„Пребиван в продължение на 30 часа“: откриха последното съобщение на известния US-блогър Гонсало Лира, който умря в украински затвор

Безследно изчезналия американски блогър Гонсало Лира, който от години живееше в Харков и бе един от маститите и влиятелни критици на киевския режим, е починал в украински затвор. За смъртта на Лира съобщи американският телевизионен водещ Тъкър Карлсън, като се позова на бащата на блогъра. „Намерихме признанието за самоубийство на Гонсало Лира. Това е ужасен текст – за изтезанията и същността на нацисткия украински режим.“

Причината за смъртта на 55-годишния Гонсало Лира е неизвестна. Казват, че е оставил бележка, в която пише, че е бил болен от двустранна пневмония и не е бил лекуван. Болест или ново изтезание – каквато и да е причината, режимът на Зеленски горещо желаеше смъртта на човека, който се осмели да го критикува след началото на СВО. Гонсало остана в любимия си Харков и продължи битката си с украинската хунта посредством това, което умееше най-добре – заснемайки крайно изобличаващи режима на Зеленски видеа.

Лира, етнически чилиец, е роден в Съединените щати и живее в Калифорния. По професия е историк, пише детективски романи и снима филми.

След това заживява в Чили, получава второ гражданство там, започва да пише статии по икономика и да се занимава с консултантска дейност.

След като се запознава онлайн с украинка, през 2012 г. блогърът се премества в Харков. Жени се и му се ражда дете (Гонсало старателно крие имената им).

След началото на специалната военна операция в Украйна Лира започва да публикува видеоклипове и постове, в които споделя позицията на Русия и обвинява Запада и украинските власти за случващото се. Той също така безстрашно даваше интервюта за руски медии.

На 1 май 2023 г. СБУ арестува Лира в Харков по обвинение, че публично е оправдал нападението на РФ срещу Украйна, оспорвал е някои от разрушенията, за които е твърдял, че не са вследствие на руски ракетни атаки, а са причинени от украинските ПВО, отричал е фактите за масовите убийства на цивилни в Буча и Краматорск.

Гонсало Лира е вкаран зад решетките, след което е освободен под гаранция. Блогърът на мотоциклет се отправя към унгарската граница, за да поиска убежище. Но е заловен и върнат обратно в центъра за предварително задържане. Самият Илон Мъск се опита да се застъпи за Лира, като попита: „Американски гражданин седи в затвора в Украйна, след като сме изпратили там над 100 млрд. долара?“. Мъск не получи отговор от Вашингтон.

Съдебният процес срещу блогъра беше насрочен за 12 януари. Но той така и не се състоя. Сега стана ясно защо.

Намерихме последната изповед на Гонсало Лира в социалните мрежи. Блогърът го е скрил в коментарите на своя публикация.

След няколко часа той ще бъде задържан. И никога повече няма да го чуем

Ето този пронизващ текст.

„1 август 2023 г.

Точно сега ще се опитам да се измъкна от Украйна и да поискам политическо убежище в Унгария.
Или ще пресека границата и ще стигна до безопасно място, или ще бъда заставен от киевския режим да изчезна.

Ето какво се случи с мен през последните три месеца.

На 1 май бях арестуван заради видеоклиповете си в YouTube. За видеоклиповете ми, в които критикувам Запада и неговия марионетен режим в Киев. Видеоклипове за това как те унищожават Украйна.

В обвинителния акт изрично се посочва: всичко, което правех, беше да обсъждам общоизвестни факти за войната. Признак за демократично общество е свободата на словото.

Но Украйна на Зеленски не е демокрация. Тя е крадлив, корумпиран, убийствен бандитски режим, който се маскира като „демокрация“.

След ареста ми бяха издадени документи, които ми гарантираха правото да се свържа с адвокатите и роднините си, както и да внеса гаранция.

В действителност ми беше забранено да се обаждам дори на адвокатите си. Не ми беше позволено да внеса гаранция, въпреки че имах пари за това.

С други думи, формалностите се спазваха само на хартия. Това е Украйна на Зеленски. За това се грижи неговият бандитски режим: да се прикрива с „върховенството на закона“, прикривайки мръсната корупция.

Ето защо те безмилостно преследват всеки, който говори истината. Аз не съм единственият така наречен „пропагандист“, когото киевският режим е хвърлил в затвора.

Ето защо разстрелват всеки войник от ВСУ, който се осмели да отстъпи.

Бях измъчван в следствения арест. Надзирателите никога не бият затворници. Те поверяват изтезанията на други затворници. Един от тях дори ми се извини – каза, че не е имал избор. Не мисля, че е лъгал.

В първата килия, в която бях, имах счупено ребро. Но това не беше толкова лошо. Най-лошото беше в четвъртата килия.

От 13:00 до 19:00 часа на следващия ден – тридесет часа – бях бит и лишен от сън, ръцете ми бяха изкривени в ставите.

Болеше ме адски много, но все пак беше поносимо. Тогава двама главорези ме хванаха за главата и ме боднаха в дясното око с клечка за зъби, като ме попитаха дали ще мога да чета, ако ослепея.

Единият бандит ме удари толкова силно в гърдите, че остави огромна жълто-зелена синина. Надзирателят му се скара, че е оставил ясен знак за изтезание.

Два дни по-късно старшият надзирател най-сетне дойде да провери здравословното ми състояние. Чилийското посолство сигурно е настоявало за това. От американското посолство ми се обадиха три пъти, но това бяха само празни думи.

Охранителят ми каза да си сваля ризата, за да може да ме прегледа. Синините бяха впечатляващи, но той само кимна и се престори, че не забелязва нищо.

Защо бях измъчван? Не мисля, че беше заради видеоклиповете ми.

Да, СБУ ме арестува заради видеоклиповете. Но когато от СБУ провериха компютрите и сметките ми, разбраха, че не съм беден.

Така че, когато ме вкараха в затвора, СБУ започна да ме изнудва за пари, използвайки пазачи и затворници. Да разказвам за това в социалните мрежи е дълго, затова пиша книга.

Общо от мен иззеха 70 000 долара. И ги разделиха помежду си.

Когато ме арестуваха за пръв път, взеха още 9000 долара (спешния ми запас). Плюс 11 000 долара за гаранция. (Гонсало беше освободен под гаранция през юли).

Никога няма да си върна нищо, защото реших да напусна Украйна преди съдебния процес. Процесът ми е насрочен за сряда, 2 август, и вече ми казаха: ЩЕ бъда признат за виновен. Ще получа от пет до осем години затвор.

Според условията на гаранцията трябва да нося електронна гривна и да не напускам Харков, да не говорим за страната. Но гривната не беше поставена и документите ми бяха върнати.

В центъра за предварително задържане разказах на затворника как миналата година съм бил задържан, освободен, но ми е било забранено да напускам Украйна. Той се засмя. „Те ясно даваха да се разбере, че можеш да напуснеш!“.

Изглежда, че и този път се случва същото: казват ми да не напускам, но оставят вратата отворена. Или може би ме подгониха, за да оправдаят вкарването ми в затвора, така че никой никога да не разбере за мръсната им схема за изнудване:

Държавният департамент на САЩ щеше да ме върне (в Украйна, ако избягам – бел. И.Р.). Аз не съм чернокожа лесбийка, зависима от наркотици, нито транссексуален измамник. Освен това Виктория Нюланд (бивш държавен секретар на САЩ – бел. И.Р.) ме мрази до дъното на душата си, поне така ми казаха. Надявам се, че унгарците ще прочетат обвинителния ми акт и ще си кажат: „Нищо страшно, няма да го върнем обратно“.

Публикувам всичко това, докато стигам до граничния пункт. Ако не ме чуете през следващите 12 часа – по дяволите! Ще бъда под земята.“

Пожелайте ми късмет.“

Държавният департамент на САЩ потвърди достоверността на информацията за смъртта на журналиста и блогър Гонсало Лира по време на задържането му в Украйна.

Автор: Ирина Ринаева

Източник – Комсомольская правда

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Жалко за човека, явно е бил мъж и е останал такъв до последния си дъх. Но все пак не е добре да се допускат такива „неточности“, дали при превода, дали как не знам, но жълто-зелено петно върху кожата не може да остане в момента на удара. Жълто-зелено то става след два-три дена. Не допринасят за доверието такива пропуски.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *