Разкритие: С влизането в Еврозоната България ГУБИ ЦЕЛИЯ СИ ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ – 24 МЛРД. ЕВРО! Ето още какви УЖАСИ ни очакват:

„Премиерът Борисов и ГЕРБ нагло, безотговорно и престъпно лъжат, че България влиза в чакалнята на еврозоната през юли. Най-малкото защото няма как стрес-тестът на Европейската централна банка върху 6 от водещите ни банки, да приключи през юли да бъдем приети. Чисто технически това е невъзможно“, коментира икономистът проф. Румен Гечев вчера на дискусионен форум, организиран от левицата.

Очевидно е, че управляващите правят тези гръмки изявления заради предстоящите евроизбори. От друга страна – дори и да влезем в чакалнята на еврозоната, минимумът за престой там е две години. А максимум няма. Което означава, че една държава може да стои в тази чакалня с десетилетия.

А тук има един много важен принцип на Банковия съюз, който заслужава особено внимание. България към момента има около 24 милиарда евро валутен резерв в БНБ. Ако влезем в Паричния съюз (а това е задължително условие когато станеш член на Еврозоната) по-голямата част от този валутен резерв вече няма да е наш- български. Той ще се използва в случай на криза в банковата система на която и да е от страните-членки, разкри проф. Гечев.

Към днешна дата, по данни на самата ЕЦБ, натрупаните резерви на Паричния съюз за реакция при евентуална нова световна криза, са крайно недостатъчни. Като се имат предвид прогнозите, че опасността от нова световна икономическа криза през близките 2 години е много голяма, можем да приемем, че ще се наложи ползването на тези валутни резерви. Но не за нашата Българска икономика, а за подпомагане на някоя по-богата от нас европейска държава.

С други думи, трупането на валутни резерви у нас и то при политика на „крайно затягане на коланите“, каквато прилагат ГЕРБ, ще се окаже полезно не за България, а за други страни от Европа.

Абсурдно е правителството на ГЕРБ и коалиционните му партньори, да присъединяват България към икономически съюз по чисто политически причини, без да са си направила какъвто и да е финансов разчет – ще има ли за страната ни икономическа полза от това или напротив.

Много е притеснително една държава да влиза в Еврозоната, без да е наясно за това какви ще са ефектите от това върху нейния износ, внос, върху инвестициите – външни и вътрешни, върху конкурентоспособността й и покупателната способност на населението й, при какъв обменен курс на лева към еврото ще стане това и т.н.

Много български и европейски икономисти през последните месеци изказват притеснение, че на тези ключови въпроси властта в България още не е отговорила, разкри проф. Румен Гечев. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Дали ще доживея да видя как някои ден нещо хубаво се случва и в тази държава..
    Колкото ЕС беше добре за България толкова и еврозоната,ако беше хубаво нямаше да ни се обадят и на нас, ние сме само за ползване и да ни се заповядва как да живеем в собствената си държава….

  2. СРЕТАН ЙОСИИИИИИИИИИЧ ТИ СИ НА ХОД ЩЕ ОСТАНЕШ ВЪВ ИСТОРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ КАТО ГЕРОЙ

  3. И още нещо което герб старателно крият. За влизане в еврозоната изискването е минималната заплата да е 500 евро.

  4. Бойко са го натиснали мафиотите да отвори път за нови кражби – вече на територия на Зоната, тъй като в България всичко е оглозгано. Тиквата чинно изпълнява.

  5. Да питат народа. Стига са ни третирали като стадо офце. И ний – стига сме постъпвали като такива.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *