Рекорден Скок на Цената на Газа в ЕС! Токът в Европа е 15 пъти По-Скъп от Руския!

Цената на природния газ в Европа за първи път в историята на континента надхвърли 2000 долара за 1000 куб. м., по данни на лондонската борса ICE.

Цената на януарските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повиши до 2004 долара за 1000 кубични метра, или 171,52 евро МВТ ч. (въз основа на текущия обменен курс евро-долар). По-рано във вторник цената също достигна рекордни стойности, макар и по-ниски.

Причината е в намаленото газоподаване от „Газпром“ по газопровода, който минава през Украйна „Ямал-Европа“. Капацитетът му на изпомпване спадна последователно до 5,2 млн. куб. м в събота, 4,2 млн. куб. м в неделя и 3,8 млн. куб. м в понеделник. Обяснението на „Газпром“ е че не е длъжен да подава газ на клиенти, които нямат предварително сключени договори с компанията. Преди 2 месеца „Газпром“ пое ангажимент да транзитира едно известно количество газ през Украйна с цел да помогне на изпадналата в енергийна криза Европа. И въпреки че този газ не беше договорен предварително, РФ спази ангажимента си. „Квотата на Европа за тази помощ за 2021 г. обаче вече е изчерпана“, заявиха от „Газпром“.

На фона на тази новина днес стана ясно също и с колко е по-скъп в момента европейският ток от руския:

„През последните 8 месеца електроенергията в Европа е поскъпнала с почти 1000%, а в Русия – с около 4%, руският енергиен сектор е надежден и конкурентоспособен“, каза генералният директор на компанията „Интер РАО“ Борис Ковалчук на съвещание по проблемите на енергетиката с участието на руския президент Владимир Путин.

Той посочи, че към 7 октомври средната цена на тока в Германия е била 302,5 евро за MВтч, във Франция – 298,3 евро за MВтч, във Великобритания – 320,1 евро за MВтч. В същото време в Русия цената е около 20 евро за MВтч.

Ковалчук отбеляза и че останалите чуждестранни пазари към днешна дата имат почти 10 пъти по-високо ценообразуване това на руския пазар.

„Руският енергиен сектор, благодарение на работата на правителството, наистина осигурява надеждно и изключително евтино за потребителите производство на електроенергия“, заключи Ковалчук.

„Интер РАО“ е диверсифициран енергиен холдинг, който управлява активи в Русия, както и в Европа и ОНД. Общата инсталирана мощност на електроцентралите на компанията е 30,8 гигавата, а компанията е единственият оператор за износ и внос на електроенергия в Руската федерация.

КОМЕНТАРЪТ НА СКАНДАЛНО.НЕТ:

От тези две новини следва една стародавна истина, която се уморихме да повтаряме, но на евроатлантическите тукашни слуги не им увират главите: ЕС не може да произведе електроенергия със себестойност  дори десет пъти по-ниска от произведената от руската страна? За вноса на евтин газ Стария континент също може да разчита единствено на Русия.

А кой говореше колко силни били западните икономики, измеримо в БВП? Къде е сега ролята на високото БВП и как се компенсират такива огромни разлики с Русия при такъв тренд в цените на енергийните източници ток и газ?! Европейската икономика, която не разполага със собствени суровини и енергоресурси, а си ги внася… и във вторичния и третичния си промишлен сектор разчита на евтината работна ръка на китайци, малайзийци и мексиканци, не може да бъде силна и независима.

Впрочем, и след 200 години световната икономика ще зависи от суровините, включително от енергийните. А Русия ги има и ще ги има поне още 400 години. Още повече, че и в атомната енергетика РФ е доказано номер 1. И няма как някакви си вятърни перки да се съревновават с урана.

Историята обаче има и друг аспект- военно-политическият: За да се спаси ЕС от икономически и финансов колапс, бойното му куче НАТО трябва или вихрено да го разшири на изток до Урал, че и оттатък, или все пак европейците трябва да седнат и да прочетат договорите, които им предлага Русия относно енергийните доставки (не е „ултиматум“ това руско предложение, както побързаха да го нарекат западняците, а нещо съвсем различно). Русия предлага евтина газ, но срещу дългосрочни договори, за да си осигури стратегическа стабилност и предвидимост на нефто-газовия сектор). И сключването на тези европейско-руски договори е единственото разумно решение. Защото е ясно, че натовски войски и ракети в Украйна и въобще по границите си руснаците няма да допуснат и второ – зимата е вече тук… С военни средства на Русия не може да се диктува, с икономически – също вече! А тепърва да се въвеждат нови санкции, които да навредят реално на Русия… Тези санкции пърбо биха унищожили половината европейска икономика. И това, при положение, че досегашните санкции вече отдавна вредят на ЕС повече , отколкото на Русия. Абсолютно никаква вина няма Русия и за енергийната криза в Европа. Тя си е дело ръкотворно и чисто неолиберално, а решение в същия ключ на кризата няма. Волю-неволю, ЕС и САЩ ще трябва да си озаптят бясното НАТО и да седнат да се договарят с Русия, да не кажем „да й се молят“. Огромният въпрос е: А спомнят ли си въобще англо-саксите как се преговаря без налагане на собствените претенции с брутална военна сила? Със зачитане на интереса и суверенитета на отсрещната страна? Силно се съмняваме, че след 4 века силовашко и кърваво господство върху планетата, още си спомнят. Обаче ще им се наложи. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Абе г-н Благов, тоя сайт и неговите автори са единствените, който ми дават самочувствие на Българин. Щатите и техните васали се скъсаха да налагат санкции на Русия по всевъзможни и измислени причини. Русия през цялото време не си изпусна нервите и показва мъдрост и благородство, досущ като мечка обградена от хиени.И сега без да е нарушила и един свой договор показва на оглупяла Европа, че истината и само истината и правото са непобедими.Не знам дали нещастните прибалтийски джуджета си дадоха сметка колко са тъпи, щото са вече икономически мъртъвци. Украинската прислуга и тя е на път да разбере мащаба на простотията си, на мъките, които поднася на целия си народ.Незнам по ясни уроци, които ни се изнасят от сегашните за да поддържаме синегрията си с една държава, чиято история още след Абраханм Линкълн е доказала своята хищна природа. Отворете поне някои литературни источници за отрезвяване.Нашият Радев се е клел веднъж като военен, и два пъти като президент. Ако и той продължава тихо да ни намества на динената кора, която ни води към гибел, значи и Бог е отвърнал лицето си от нас.

    • Благодарим Ви за топлите думи. Работим за хора като вас.

  2. ГОСПОДИ БДИ И ПАЗИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ А М И Н

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *