Президентът Радев: България вече е АВТОРИТАРНА ДЪРЖАВА! Борисов УБИ Демокрацията!

В България вече няма демокрация. И най-сигурното доказателство за това е, че въпреки желанието на народа, вече 11-та година не можем да сменим управляващата партия с друга. Това се дължи на силно опорочения изборен процес. Така е само при авторитарните режими на управление. Ако трябва да опиша 2019 година с една дума, то това ще е „безветрие“, защото дългоочакваната от народа голяма промяна така и не се случи. Това заяви днес президентът Румен Радев в свое интервю.

„Изборите в България са опорочени вече до такава степен, че се налагат спешни промени в Конституцията, категоричен бе държавният глава. На отминалия местен вот броят на недействителните бюлетини беше огромен – 20%, при допустими нива за Европа от 3%. Корпоративният вот също оказа негативно влияние върху изборните резултати.

Най- големият проблем остават неактуализираните избирателни списъци, препълнени със стотици хиляди починали български граждани – което дава огромни възможности на управляващите да манипулират вота. Задължително трябва да върнем и Машинното гласуване, защото то е един от способите да се прекратят изборните измами.

Но колкото и управляващите да манипулират изборите, икономическите показатели издайнически сочат каква е реалната картина в държавата – бедност, мизерия, спад в икономиката, свръхвисоки нива на емиграция и топяща се демографски нация. При тия погромни показатели няма как ГЕРБ да убедят който и да е, че населението е доволно от управлението им. Нека сравним България със съседна Румъния – заедно кандидатствахме за ЕС и заедно ни приеха. Румъния беше по-зле от нас, но към днешна дата по доходи е на 65 % от средното европейски ниво, докато ние едва доближаваме 40%. Политиката на ГЕРБ да поддържа ниски доходи – заплати и пенсии, очевидно е грешна, категоричен е президентът.

За сметка на това обаче, управляващите са особено загрижени за сигурността на Делян Пеевски и Ахмед Доган и не жалят средства да я обезпечат. Шефовете на МВР и ДАНС са категорични, че имало голяма опасност както за живота на депутата-олигарх, така и за този на почетния председател на ДПС. И двамата са мултимилионери. Но въпреки това българския данъкоплатец трябва да продължи да плаща за охраната им, коментира президентът скандалите около НСО.

Лошото е, че не мога да влияя на решенията нито на МВР, нито на ДАНС в частност. Ако зависеше от мен, щях да сваля охраната и на Пеевски, и на Доган. Имат възможности – да си наемат частни охранители, които да ги пазят от частните им бизнес врагове. Но решениете е взето от началниците в НСО, ДАНС и МВР, които се отчитат на премиера.

Промени в Конституцията са наложителни, защото България бяга все по далече от определението за правова държава. Нямаме нито разделение на властите, нито независим съд. Конституцията вече не е в състояние да ни предпази от авторитаризъм и той вече е налице. Нито пък гарантира правата на хората. Ако не го направим – страната ще продължи да губи човешкия си капитал, а само това имаме. България е бедна на природни ресурси. Нямаме никакъв друг ресурс, освен хората, живеещи на територията й. Затова трябва да се погрижим за тях. В противен случай, те ще продължат да изтичат от страната в стремежа си да намерят по-добър и справедлив живот. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Този ли го казва? „Гордият генерал на НАТО?“ хахаха…Ами нали точно неговите господари, САЩ, ЕС и НАТО държат Тиквата на власт? Кого залъгва?

  2. СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ДА ЛИКВИДИРАМЕ БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *