Русия за присъединяването на Финландия към алианса: НАТО прави света по-опасен, време му е да се пенсионира

С официалното си присъединяване към алианса тази седмица Финландия стана „поредната жертва“ на НАТО

„Военният съюз НАТО е несъвместим с международната сигурност“. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Солидарният Запад в момента прави всичко възможно, за да стане светът още по-опасен, за да се спре развитието на зараждащите се алтернативни центрове на сила, които САЩ считат, че ще подкопаят неговата хегемония. Може уверено да се каже, че международната сигурност и НАТО са несъвместими понятия“, заяви Захарова.

Макар военният блок НАТО да празнува днес 74-ата си годишнина, той „няма с какво да се похвали“, тъй като „зад гърба на съюзниците от НАТО стоят кървави, несправедливи, завоевателни войни, превръщане на цели държави в руини, ненаказани военни престъпления, убийства на цивилни и разрушаване на гражданска инфраструктура“, каза Захарова.

„Въпреки че алиансът твърди, че е отбранителен, историята му сочи друго. И в момента НАТО се разширява към границите на Русия с намерението да узурпира цялата европейска система за сигурност, като по този начин създава заплахи за сигурността на Москва“, се допълва в изявлението.

С официалното си присъединяване към алианса тази седмица Финландия стана „поредната жертва“ на НАТО. Страната се отказа от политиката си на неутралитет „в замяна на превръщането си във фронтова зона – плацдарм за нападение срещу Русия от северозапад“, гласи официалната руска позиция.

„Вече е очевидно, че НАТО не възнамерява да спре дотук“, продължава Захарова. „Все по-често генералният секретар на НАТО Столтенберг прави изявления за глобалната роля на алианса, за необходимостта военният съюз да излезе извън традиционната си зона на отговорност – евроатлантическата. Всъщност в момента се полагат основите за широкото налагане на натовски подходи към изграждането на регионални системи за сигурност и в други краища на света.“

Захарова твърди още, че това е причината за военната подкрепа на НАТО за Украйна и за настояването му Киев да продължи да води войната независимо от жертвите, за „атаките“ на алианса срещу Китай, както и за близките му отношения с Япония и Южна Корея и плановете му за „милитаризиране на Арктика“.

„В тази връзка можем да направим само един извод – на преклонната 74-годишна възраст е време Северноатлантическият блок да се пенсионира“, завърши Захарова.

Русия предприема мерки за балансиране на цялата архитектура на сигурността на ЕврАзийския континент всеки път, когато НАТО се приближи до границите ѝ, предаде ТАСС, като се позова на изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

„В края на краищата НАТО се разширява към границите на Русия, а не Русия приближава своята военна инфраструктура към границите на НАТО“, подчерта говорителят на Кремъл.

„Налице е агресивно милитаристично движение в посока от Запад на Изток и това движение ни създава тревоги и притеснения за нашата сигурност. Обезпокоени за нашата сигурност, разбира се, ние предприемаме мерки за нейното гарантиране и го правим всеки път, когато НАТО се приближава все повече към нашите граници, за да ребалансираме цялата архитектура на сигурността на континента“, каза Песков, коментирайки изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за необходимостта алиансът да следи внимателно действията на Русия.

Говорителят на Кремъл каза още, че „засега няма друг начин, освен да продължим със специалната военна операция“ по отношение на ситуацията около Украйна.

„Китай разполага с много ефективен и впечатляващ капацитет за посредничество и неотдавнашните дипломатически успехи на Китай в установяването на дипломатически успехи между Саудитска Арабия и Иран го демонстрираха красноречиво. Но ситуацията с Украйна все още е сложна и не показва никакви перспективи за мирно уреждане“, заяви Песков по отношение на изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който по време на посещението си в Китай помоли Си Дзинпин да посредничи за мирно уреждане на украинската криза.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. Арабските-скандидавски държавици са едни от първите, които ще гледат на живо зарята на руските ракети, което до някъде ме радва.
    Но , дано полуците и наглосаксонците си изпатят най-яко.

  2. После да не стане като ПСВ, „никой не искаше война, но тя дойде неочаквано“. Очевидно е, че нещата няма са спрат дотук.

    • Напротив кристално ясно е.
      Дори в България така стоят нещата и от ден на ден става все по-ясно, че без бой и реки от кръв, вече нищо не може да се промени!

  3. Омайна жена и при това изключително умна. Някой от родните педераси – политици не я беше харесал – така му били казали. Негова си работа! Но от вчера новина номер едно е друга. Утре-08.04.2023г. българските пристанища няма да допускат руски кораби или кораби одобрени от Русия. Ха да ни е честито! С какви кораби ще идва петрол в България за единствената ни рафинерия – руски петрол!? В понеделник най-вероятно Русия ще забрани на чужди кораби да превозват руски нефт. Разликата в цената на американския – т.е борсовата цена и на руския нефт е ясна на всички. Скоро ще я усетим в джобовете си. Не само Евросъюза и НАТО няма да се „пенсионират“ ами такъв ще ни го вкарат, че ще ревем докато платим на краварите борчовете до последен цент!

    • Няма лошо, събрано. Как иначе двуногите маймуни населяващи България ще се сетят, че бритоноварварите се гаврят сексуално с тях?
      Да плащат, да ги трепят и мачкат, колкото се може повече, та белким се освестят, на каква чудна бананова демокрация са се клели.

    • Освен това къде пише, че туземците в колониите имат право да карат автомобилите си с евтино гориво?

  4. НЕ БОЙТЕ СЕ ДЕЦА ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН,
    А, ХЛЯБА НЕ СТИГА , ЩЕ ВИ ДОКАРАМЕ ОТ УКРАЙНА,
    ДАЛИ ЩЕ САНЕ РУСКИ, АКО НЕ ЩЕ ГИ ПРЕВЗЕМЕМ
    НИИ СМЕ ПЪРИТЕ В РУ-БЕЖА,

    ДО РДЕ Е ВРЕМЕ ДА БЯГАМЕ ДО ВРЕМЕ !
    КИТАЙЦИТЕ ЩЕЛИ ДА ПОМАГАТ,
    МАКАРОНИ И ФОН ДАР ЛАЙ-НЕНА СА ЗАЛАГАТ
    ОБЕЩАВАТ,ЗВЕЗДИ ПО ДНЕШНО ВРЕМЕ!

    УТРЕ, ЩЕ Е КЪСНО
    КОЙ ЩЕ НИ ПРЕВЗЕМЕ !
    ОГТЪЗИХМЕ СЕ И НИ ОБАХА
    ОБРАН БОСТАН, КОЙ ГО ТЪРСИ ЗА МАМУЛЯ ?

    СТЕФАНЪ Д-ПРЪ ДИМИТОВЪ ЧОЛАКОВЪ
    ВРАЦА – ПАЛА-МАРКА

  5. Сармат=българин!
    Ломоносов се е потрудил да заличи в сарматската-=българска история българския език и да създаде изкуствен такъв- руския.
    Няма руски език- има български език.
    Сармати- български родове!
    Сармат=българин!

  6. Има холокост!
    Холокост над българи и руси.
    Налага се русите-да признаете България!
    Или да ни унищожат, защото сме един народ.
    И този народ започва от България- с трите княжества- Киевско, Новгородско и Московско.
    Вслушайте се в думите на акад. Дмитрий Лихачов и стига сте се отвръщали от общата ни родина- България!
    На България дължите езика и вярата. Дори и териториите. Крайно време е да го признаете. За мен Русия и руският народ винаги ще са родина и братя.
    Но, време е да признаете истината- за България!

  7. Кадиров провъзгласи, че са от рода Дуло!
    Прав е.
    Крайно време е да спрем да се делим и да приемем корените на предците си. Че сме от един род и един клан.
    Руси, молдовци, укри, грузи, чеченци и сие!
    Един род, един народ, един кан!
    Това е нашата цивилизация-срещу която се борят ци@нистите.

  8. Новият губернатор долетя от Хаити.
    Мустафато ще ни се види като песен.
    Най-хубавото е, че времето се забърза…

  9. Сатаната съществува и е синтетичен. Името му се състои от две букви и две цифри, но няма да ги напиша.
    Подозирам, че написаното в Откровение от Йоан Богослов вече се е случвало и не е пророчество, а история.
    Подозирам също, че дяволът е оцелял в подземията при потопите и е някаква синтетична форма на изкуствен интелект-затова иска да унищожи всички биологични същества, вкл. животни, риби, дървета и всички форми на биологичен живот, даден ни от Бог.
    Златото е скъпоценно и го извличат, за да удължат живота си. В едно родопско село има саркофаг и мумия на атлант-не се е разложил, защото е консумирал моноатомно злато.
    Лекува всички заболявания-включително канцерогенни.
    Затова се бият за българското злато д@генератите.

      • Попаднах на интересен материал- ци@нските протоколи и противоц@онски такива.
        Утре ще ти го изпратя. Интересно ми е мнението ти- но са няколко часа четене и вникване в него.
        Там е упоменато и името на с@тана- една цифра и три букви.

  10. Гордост, българи- над 590 000 подписа за референдум за запазване на Българския Лев!
    България все още е жива- въпреки врага хилядолетен, превзел ни и целящ да ни избие.
    Ще живе България! Сега, завинаги и вовеки веков!
    Амин!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *