Путин: Мир ще има, когато постигнем целите си в Украйна – неутрален статут, денацификация и демилитаризация. Тоест – Скоро!

„Денацификацията на Украйна трябва да бъде извършена. Мир ще има тогава, когато постигнем нашите цели. Тоест – скоро!“ Това заяви руският президент Владимир Путин на своята традиционна годишна пресконференция.

Той добави, че целите на войната в Украйна не са се променили: Става дума за неутрален статут на Украйна, денацификация и демилитаризация. Киев твърди, че в Украйна не е имало нацисти, но когато главата на киевската администрация Зеленски бурно и на крака аплодира бивш войник от СС, извършвал геноцид, това не е ли признак на нацификация, попита руският президент.

Що се отнася до демилитаризацията, Украйна получава много оръжия, но те скоро ще започнат да свършват. Всичко, което западните страни можеха да доставят на Киев, те вече им го изпратиха, и дори повече. Руските военни обаче продължават успешно да унищожават тези оръжия, подчерта Путин.

Президентът заяви, че руската икономика е достатъчно стабилна, за да „върви напред“ въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада, предаде Франс прес.

Запитан за устойчивостта на руската икономика на фона на безпрецедентните западни санкции, Путин заяви, че страната му има все по-засилваща се икономика и разполага с „достатъчен резерв“ благодарение на силната консолидация на руското общество, стабилността на финансовата и икономическата система на страната и нарастващия военен потенциал на Москва.  

Какво помага на президента да понася стоически изключително агресивните атаки на Запада?

Чувството за дълг, отговори Путин. Човек трябва да се стреми да отсява и избира най-важните неща, да се съсредоточава именно върху тях и да прави всичко, за да постигне целите си, без да обръща внимание на „плявата“. Но успоредно с това зрителното ти поле трябва да е широко.

В отговор на блиц анкета от публиката Путин отбеляза, че в европейските страни много хора смятат, че Русия „прави всичко правилно“. Той заяви, че Москва има много поддръжници в света по въпроса за защитата на традиционните ценности.

Един от първите въпроси към Путин беше свързан с решението му да се кандидатира отново за президент:

„Казвал съм го много пъти, но няма да е грях ако го повторя: Страна като Русия не би могла да просъществува без суверенитет. Тя просто няма да оцелее. Не и във вида, в който съществува днес и в който е съществувала в продължение на хиляда години“, каза Путин.

На въпрос дали се предвижда нова мобилизация, Путин категорично отговори „не“. Той отбеляза, че в първата вълна на записване в руската армия са постъпили 300 000 доброволци. Тези хора са отлични бойци, а 14 от тях станаха Герои на Русия. 244 000 от тези момчета продължават да са в зоната на бойните действия. 41 хил. души подадоха оставка по здравословни причини. Сформирани са полкове за поддръжка на техниката, хората са много търсени. След това преминахме към набиране на военнослужещи на договорна основа. Към вчерашния ден са наети 486 хил. души. И потокът от мъже, готови да защитават родината, не намалява, добави президентът. Държавният глава подчерта, че няма и вероятно нужда да възникне нужда от мобилизация на наборници.

Въпрос на журналист от ТАСС: Какви са перспективите за нормализиране на отношенията на Русия със Запада?

Русия не възнамерява да разваля отношенията си с никого, каза Путин. Според него Москва изграждаше отношения с Украйна от десетилетия. Впоследствие нашите „противници“ извършиха държавен преврат там и с властовите си лостове насилствено насочиха страната към яростна конфронтация с Русия. Възникналият вследствие на това конфликт прилича на голяма трагедия. Цялата югоизточна половина на Украйна винаги е била проруски настроена. Въпреки това киевските власти си измислиха „исторически глупости“ относно идентичността на хората там. В същото време след държавния преврат от 2014 г. Русия разбра, че на Москва няма да бъде позволено да изгради нормални отношения с Украйна. Западните държави се подписаха като гаранти на споразуменията между правителството на Янукович и протестиращите от организирания от самите тях Майдан. И малко по-късно ескалираха процеса до свалянето на законното правителство. Всичко това доведе до трагедията, която преживяваме в момента, а Европа продължава да хвърля съчки в огъня – подчерта Путин.

Нормализирането на отношенията с Европа зависи не само от Русия. Първо Европа трябва да се реформира. Там трябва да управляват други стремежи и нагласи и най-важното – суверенни: „Ние не сме развалили тези отношения. Не сме ние, които развалихме отношенията, те се опитаха да ни избутат някъде на второ или трето място, пренебрегвайки нашите интереси“.

Москва от десетилетия се опитва да изгради нормални отношения с Киев. Ние дори приехме загубата на редица наши руски исторически територии след разпадането на Съветския съюз (например Одеса е руски град), но Русия беше принудена да започне специална военна операция.

Страните от ЕС до голяма степен са загубили суверенитета си, а лидерите им „за пред електората си се държат като героя ген. дьо Гол, но на практика са колаборационисти като Петен“. Изключенията като унгарския и словашкия министър-председател Виктор Орбан и Роберт Фицо „не са проруски политици“ – те просто защитават националните интереси на своите държави.

Русия е готова да изгради отношения със САЩ, те са „важна и необходима страна“, но засега няма условия за това: „Когато там настъпят някакви вътрешни фундаментални промени, когато те започнат да уважават другите хора, народи и държави, когато започнат да търсят компромисни решения, а не чрез санкции и военни действия към другите да се опитват да решават собствените си проблеми… Тогава ще се създадат основните условия за възстановяване на пълноценните ни отношения със САЩ.“

По цялата линия на съприкосновение руските войски в момента печелят победи, отбеляза президентът. Що се отнася до бъдещето на новите територии, за тяхното развитие се отделят над един трилион рубли годишно. Ситуацията сега там се подобрява кардинално, тъй като киевските власти не са обръщали внимание на развитието на своите южни и източни региони. Може би защото населението там е проруско. Сега ние правим мащабни инвестиции в тяхното развитие, подчерта Путин.

Въпрос на журналист от Турция относно положението в ивицата Газа: Много хора загинаха и продължават да загиват в анклава заради операцията на израелските войски. За съжаление ООН и най-големите световни сили не могат да спрат тези атаки. Не е ли изгубила смисъла си Организацията на обединените нации и какви са общите планове на Москва и Анкара по регионалните въпроси? Ще посети ли Путин Турция в близко бъдеще?

Путин отбеляза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган играе важна роля в разрешаването на конфликта между Израел и Палестина и полага големи усилия за сключването на дългосрочен мир. Това, което се случва в региона е катастрофа, подчерта президентът.

Държавният глава на Русия добави, че влошаването на ситуацията в ивицата Газа е довело до много жертви. Що се отнася до ООН, някои страни блокират решенията по конфликта. Така обаче функционира самата организация и е важно да се запазят механизмите за вето, защото в противен случай тя просто ще се превърне в говорилня. Това не означава, че не е необходимо да се търси консенсус. Москва е на мнение, че решенията на ООН за създаването на две държави в региона – Израел и Палестина – трябва да бъдат изпълнени.

Путин отбеляза, че с турския президент имат сходни възгледи за тази ситуация.
Що се отнася до ивицата Газа, необходимо е да се спре трайно огъня, да се задържат хората в анклава, като успоредно се оказва масирана хуманитарна помощ на местното население. Москва е предложила да открие в Газа руска болница, но израелската страна е сметнала това за опасно. Въпреки това има споразумение с Тел Авив за увеличаване на доставките на медицинско оборудване и лекарства.

За използването на долари в международните разплащания

Ние се отказахме от използването на долари, защото започнахме да имаме проблеми с разплащанията в чуждестранна валута. Те сами се простреляха в крака. Той обясни, че намаляват възможностите на долара и еврото като универсални, световни резервни валути:

„У нас в Русия например, през 2021 г. 87% от разплащанията в нашия износ бяха в долари и евро, докато през септември 2023 г. делът на рублата в тези разплащания достигна 40%, на юана – 33%, а комбинираното използване на долара и еврото е спаднало до 24%.

Защо направиха това? Повтарям – простреляха се в крака. Нима това е лошо за нас? Не. Колкото повече използваме националната си валута, толкова по-добре. Това увеличава нашия суверенитет и нашите икономически възможности, заяви президентът.

Въпрос от журналист на китайския вестник Xinhua. Два въпроса: какво е значението на координацията между Русия и Китай в рамките на БРИКС и какви са очакванията от сътрудничеството между двете страни през следващата година?

Путин отбеляза, че нивото на сътрудничество с Пекин е изключително високо. Тази година търговският оборот между страните ни ще бъде над 200 млрд. долара, което е с 30% повече в сравнение с миналата година. В същото време развиваме сътрудничество в различни области, включително в областта на инфраструктурата и високите технологии. Посещението на китайския президент Си Дзинпин през март тази година даде значителен тласък в тази и други посоки. Тогава стана възможно да се договорим за развитието на отношенията ни в осем области, каза Путин.

Що се отнася до БРИКС, руско-китайските отношения се превърнаха в един от основните гаранти на стабилността в света. Москва вижда опитите на НАТО да изостри ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион. На свой ред приятелството между Русия и Китай не е насочено срещу никого, за разлика от съюзите на страните от Северноатлантическия алианс.

На годишната си пресконференция Путин засегна и темата за участието на руски спортисти на Олимпийските игри в Париж.

„Те тренират от години и затова подкрепих нашите спортисти да отидат на такива състезания, но все пак трябва внимателно да анализираме условията, които МОК е поставил“, каза Путин.

Ако изкуствените условия на МОК имат за цел да отрежат най-добрите руски спортисти и да представят на олимпиадата, че руският спорт умира, тогава трябва да решите дали изобщо да ходите там“, обърна се Путин към всички руски спортисти.

МОК заяви, че неутралните спортисти ще се състезават само в индивидуалните спортове и няма да бъдат допускани отбори на двете държави – Русия и Беларус. Спортисти, които активно подкрепят руската страна във войната в Украйна, нямат право да участват, както и тези от тях, които са част от руската или беларуската армия.

„Всичко, което международните официални лица правят по отношение на руския спорт, е в пълно противоречие и изопачаване на идеите на Пиер дьо Кубертен“, заяви Путин, визирайки основателя на олимпийското движение.

„Ако продължават да действат по този несправедлив начин, те ще погребат олимпийското движение“, добави той.

Източници: ТАСС, РИА Новости, Известия

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Президент Путин накара руснаците да си седнат на задника и да работят, само 9 вида кафе предлагали в Москва, брей беда. Бензина им от 50 станал бил 55, левче и нещо, ами вижте ващите братя българи, халявата на Украина оситуряват със 180 млн, а коледните забавки като свършат цирка с рязането на ПСА и насмърканите решат да поработят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *