Путин: Западът безсрамно опорочи зърнената сделка. Американският и европейски бизнес препродаваше зърното от Украйна на трети страни с цел печалба

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да възобнови зърнената сделка, но само при едно условие – ако Западът започне да изпълнява подписаните условия за участието на Русия в тази сделка, съобщиха световните агенции.

Руският държавен глава обвини западните страни, че открито са се облагодетелствали от зърнената сделка, с което напълно са опорочили същността й.

„Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Просто изцяло изкриви смисъла и същността на тези договорености. А той, смисълът на сделката беше да помогнем да бедните страни в Африка и Латинска Америка да получат жито на много ниски цени“, коментира руският лидер на съвещание с членове на правителството.

Путин припомни, че сделката изначално е била насочена към гарантиране на глобалната продоволствена сигурност, намаляване на рисковете от глад и подпомагане на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

„Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната „сделка“, публично представяна от Запада като проява на неговата „загриженост“ и като нещо „добро“ за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна с голяма надценка. През последната година 93 % от това зърно е отишло в европейски държави“, подчерта руският президент.

„Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският – на 5%. Тези числа говорят сами за себе си. Огромният принос за глобалната продоволствена сигурност всъщност е на Русия. Всички твърдения, че украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи“, заяви Путин.

Президентът каза, че Русия е готова напълно да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа.

„Голяма част от нашето зърно ние сме готови да предоставим безплатно – особено на най-нуждаещите се държави“, каза той.

По думите му, ако Западът действително е „загрижен“ за продоволственото осигуряване на бедните страни, той трябва да премахне санкциите, които пречат на доставката на руско зърно и безалтернативни торове до световните пазари.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Далавера с размах в котировките на зърнените борси, и България е ощетена. А без руски гаранции сигурност и платноходка няма кой да застрахова.

  2. Ама разбира се, защо да не им предоставите на най- бедните държави безплатно зърно. От единия край американците ще им източват ресурсите и по този начин ще ги държат в положение на крайна бедност, а от другия край вие ги хранете безплатно, защото са крайно бедни. Само внимавайте, че доколкото виждам от коментарите в руските форуми, на вашия народ му писна да живее крайно бедно в богата на ресурси държава. Имате едно понятие – ,,безмисленият и безпощаден руски бунт,, и поговорка ,,русские бавно запрегают, но бьiстро едут,,.Да се не срещнете челно с бързия влак наречен народен гняв, от много игри,игрички и заигравания.

    • Приятелко, пак се опитваш да пробуташ желаното за действително :)
      Този народен гняв, очевидно няма да го доживея, щото на където и да се обърна мишока се е свил, подвил опашка и ми обяснява колко хубаво си живеем като роби на ЕС и НАТО и колко зле сме били през комунизма….

  3. СЛАВА ВОЛОДЯ , НАШ ВЕЛИК БРАТ !
    ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ !

    ОБИЧАМЕ ТЕ !
    БЛАГОСЛОВЕН ДА СИ !
    СПАСИ БЪЛГАРИЯ !

  4. Що така, бе Скандално, триете коментари? Не стига, че чакам цяла вечност да зареди страницата, а за капак вие триете. Хайде повече без мен. И без друго имате твърде много посетители и още повече хора, пшещи коментари?

  5. Колко пъти позволи да го изпързалят. То не бяха мински споразумения, накара донецко-луганските войски да пуснат обкръжените от ВСУ, пецакаха го да се оттегли от Чернигов, Буча, Херсон и Змийския остров, непрекъснато прерачват поставените от него червени линии за доставка на оръжие, обстрела на кримския мост и руските територии, размяната кон за кокошка. Води войната с вързани ръце – не обстрелва мостове и тунели и почти всичкото оръжие стига до фронта – в противен случай войната щеше да приключила отдавна и с много по-малко жертви. При истинска война с терористи се цели обезглавяване и ликвидиране на ръководството, а Путин допуска кой ли не да се разхожда свободно из цяла Украйна и нищо не се случва. Затова го изостави Турция, следва Индия и накрая Китай, след като се убедят в страхливостта – само се оправдават, като съгрешили вдивици, ще ги ударят в гръг и Сибир ще стане китайски.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *