Радев: Правителството да вземе отношение към заплахите срещу българи в „Миротворец“. Така, както направихме ние за Христо Грозев

Президентът Румен Радев коментира включването на още български граждани като „врагове на Украйна“ в печално известния украински сайт „Миротворец“:

Против съм да бъде заплашван с убийство който и да е български гражданин. Когато имаше заплахи към журналиста Христо Грозев, държавата се задейства моментално и от всички институции, заедно със службите и нашите партньори направихме така, че да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам и сега по същия начин българското правителство най-сетне да вземе отношение и ако са верни сигналите за списък с български граждани под заплаха в украинския сайт „Миротворец“, трябва да има действие. Всеки български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговия живот и сигурност.

Сайтът „Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г. Сайтът се обявява за „интернет представителство на Центъра за изследвания на престъпления против основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите”.

„Миротворец” нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец” се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран”. Разделът със списъка на хора на този сайт носи многозначителното наименование „Чистилище”.

Преди няколко дни СБЖ излезе с позиция по повод включването на журналистката Диляна Гайтанджиева в зловещия списък на „Миротворец“:

През последните дни сред колегията основателно нараства възмущението и тревогата от разгласената вест, че печално известният украински сайт „Миротворец” е включил наскоро в списъка си с „врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 г. със „Златно перо” на СБЖ за свои международни журналистически разследвания. „Миротворец” я клейми за нейни разследвания, свързани с Украйна.

Напомняме, че в зловещата листа на „Миротворец” от 2018 г. фигурират и още български журналисти, нарочени за разправа заради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава ДъреваЕлена ЙончеваХристо ГеоргиевРумен Петков (собственик на сайта Pogled.info) и други. Там са включени и други български граждани – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

Съюзът на българските журналисти настоява българското правителство и компетентните органи да информират обществеността у нас какво е предприето, за да бъдат защитени правата и сигурността на българските граждани, сред тях и журналисти, включени в списъка на „Миротворец” и изложени на повишен риск чрез разгласяване на личните им данни. Изискваме властта да гарантира защитата им.

Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо ниво, а ако не е повдиган – защо не е и кога ще бъде сторено това.

Апелираме към Комисията по култура и медии в Народното събрание спешно да излезе с позиция относно казуса с включване на български журналисти в чуждестранен списък със заплашващо правата и сигурността им внушение.

Също така СБЖ настоява българските представители в структурите на Европейския съюз да поставят най-решително въпроса за съществуването на сайта „Миротворец” в държава, окуражавана в стремежа ѝ за бъдещо членство в ЕС. Чрез списъка си този сайт нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. На мунчо-зеленото чорапче му се привижда някаква си държава България, която трябвало да се задейства….
    Стига лъга българоубиецо.
    Като си такъв велик патриот – военно положение и за 24 часа се хващат всички изроди вилнеещи 34 г. в родината ни.

  2. Началникът на Мунчо – Подляк заяви, че Украйна иска съвместен военен патрул от България, за да продължи износа на зърно на БЛЕКРОК, след като Русия се отказа да пълни джобовете на хазарската мафия, цитира президентския съветник Михайло Подоляк.
    „Трябва да има мандат на ООН за създаване на военен патрул от страните в региона като Турция и България“
    Айде укро-българчета, стягайте се да пазите печалбите на блекрок, под предлога – спасяваме света от глад.

  3. Да цитираш такъв списък от най-известни журналисти и анализатори в списък за ликвидиране, когато България изпраща тонове оръжие за вас, това не е какво да е,това е абсолютна НАГЛОСТ. И тази наглост се примлясква тихо под колониалния диктат на брадърите. Такова дъно до сега не е стигано.

  4. ТАГАРЕНКО ЧУВАШ ЛИ ?
    АКО НЕЩО СТАНЕ С НЯКОЙ ОТ СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ ПОСОЧЕНИ В СПИСЪКА НА УКРОНАЦИСТКИЯ САЙТ !
    ТИ СИ ГИ ПОСОЧИЛ МРЪСТНИКО !

  5. Радев стига си бламотил под чаршафите с Деса ами се вземи в ръце президент генерал а бъзльо, какво правителство какви пет лева , каква защита на български граждани чакаш от педераси и джендъри, обявявай военно положение и ще релим въпроса.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *