Пол Крейг Робъртс за СВO в Украйна и санкционната война на Запада срещу Русия! Защо анализите на Робъртс са безценни:

Глупаво е да свеждаме Америка само до Белия дом, Държавния департамент и Пентагона. Мненията на една дузина интелектуалци и анализатори от неофициалната Америка за СВO в Украйна и санкционната война на Запада срещу Русия често се различават от официалната държавна позиция на САЩ и нейните мейнстрийм медии на 180 градуса.

Един от най-отявлените примери е Пол Крейг Робъртс. Американски икономист, политически и икономически коментатор. Кавалер на Ордена на Почетния легион. Бивш съветник по икономическата политика на министъра на финансите в администрацията на Роналд Рейгън (1981-1982 г.). Работил е като старши научен сътрудник в института „Хувър“ към Станфордския университет. Бивш редактор и колумнист за The Wall Street Journal , Businessweek , Scripps Howard News Service . Той беше редовен колумнист на The Washington Times до 2004 г., когато заради критиките му към политиката на Джордж У. Буш, му беше отказан достъп до централните вестници, списания и телевизии на Съединените щати.

Въпреки напредналата си възраст (роден е през 1939 г.), Робъртс е в много добра форма. Продължава да ръководи основания лично от него Институт по политическа икономия. От много години поддържа личен уебсайт, където всеки ден, с редки изключения, публикува свои статии и коментари по актуални вътрешно-американски теми и значими международни събития.

Според възгледите му, Робъртс може да бъде квалифициран като американски патриот. Днешна Америка (от управлението на президента Буш-младши до днес) няма нищо общо с „добрата стара Америка“, която Пол възхвалява и свързва с управленията на президентите Франклин Рузвелт или Джон Ф. Кенеди . Пол Крейг Робъртс нарича курса към създаването на Pax Americana (американската нео-империя) „безумен“ и „самоубийствен“. Този курс застрашава и деградира както целия свят, така и самата Америка.

Америка се саморазрушава от отвътре от политиката си на мултикултурализъм, която унищожава остатъците от християнството, морала и конституцията. Американската нация умира. През юли тази година световните медии масово цитираха думите на пророка Робъртс: „ Съединените щати вече са място на картата, а не държава “.

Според Пол Робъртс основен и спасителен за света противовес на напълно полудялата и побесняла днес Америка може да бъде само Русия (той няма надежда за Европа, в която се развиват същите ентропийни процеси, както в САЩ).

Според Робъртс и днешна Русия е болна, но поправимо и тя вече се лекува. Докато Америка е много по-тежко болна от Русия. Оттук и надеждата на Робъртс, че по-малко болните ще спасят по-тежко болните. Робъртс е наричан от някои в Америка „агент на Москва“, въпреки че това са пълни глупости. Повече относно възгледите на Пол Крейг Робъртс може да научите от моята статия „Героите на нашето време : Пол Крейг Робъртс“.

През последните 6 месеца Робъртс пише редовно за СВO на Русия в Украйна и санкционната война на Запада срещу Русия. Ето най-значимите му публикации през август:

Русия или Европа са целта на санкциите на Вашингтон?

Унищожаването на украинската армия от Русия

Кремъл се приближава към моята гледна точка.

Интервюта с геополитическата ми прогноза.

Ще дам някои оценки на Робъртс. Отчасти те представляват мое лично мнение:

Русия дълги години води погрешна политика, надявайки се, че ще успее да изгради нормални отношения със Запада. Западът винаги се е стремил да отслаби и унищожи Русия. Като се има предвид това, санкционната война трябва да се разглежда като положителна за Русия. Именно тези санкции принудиха Москва да се освободи окончателно от илюзиите си и да се събуди от зимния си сън .

„ Санкциите на САЩ срещу Русия са най-големият подарък, който е получавала Русия от десетилетия насам. Санкциите принудиха Кремъл да направи това, което ръководството трябваше да направи отдавна: да спре с опитите си да изгражда икономически и политически отношения със Запада, чиято доминираща военна и външнополитическа доктрина още преди 5 години обяви Русия за „ главния враг, който трябва да бъде унищожен . „

Санкциите подсказаха на Кремъл с кого трябва да изгражда отношения и каква валута да използва за в бъдеще във външната си търговия .

„ Санкциите принудиха Русия да се откаже от романтичното си желание да бъде част от Запада, насочиха я към истинските й съюзници и принудиха Русия да направи нещо, което трябваше да направи отдавна – да започне да продава енергията си в рубли, с което да засили и поддържа собствената си валута вместо валутата на своя западен враг.”

Западът беше сигурен, че санкционната война, която обяви на Русия, скоростно ще свали сегашното правителство в Кремъл. А той, Западът ще смени правителството на Путин с такова, което безусловно ще изпълнява командите на Вашингтон и ще превърне Русия в същата марионетна държава като Украйна .

„ Вашингтон, потънал в своята гордост и арогантност, реши че с търговските си санкции може да предизвика крахът на Русия. А ако не успее с тях, тогава прозападните, финансирани от ЦРУ НПО-та, на които Кремъл позволи да работят свободно в цяла Русия, ще свалят руското правителство, както направиха в Украйна, и с един Кремълски Майдан ще възкачат на власт правителство от съобразяващи се с Вашингтон марионетки…, неоконсерваторите във Вашингтон наистина го вярваха. В Украйна им се получи …”

Русия е заела изключително пасивна позиция по отношение на санкционната война на Солидарния Запад срещу нея. Тя реагира само на агресивните действия на Запада, но, за съжаление, не проявява настъпателни инициативи .

„ Не бих казал, че има „санкционна война“. Кремъл се държи пасивно, а не активно и просто отговаря от симетрично до значително по-слабо на западните санкции. Ако Москва имаше за цел да се конфронтира със Запада посредством санкции, тя отдавна щеше да е спряла да изнася всичките си енергийни източници и стратегически минерли, щеше да конфискува имуществото на западните компании на нейна територия като компенсация за откраднатите от Запада нейни валутни резерви…“

Русия има такъв безценен коз като енергийните ресурси. С помощта на това оръжие Москва може да унищожи Европа, а в същото време и НАТО, защото повечето от общо 30-те страни-членки на този военен съюз са европейски държави. Ще е много странно, а и ще стане много опасно за света, ако в един момент Москва не се възползва от тази своя възможност .

„ Санкциите на Вашингтон наказват европейските колонии на Вашингтон, а не Русия. Ако Кремъл не спаси Европа, като й осигури енергия и други ресурси, които тя може да получи само от Русия, то НАТО вероятно ще се разпадне още тази зима – заради безумната санкционна политика в областта на енергията, която Вашингтон наложи на цяла Европа. Може да ви прозвучи парадоксално, но в момента само Кремъл може да спаси НАТО .

„ Санкциите на Вашингтон облагодетелстват и Русия, тъй като те подкопават икономиките на страните от НАТО, предизвикват разделение сред членовете на ЕС и накрая карат европейските народи да се чудят защо техните правителства подкрепят войната на Вашингтон срещу Русия на територията на Украйна за сметка на нуждите на европейските народи .“

Централната банка на Русия прави всичко възможно да отслаби руската икономика; ако Москва не иска да загуби войната със Запада, е необходима спешна смяна на ръководството и курса на Руската централна банка .

„ Бих уволнил на мига ръководителя на Централната банка, който подготви за Запада кражбата на руските валутни резерви и възпрепятства икономическия напредък на Русия, отказвайки да разбере, че Руската централна банка сама е в състояние да финансира икономическото развитие на Русия без западни заеми и инвестиции. Подобно на много членове на руския истаблишмънт, ръководителят на Централната банка е с мозък, промит от неолибералните икономисти във Вашингтон. Един ръководител на централна банка с промит от Запада мозък е последното нещо, от което Русия има нужда .

Неоправданото удължаване на специалната военна операция в Украйна дава възможност на Америка да се намесва все по-дълбоко в конфликта, като доставя оръжие на Украйна и изпраща там свои военни съветници и доброволци; това може да превърне конфликта от украинско-руски, в американо-руски .

„ Бавната ограничена военна операция на Кремъл даде на Вашингтон необходимото време да разшири войната. Президентът Путин каза този месец на 10-ата Московска международна конференция по сигурността, че „ситуацията в Украйна показва, че Съединените щати се опитват да продължат този конфликт. Заместник-министърът на външните работи на Русия каза, че ограничената операция се е разширила до такава степен, че Вашингтон е на ръба да включи директно в украинския конфликт. Всъщност Вашингтон вече е активен участник .

Военната операция на Москва в Украйна не може да се ограничи до превземане на част от територията на Украйна. За да гарантира своята сигурност, Руската федерация трябва да постави Киев и цяла Украйна под свой контрол – само така може да смени марионетното проамериканско правителство на Зеленски .

„ По заповед на Вашингтон Украйна напада руска територия. Това прави Кремъл да изглежда слаб и неспособен да защити територията си. Колко още Русия ще търпи това, преди да разбере, че ограничената й военна операция е била празна мечта и че Кремъл няма друга алтернатива, освен да прегази Киев, да унищожи марионетното правителство на Зеленски и да сложи цяла Украйна под свой контрол? Иначе този западен инструмент ще продължи да я ръчка и боде, докато не я унищожи“

Пол Крейг Робъртс е анализирал най-подробно всички проведени до момента военни операции в Украйна и оценява много високо действията на руските въоръжени сили. Преимуществото на руските въоръжени сили пред украинските (не в количествено, а в качествено отношение) е очевидно, въпреки факта, че Киев с помощта на Запада в продължение на осем години подготвяше мащабна военна операция за завземането на Донбас :

„ Когато войната започна, най-боеспособните, опитни, добре въоръжени и добре разположени украински сили не бяха в Киев, а в Донбас и Мариупол. Те бяха струпани там 3 месеца преди руското нахлуване с цел да превземат Донбас и Крим – цел, която никога не е напускала умовете на идеологическите и политически лидери на Украйна. Наистина, те говореха за това открито и безусловно. Те твърдо вярваха, че силата на тяхната армия, след осем години обучение, е достигнала размери и качество, което ще й позволи да постигне тези цели.

„Мощните“ сили в Мариупол бяха методично обкръжени и систематично унищожени в операция, която съм сигурен, че ще бъде изучавана във военните училища поколения наред като един от най-зрелищните примери за градски битки, водени някога. Руснаците обърнаха конвенционалното съотношение на загубите между нападатели и защитници и го направиха срещу враг, защитен от масивните и сложни укрепления, които бяха подготвяли през годините както в самия град-крепост Мариупол, така и в съседния огромен стоманодобивен завод Азовстал .

С някои оценки и мнения на Пол Робъртс можете да се съгласите безусловно, с други – не. Но във всеки случай запознаването на всички ни с възгледите на американския икономист е много полезно. Следя този мъдър американец от много години и виждам, че искрено се радва и тревожи за Русия. И като американски патриот (и с опита си в американската висша администрация), той може би разбира по-добре от нас какви са истинските цели на Съединените щати и Запада по отношение на Русия. Затова оценките му за СВО и санкционната война струват много.

Валентин Катасонов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Болестта и на Америка и на Европа е една – еврейство! Русия имаше късмет да е бедна и голяма част от болестта я напусна, НО НЕ ЦЯЛАТА! Останалите там са олигарси и по същество, те са по-опасната част. Болестта не е преминала, само е в период на затишие.

  2. ПУТИН ЩЕ ИЗЛЕКУВА УКРАЙНА.ЛОШОТО Е ,ЧЕ НАС НЯМА КОЙ ДА НИ ИЗЛЕКУВА.

  3. Има, има, излекуват ли Украйна, ще излекуват и нашите тука, може и преди това даже, неведоми са пътищата Г……и

  4. ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ Н И К О Г А НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВИ СКОРО ЩЕ ПОСРЕЩНЕМ И ПРЕГЪРНЕМ РУСКИТЕ НИ РОДНИ ИСТИНСКИ БРАТЯ ВИЖДАТ СЕ ПЪРВИТЕ ЛЪЧИ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ БРАТСКИ РУСКИ КРИМ А ЗАД НАС Е БРАТСКА СЪРБИЯ

  5. Пол Грек Робърт и Ноам Чомски са двата морални стълба на Щатите.Ние пък си имаме такива светила на политическата мисъл като пожарникаря Бойко, като Плевналиев,като Цветанчо, като Ристето Иванов, че и шоумена Слави и цял един списък от мъдри атлантически(морски)глави, които ни гарантират скорошното изчезване като държава.Напоследък от фризера започнаха да излизат и позабравени умове, като Филипчо Димитров,Асенчо Агов и цяла поредица от българската демократична политическа закваса.

  6. ѝкъде са българските олигарси и милионери да подадат ръка на пострадалите нещастници от наводнението, какви сърца имат и какви души да гледат хора, които едва са преживявали с оскъдните си пенси сега са загубили и покъщина и дома си.Докога да търпим този див и отвратителен капитализъм, който изсуши душите на хиляди, пося омраза между хората и направо унищожи българския народ.

  7. КЪДЕ СА КАНДИДАТ ДЕПУТАТИТЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ Е ПОСЕТИЛ НАВОДНЕНИТЕ СЕЛА ВАШАТА МАМА КРАДЛИВА И Е..ЛИВА . НА 2.10. Ще разберете бивол за курбан бива ли и свинка пърди ли в джамия.

  8. Г-да,вие да не спите на течение?Кога е било богат да подава ръка на беден,на пострадал?!Може по света,ама тук никога няма да видите подобно нещо.Те се разграничават от плебеите,и затова трябва да ги накажем на 2.10.Оня урод от Банкя открадна толкова пари,че може да спаси всички пострадали.Да,ама не!Трае си,мълчи.Нека свещи да си палят с тия народни пари.Нека за кръстове и ковчези да ги дават,тия кръвопийци!Това да парите на нашите родители,нашите пари и парите на нашите деца.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *