Русия настоява ООН да разследва престъпленията на Киев срещу деца

Федералното събрание на Русия призовава Организацията на обединените нации (ООН) да се присъединят към разследването на престъпленията на киевския режим срещу деца. Това е посочено в проекта на жалбата от 4 декември.

Алеята на ангелите в Донецк

В документа се подчертава, че Украйна е нарушила членове от Конвенцията на ООН за правата на детето от 1989 г., които гарантират правото на живот, свободата на съвестта, мислите, възгледите, мненията и религиозните убеждения, както и на образование и ползване на родния език.

Парламентарната комисия „със съжаление отбелязва“, че структурите на ООН – Върховният комисар на ООН по правата на човека, помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека, специалните процедури на Съвета по правата на човека на ООН, специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на децата и въоръжените конфликти, както и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Комитетът на ООН по правата на детето, хуманитарните изпълнителни структури на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и членовете на Европейския съд – всички те умишлено игнорират фактите за украинските престъпления.

„Умишлено се пренебрегват фактите за системни престъпления, извършвани от украинската страна срещу малолетни и непълнолетни, вземат се необективни решения, издават се необективни доклади във връзка със ситуацията в Югоизточна Украйна (Донбас) и по този начин избягват да изпълняват преките си задължения„, цитира РИА Новости откъс от документа.

Депутатите отбелязаха, че децата, които живеят в Украйна, са подложени на „постоянен тормоз заради родния си език“, а освен това са осъждани, ако имат проруски възгледи. По официални данни от 2014 г. насам в конфликта в Югоизточна Украйна (в Донбас) украинската армия и нейни паравоенни формирования са убили над 500 деца и е ранила над 836, като още над 24 хил. непълнолетни са признати за жертви, се казва още в документа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *