Пентагонът: Прецизно управляемите ни оръжия в Украйна стават жертва на руските системи за електронна борба

Автор: Сам Скоув, defenseone.com

Предоставените от САЩ прецизно управляеми боеприпаси се провалят мисия след мисия в Украйна, методично сваляни от руските системи за радиоелектронна борба. В сряда Пентагонът разкри последната жертва на безпощадните иновативни руски системи.

Новата наземна версия на оръжието „въздух-земя“, разработена в ускорени срокове за Украйна, не успя да порази зададените цели поради противодействието на руски електромагнитни оръжия, заяви Бил Лаплант от Пентагона на събитие, организирано от мозъчния тръст CSIS.

Лаплант предположи, че Украйна може би вече не се интересува от този модел оръжие. „Когато изпратиш нещо на хора, които се борят за живота си, а то просто не работи, те ще го пробват три пъти, след което просто ще го захвърлят“, каза Лаплант.

Според Брайън Кларк, старши научен сътрудник в института „Хъдсън“, оръжието, за което говори Лаплант, въз основа на неговото описание е много вероятно да е наземна бомба с малък диаметър (GLSDB). 

Говорител на „Боинг“ не потвърди, че Лаплант има предвид GLSDB, но заяви, че компанията „работи в тясно сътрудничество с Министерството на отбраната по подобренията на възможностите на системата за наземно изстрелване на SDB“. Подобряването на възможностите на SDB се състои в разработване на нов софтуер.

GLDSB има обсег на поразяване от 90 мили – два пъти по-голям от обсега на управляемите ракети с многократно изстрелване (GMRLS), които Украйна използваше за известно време за удари срещу логистичните центрове на Русия. Оръжието бе разработено и дадено на Украйна през февруари 2023 г. и според съобщенията Украйна е спряла да го използва през февруари 2024 г. 

Оръжието разчита на GPS, за да се ориентира към целите си. То разполага и с инерциална навигационна система, която се насочва към целта, като оценява нейното положение с помощта на акселерометри и други устройства. 

Но това не е първото GPS-направлявано оръжие, което е станало напълно неефективно под ударите на руските сили за електронна борба.

В показанията си пред Конгреса през март т.г. старши сътрудникът на института „Хъдсън“ Даниел Пат заяви, че системата за насочване на GPS-водача Excalibur „е спаднала от 70 % ефективност до 6 % ефективност в рамките на няколко месеца, когато руснаците са извадили на украинския фронт нови механизми за електронна война“. Пат цитира работата на Джак Уотлинг, експерт от мозъчния тръст RUSI, който многократно е пътувал до Украйна, за да разбере какво точно се случва с американските оръжия от самите украински командири. 

Руските сили за радиоелектронна борба масово успяват да отклонят ракетите GMLRS от техния зададен курс, съобщи CNN миналата пролет. Ракетите се управляват с помощта на GPS. Русия успешно е използвала системи за електронна война и срещу управлявани с GPS боеприпаси Joint Direct Attack Munitions (JDAM), които представляват модернизирани въздушни бомби.

Руската електронна война срещу „по-прецизните възможности на САЩ е предизвикателство“, заяви през декември командирът на американската главна координационна група за помощ.

Кларк, позовавайки се на данни, получени от украински войници, казва, че руснаците използват GPS фалшификатори, за да неутрализират боеприпасите.  

GPS капаните работят, като изпращат фалшиви данни за местоположението на GPS навигационните устройства. Тъй като GPS сигналите са слаби, може да се изпрати по-силен, фалшив сигнал, който да отмени правилните данни. Руснаците използват GPS фалшификатори в Украйна поне от 2018 г. насам. Но технологичният напредък сега им е позволил да създават изключително евтини фалшификатори само с помощта на софтуерно дефинирано радио и софтуер с отворен код. 

Междувременно западните оръжия, които неутрализират руските подслушватели, са всичко друго, но не и евтини. Една ракета GMLRS струва около 160 000 долара, а един снаряд Excalibur може да струва до 100 000 долара. GLDSB пък струва около 40 000 долара. За сравнение, цената на един фалшификатор е под 100 долара.

Проблемът е че западните оръжия са били проектирани предимно в период, когато не е било толкова лесно да им се противодейства, казва Кларк. „Повечето от нашите иновативни ракетни системи са правени преди около десет години, когато все още не съществуваха миниатюрни ефективни GPS заглушители, тъй като за това беше необходима микроелектроника“, каза Кларк. 

Според Кларк Русия е е наситила целия фронт с електронни сили, които не позволяват на западните оръжия да я уйзвят. По думите му на всеки шест до девет мили по фронтовата линия на Украйна са разположени монтирани на камиони системи за електронна война, предназначени да заглушават както безпилотни летателни апарати, така и ракети и с GPS-насочване.

Източник: defenseone.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Гледай ти! Значи не било руски мултипликационни филми дето руската пропаганда е пробутвала, за да плаши „мирните“ НАТОвци!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *