Пентагонът призна за над 80 атаки по военни бази на САЩ в Ирак и Сирия през последните 2 месеца

В петък американските военни бази в Близкия изток отново са били подложени на масирани атаки, с което общият брой на нападенията от средата на октомври до сега е достигнал 80, съобщава ZeroHedge.

„От вчера насам е имало още четири нападения срещу американските сили в Ирак и Сирия, според служител на Министерството на отбраната. От 17 октомври насам броят на тези атаки е 82“, пише Лара Селигман, кореспондент на Politico в Пентагона. Според други медийни източници броят им е стигнал 85.

Въпреки че новата атака не е широко отразена в западните медии, иранската информационна агенция Mehr е сред регионалните източници, които дават повече подробности: ударени са четири американски бази в Сирия, има причинени значителни щети и 5 американски войници са пострадали.

Eдин от регионалните наблюдатели OSINTdefender заяви: „Нападенията срещу американските сили в Близкия изток днес продължават почти без прекъсване, като през последните 12 часа са докладвани най-малко 10 ракетни нападения и нападения с дронове срещу 6 различни бази в Ирак и Сирия.“

На брифинг в четвъртък говорителят на Пентагона Сабрина Синг беше заявила, че след края на едноседмичното примирие между Израел и Хамас тази тенденция на нападения е намаляла и че САЩ се надяват нещата в региона да останат спокойни. „По отношение на нападенията срещу нашите сили, трябва да се знае, че нашите бази не са били нападани през последните 24 часа“, каза Синг. „Бихме искали това да продължи.“

Администрацията на президента Джо Байдън нееднократно е декларирала, че „няма да се поколебае“ да защити американските сили в региона. Въпреки това, според неотдавнашни репортажи на Politico, САЩ умишлено се въздържат да отговарят на агресията на непрестанните ракетни удари с далекобойни ракети на подкрепяните от Иран Хути в Червено море, за да не предизвикат по-мащабна война.

Тази седмица за пръв път от 7 октомври насам посолството на САЩ в Багдад беше подложено на многократен ракетен обстрел. Съобщава се за щети, но няма пострадали.

Вероятно атаките ще продължат да се засилват, особено в Сирия, като се има предвид, че както сирийските, така и проиранските сили искат да прогонят американците от незаконно окупираните от тях петролни и газови райони на страната. Според американските източници до момента вследствие на атаките там има десетки ранени американски войници, като за всички се съобщава, че са леки.

С окупирането на нефтените и газови находища на Сирия Вашингтон цели да задуши Дамаск и сирийското население, след като Асад победи продължилата цяло десетилетие прокси война там. Турция също иска да прекрати американското присъствие в района, предвид подкрепата на Пентагона за кюрдите. Тази седмица Сенатът отхвърли резолюция, която изискваше бързо и пълно изтегляне на американските войски от Сирия с мотива, че Конгресът никога не е давал изрично разрешение за окупацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *