Путин подписа указ за предоставяне на гражданство на чужденците, които се бият за Русия

Чужденците, които са сключили договор с Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация по време на Специалната военна операция (СВО), ще могат да кандидатстват за руско гражданство. Съответният указ на руския президент Владимир Путин бе публикуван днес на официалния портал за правна информация на РФ.

Както още става ясно от документа, право да кандидатстват за руско гражданство получават и чужденците, които са участвали в СВО, но са били освободени от Въоръжените сили на Русия по здравословни причини, заради навършване на пределната възраст за участие, при изтичане на договора, както и във връзка с прекратяването на военното положение. Роднините на горепосочените категории чужди граждани също ще имат право на руско гражданство.

ТАСС не публикува информация за броя на чужденците, които се сражават на страната на Русия в Украйна, но по данни от достоверни източници става въпрос за над 100 хил. доброволци от бившите съветски републики (най-много от централноазиатските), а също кубинци, венецуелци, сирийци и др.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Няма по-мъдър политик от Путин в това ужасно време. Той пише историята не на Русия, той пише историята на света, такъв какъвто не е бил от стотици години. Разбраха го политиците извън „градината“ тази създадена и творена с колониалната кръв и пот на десетки държави. Разбраха го не само в цяла Африка, в Азия, разбраха го и страните в латинска Америка. Не го разбират само нашите доморасли „лидери“ Доган се опитва плахо да им подскаже, но те са вярни на своето свещено роболепие.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *