Путин: Национализацията на руски активи в чужбина е нож с две остриета

Евентуалната национализация на руски активи в чужбина е „нож с две остриета“, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции. Някои официални лица на Запад призовават за национализиране на руските енергийни активи в чужбина: „Е, ако го направят, ще стигнем доста далеч. Нека в Германия и други западни държави не забравят, че това е нож с две остриета“, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Коментарът на руския държавен глава навежда на мисълта, че Русия може да излезе с ответни мерки и да национализира всички западни активи, които са на нейна територия, отбелязва Ройтерс. 

„Ситуацията в енергийната сфера се влошава заради непазарни, груби мерки, включително административен натиск върху нашата компания „Газпром“ в няколко европейски страни“, каза Путин. „Наблюдаваме поредния опит на партньорите ни да прехвърлят върху Русия собствените си грешки и бъдещи фалити в сферата на икономиката, енергетиката. В момента САЩ и ЕС се опитват да решат тези свои проблеми отново за наша сметка“, заяви Владимир Путин.

Германия обяви снощи, че енергийният й регулатор поема контрола върху „Газпром Германия“, след като в петък „Газпром“ обяви, че се изтегля от дружеството заради отказа на Берлин да купува руския газ срещу рубли, съобщава БТА.

Справката показва, че активите на западните държави (САЩ и ЕС) в Русия се оценяват на 8 трилиони долара, докато руските активи там са по-малко от 3 трилиона долара. Стигне ли се до национализация на руските активи в тези държави, ще последва огледален отговор на Москва и Западът ще загуби, а Русия ще спечели.

Русия има готовност да спре износа на храни, особено към страни, които водят неприятелска политика спрямо нея, каза още руският президент Владимир Путин на среща за подкрепа на агропромишления комплекс. По думите му, Москва може да осигури по-ниски цени на продуктите на вътрешния си пазар, сравнено с повечето западни държави, където в момента се вихри неконтролируема инфлация, и трябва да доведе селското си стопанство до по-бърз темп на растеж – над 3% годишно. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ВОЛОДЯ ИМАШ ОБИЧТА И СИМПАТИИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ГОСПОД ДА БДИ НАД ВАС И ВИ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ БРАТУШКИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *