Военен експерт обясни защо развоя на спецоперацията в Украйна е успех за Путин

Политологът и военен експерт Станислав Бачев описа конфликта в Украйна като необходимото вдигане на залога между Русия и Запада преди отново страните да седнат на масата на преговорите за това как ще изглежда новият глобален ред в Европа. При покера е така, за да се изясни кой какви карти има. Крайния адресат е политическият и държавен елит в Съединените щати, тъй като въпросът за Украйна е част от процесите, които в момента водят до трайната промяна на световния ред.

Целта на руската армия от самото начало беше да обсади големите градове, а също и да обгради голяма част от украинската армия в котел. Става въпрос за половината украинска армия, която е ситуирана в близост до района на Донбас. Именно блокирането на тази украинска групировка позволи безпрепятственото обграждане на столицата Киев от север. Неслучайно руската военна техника е разделена на две части, които символизират не само целите, но и етапите на операцията.

Първата буква беше Z, а едва от няколко дни започва да се вижда по-масово техника, която е маркирана с буквата V. Трябва да се отбележи също, че през първите дни руската сухоземна военна техника на терен беше предимно от съветските времена, с изключение може би на хеликоптера КА52-Алигатор. Вече обаче в небето на Украйна се забелязва присъствието на модерните им бомбардировачи СУ34..

Не е необходимо да се описва цялата военна стратегия до момента, за да се направи изводът, че руснаците изобщо не бързат. Това, което трябваше да бъде показано и да създаде правилните усещания у наблюдателите не само от Запада, но и от целия свят, беше направено – с един удар Русия неутрализира цялата противовъздушна отбрана на Украйна, която в продължение на 8 години НАТО непрекъснато модернизираше и доизграждаше.

Коректният термин, който най-точно описва ситуацията в Украйна е „военна операция“. Тази военна кампания на Руската федерация има точно определени цели и в нея се прави всичко възможно цивилните жертви да са минимални, особено сравнено с военните кампании на Запада, които през последните 20 години имахме възможност да наблюдаваме на много места.

В момента единствените европейски лидери, които си говорят с Москва са Еманюел Макрон и Олаф Шолц. Макрон води разговорите с Путин с молбата „спри се“ – което показва, че лидерите в ЕС искат да се седне на масата за преговори час по – скоро.

И в крайна сметка – става дума за преразпределение и контрол на ресурси. Така че, военната кампания в Украйна не е провал за Путин, а успех. И то успех, хванат изключително навреме. В момента Русия има стратегическо преимущество пред Щатите във военната сфера – те имат работещо хиперзвуково оръжие, готово за употреба на всички видове пускови установки – по вода, въздух и земя.

Американците нямат такова. Това дава един прозорец във времето от около 3-4 години, колкотобиха били необходими на САЩ, за да наваксат изоставането си от Русия в сферата на хиперзвука. И Путин използва точно това време, защото знае, че в момента Западът няма как да му противодейства. Ако руснаците бяха изчакали още 2-3 години, вече щеше да бъде късно, дори и заради това че инфраструктурата на НАТО в Украйна щеше да е в много по-напреднал етап. Тук говорим за инвестиция. Колкото и цинично да звучи, това е човешката природа – инвестираш пари и човешки животи, за да осигуриш сигурност на държавата си.

Има една много важна особеност в енергийната сфера, която се отразява върху почти всяка сфера от ежедневието – транзитът на газ от Русия към Европа. Това се случва по три основни направления – през Украйна, през Германия и през Беларус. Ако „Северен поток-2” беше започнал своята работа веднага след физическото завъшрване през 2021 г., преносът на газ през Германия щеше да задмине този през Украйна.

Но и към момента най-много газ се транспортира през Украйна. Контролът върху тези тръбопроводи осигурява лостове за влияние. След преврата в Украйна през 2014 г. усвояването на газопреносната мрежа бе една от основните цели на американските корпорации. Там нещата се въртят от клана Байдън.

Неслучайно в основата на всеки съвременен конфликт стои и енергиен интерес. Затова сблъсъкът в Украйна беше закономерен и задължителен не само по морални за Русия и геостратегически причини, но и по финансови такива. Една от целите на Русия в момента е да си върне контрола върху тази най-голяма транзитна линия. Изводите от тази голяма игра са за държави като България – когато големите се карат, страдат бедните държави.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВАНА ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ИЗБРАНИ ОТ ЦРУ А НЕ ОТ НАРОДА Е ПАК НА ГРЕШНАТА СТРАНА И В БЪДЕЩЕ МОЖЕ ДА Я НЯМА НА КАРТАТА

  2. МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛСКИ ПРОДАЖНИ САМОИЗБРАЛИ СЕ СПОРЕД ВОЛЯТА В СИНЕРГИЯ С ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ ФАШИСТИ СПРЕТЕ ДА ТЪПЧЕТЕ БЪЛГАРИЯ С МАНАФИ ОТ АВГАНИСТАН И ГЛАВОРЕЗИ ОТ УКРАЙНА НЕ ПО ВОЛЯТА И ЗА СМЕТКА НА БЕДНИЯ ГЛАДЕН БЪРКАЩ В КОФИТЕ ЗА БОКЛУК БЪЛГАРСКИ НАРОД ПРЕГЪРБЕН ИЗМИРАЩ И БЯГАЩ ОТ ВАС УПРАВЛЯВАЩИ ФАШИСТИ ЩЕ ВИ НАПРАВИМ ЗА РЕЗИЛ ПРЕД СВЕТА БЪЛГАРОУБИЙЦИ КАНИТЕ И ТЪПЧЕТЕ БЪЛГАРИЯ С БЕЖАНЦИ ЗА ДА ПРОСИТЕ ПАРИ ОТ ЕС КОИТО ЩЕ ОТКРАДНЕТЕ КАКТО ВИНАГИ СТИГАТЕ МАЗА СЪЛЗИ И СОПОЛИ КЪДЕ БЯХТЕ 8 ГОДИНИ КОГАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГОРКИТЕ УКРАИНЦИ БАНДЕРОВЦИ ИЗБИВАХА ДЕЦАТА НА ДОНБАС ОСТАВКА УПРАВЛЯВАЩИ КРАДЦИ ЗНАЕТЕ ЧЕ НЕ СМЕ ВИ ИЗБИРАЛИ КОЙ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАРОДА ЯДЕ ПО 40 ЛВ. НА ДЕН ПОСОЧЕТЕ ЕДИН ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ ФАШИСТИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПРЕЗИДЕНСТВОТО ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ ЗАЕДНО МОЖЕМ КАТО НА ШИПКА ПОБЪРЗАЙТЕ БРАТУШКИ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА

  3. БРАТЯ УКРАИНЦИ НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ ТУК В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪДЕ БЯХТЕ 8 ГОДИНИ КОГАТО ВАШИТЕ БРАТЯ СЪПРУЗИ СИНОВЕ И БАЩИ ИЗБИВАХА ДЕЦАТА НА ДОНБАС УБИХА НАД 15 000 ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ И НАД 500 ДЕЦА ЗНАЕТЕ АЛЕЯТА НА АНГЕЛИТЕ КЪДЕ Е ЗАХАРЧЕНКО ГИВИ МОТОРОЛА И МНОГО ДРУГИ ВЕЛИКИ СИНОВЕ НА ДОНБАС ОТ КАКВО УМРЯХА ЗНАЕ СВЕТА ЗА ТОЗИ ГЕНОЦИД ЗАТУЙ ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ КАТО ВАШИТЕ ВИ КАНЯТ В БЪЛГАРИЯ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ ДО ТЯХ НОМЕКЛАТУРЧИЦИ НЕ ВИ ПРАВИ ЖЕЛАНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЩЕ ВИ ГО ДОКАЖЕМ ЯДЕТЕ ХЛЯБА НА БЕДНИЯ ГЛАДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД РЕВЕТЕ ЗАЩОТО ВИ СЕ РАЗВАЛИ КОМФОРТА ЗА 8 ГОДИНИ ИЗЯДОХТЕ НАД 100 МИЛИАРДА ОТ САЩ И ЕС ЗА ДА ПЛАШИТЕ БРАТСКА РУСИЯ МАХАЙТЕ СЕ НЕ ВИ ИСКАМЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ КРАДЦИ ВИ КАНЯТ ЗА ДА ПРОСЯТ ОТ ЕС ПАРИ КОИТО ЩЕ ОТКРАДНАТ И ЩЕ ВИ НАТОВАРЯТ НА НАРОДНИЯ ГРЪБ НИЕ СЕ ТОПИМ И ЕДВА ОЦЕЛЯВАМЕ ТАЗИ РАЗРУХА КОЯТО ВИЖДАТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОТ ПУТИН БЕДНОСТА РАЗРУХАТА И ГЕНОЦИДА СА ОТ НАСИЛА НАЛОЖЕНОТО НИ ЧЛЕНСТВО В НАТО И ЕС НАКЪДЕТО СТЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ ХВАЩАЙТЕ ОБРАТНИЯ ПЪТ КЪМ УКРАЙНА И СЕ КРОТВАЙТЕ НА ЗАДНИЦИТЕ СИ ИЛИ ХВАЩАЙТЕ ПЪТЯ ЗА БРЮКСЕЛ ТАМ ДА ВИ ХРАНЯТ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НЕ ЯЖТЕ ХЛЯБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

  4. ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ НЕ ДОПУСКАЙТЕ НАТО ЕС И САЩ ДА НАХЛУЯТ В РУСИЯ ЩЕ ВИ ОКРАДЪТ КАТО БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО СА НАХЛУЛИ СЕЯТ БЕДНОСТ КРАЖБИ РАЗРУХА И ГЕНОЦИД ИСТОРИЯТА ИМ ГО ДОКАЗА ПАЗЕТЕ РОДИНАТА СИ ТЯ Е ВЕЛИКА И СВЯТА РУСИЯ НАТО ЕС И САЩ УБИХА БЪЛГАРИЯ

  5. Синът на Сюлейман Пуси с грозни заплахи към православните християни, плаши със затвор:

    „Всички путински кучки ще гниете в затвора“

    Няколко години след като атлантикът и бивш външен министър Соломон Паси изрече „Майната му на православието!“, днес и синът му Исак Паси лее от фейсбук профила си откровени заплахи и грозни обиди. Гневът на отрочето на Мони Паси е насочен основно към подръжниците на Путин, но и към православните християни като цяло.

    Всъщност, Исак е достоен наследник на баща си, който се разплаква всеки път, когато си спомни как са ни приели в НАТО. Напомняме и няколко знакови фрази на Соломон Паси, които са достатъчно красноречиви:

    “Майната му на православието.”
    “Искаме ядрени бази!”
    “Ще намалим русофилията в България.”

    Видимо синът му изпълнява татковите повели да се унищожи България като православна държава

  6. И НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ТЪРПИ ТОЗИ БОКЛУК ЕВРЕИНА ИСАК ПАСИ ДА ОБИЖДА КАКТО СИ ИСКА КАТО БАЩА СИ В СИНЕРГИЯ С ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ ТОВА ЛИ Е НОРМАЛНА НЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА СЕ ПЛЮЕ ПО НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ И ПО БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *