ООН Забрани думата „Война“ за ставащото в Украйна

Организацията напомни на служителите си, че трябва да останат „неутрални“

Организацията на обединените нации (ООН) забрани на служителите си да наричат ​​ситуацията в Украйна „война“ или „инвазия“, предаде в. “Айриш Таймс“. Целта на тази забрана, обяснена в разпратен до служителите имейл, е да се балансира политическата чувствителност, която тази дума предизвиква, тъй като Русия може да наложи санкции на онези, които използват тези термини.

„Ето някои конкретни примери за език, който да се/не се използва в момента“, гласи имейлът. „Използвайте „конфликт“ или „военна офанзива“, а НЕ „война“ или „инвазия“, когато говорите за ситуацията в Украйна“. Освен това на служителите се забранява да добавят украинското знаме към профилите си в социалните медии. „НЕ добавяйте украинското знаме към лични или официални акаунти в социалните медии“, пише в имейла.

ООН обясни политиката си с това, че случващото се в момента в Украйна няма основните белези на войната, а също и разясни, че забраната е начин „организацията да избегне риск за репутацията си“. „Това е важно напомняне, че ние, като международни държавни служители, носим отговорност да бъдем безпристрастни“, гласи съобщението.

Новата езикова политика предизвика възраженията на САЩ и ЕС, че организацията отива твърде далеч в опитите си да не обиди Русия. Предпочитаният от Кремъл термин за войната в Украйна е „специална военна операция“. Два дни след като Русия нахлу в страната, медийният регулатор Роскомнадзор нареди на местните новинарски издания да изтрият репортажи, в които се използват думите „нападение“, „нашествие“ или „обявяване на война“. Според официалните украински данни към днешна дата, на 13-тия ден от специалната операция на руските сили, цивилните жертви са 406, а ранените са 803. Вероятно жиртвите от катарстрофи в 40-милионна Украйна за този период са били повече. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. …наричайте нещата с истинските им имена, но с други думи…например:ГОЛОДОМОРА на Сталин в Украйна е „здравословно“ гладуване с летален изход…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *