Окончателно: Американските F-16 ще ни струват … 4 млрд. лева! Теглим заем, за да ги купим!

Стана ясна цената на F16 – заедно с лихвите, удря 4,2 млрд. лв., или колкото за 60 руски СУ-57… които даже са по-добри.
САЩ обявиха финалната оферта. Затова България ще изтегли 4 млрд. лв. нов заем – за покупката на F16…
4 милиарда за изтребители, докато пенсионерите се гърчат с по 200 лв.
Ако не купим F16, можем да вдигнем всички пенсии с 60%… Но американския васал Борисов не иска и да чуе.

Американският Държавен департамент одобри продажбата на F16 на България. Това е добрата новина.

Лошата е, че одобри и окончателната цена.

И тя е $1,673 млрд. Което се равнява на 2,9 милиарда лева и е приблизително двойно на досегашните ни планове за максимален харч от 1,5 милиарда, без ДДС. Ако сложим и данъка, разрешената парламента ни сума става 1,8 млрд. лв. А исканата от американците е 3,5 млрд. лв. или доларовата им равностойност.

Правителството на Борисов очевидно се готви да подпише този предателски за България договор, защото от МО още от първия миг започнаха да лъжат и да занижават цифри и проценти. В изманипулирания за пред народа договор цената, одобрена от САЩ е свалена със 73 милиона долара, и е $1,6 млрд. Но това е по-малката лъжа на нашето правителство. По-голямата е, че в официалното съобщение на сайта на МО се съобщава, че Вашингтон ще ни оферира изтребителите си на цена от 1,2 млрд. долара Каквито данни изобщо не фигурират сред информациите по сделката от САЩ.

Абсурдно е янките да свалят 25 % от цената вследствие на някакво ново „преговаряне“ с Каракачанов, след като досега вървяха преговори, а вече имаме и решението на Държавния им департамент. Това категорично значи, че двете страни- американската и българската, вече са си стиснали ръцете на цена с 400 млн. долара повече от тази, която Борисов и ГЕРБ продължават най-нагло и замазващо да ни обявяват.

Но дори лъжливата цена от $1,2 млрд. е драстично над българския лимит, гласуван от Народното ни събрание. Това са 2.1 млрд. лв. без ДДС, или 2,5 млрд. с ДДС. Т.е. с 50% над горната ни граница.

Да не говорим, че подобна цена брутално нарушава условията на конкурса, защото фактически облагодетелства само US-компанията „Локхийд Мартин“. Чрез първоначално по-ниската цена на офертата е изхвърлена конкуренцията, а след това прагът се вдига само за тях.

Като си спомним, че за 1,8 млрд. шведската „Грипен“ ни предлагаше цели 10 самолета, сега излиза, че с новия таван на цената, те щяха да ни дадат 16 изтребителя, а не 8. Излиза че сме излъгали „Грипен“ колко сме склонни да платим. Но с това сме излъгали най-много себе си. Защото 16 броя суперкачествени изтребители „Грипен“ със сигурност е три пъти по-добра оферта от 8 бр. F-16, чийто качества са доста спорни.

Но не е само „Грипен“. При тази по-висока цена, която сега сме готови да платим на американците, можеха да се включат и други техни конкуренти – например френският „Рафал“, или дори… други американски производители – като „Макдоналд-Дъглас“ с техния значително по-добър F-18.

И тъй като говорим за открит конкурс, в който държавата ни тръбеше, че конкуренцията ще е чиста, то сега тези други производители могат да ни съдят за пропуснати ползи.

Но да се върнем на F-16. Очевидно САЩ ни натискат да платим над 350 милиона лева на самолет, което е чудовищно по-висока цена, сравнено с други сделки на компанията с Бахрейн или Словакия.

Цифрата е огромна и за нашия български бюджет. С тези 3,5 млрд. лв., които ще изтеглим като заем, ще увеличим външния си дълг с 15%. Това е така, защото самолети от САЩ се заплащат авансово, т.е. задължително трябва да изтеглим заем. Дори при възможно най-ниската лихва от порядъка на 4%, за 5-6 години – до получаването на последния изтребител, разходът на страната ни ще набъбне с още 20%. Т.е. ще удари 4,2 млрд. лв. И именно това е срайната цена, която България ще плати на американците за 8-те им скапани изтребителя. И пак да повторим- за същите пари бихме могли да си купил цели 60 броя от най-модерните руски изтребители Су-57, които са и много по-класни.

Очевидно всичко е една гигантска военно-финансова схема, в която на колонията България се пада „честта“ да осигурим работа с огромна печалба на американския ВПК, както и бизнес на американските банки, които ще ни кредитират за покупката.

За 4 млрд. лева, дори в най-скъпия случай, можем да купим поне 60 руски самолета от последно поколение, които ще са поне 20 пъти по-голяма военна сила от 8-те F-16-ки, чийто е модел на преклонната възраст от 40 години.

Но руското е забранено – защото сме лоялни атлантици и трябва със зъби и нокти да допринасяме за благоденствието на американския народ, като му осигуряваме лесни заработки и огромни възнаграждения… Докато нашите пенсионери се гърчат с по 200 лв. А 4 млрд. лв. са около 40% от всички пари за пенсии за 1 година. Т.е. без тези допотопни US-изтребители, бихме могли за 1 година да вдигнем пенсиите с 40%. А ако увеличението е непропорционално – т.е. повече на по-бедните, то най-ниските пенсии щяха да скочат с 60-70%. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

19 коментара

  1. Хората прости, царят безскрупулен и уплашен, на кого ги разказвате, за кого се борите? Радвам се, че сайтът живна, но колко сме читателите? Цялата останала медийна пасмина като водопад изсипва реклама, лъжи, хвалби и овцете зяпнали уста, цъкат с език. Народ управляван от алчни и саможиви страхливци, няма думата, сам е избрал да е рая.

    • Не може да знаем колко са читателите, не всеки пише.

    • Сайтът Skandalno.net се чете всеки ден от аудитория между 15 и 25 хил. души. Повечето читатели следят и коментират публикациите ни през официалната ни страница във фейсбук, както и през множество по-малки страници и групи в същата социална мрежа. Благодарим за доверието. И… знайте, че ние (вие) ще победим!

  2. БЪЙКО БЪЛГАРОУБАЕЦО НЯМА ЛИ НАЙПОСЛЕ КОЙ ДА ТЕ УБИЕ И ТЕБЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ

  3. Докога ще стоим като животни в скотобойна и няма да правим нищо…Ще чакаме дядо Иван,само че идва чичо Сам,не да ни освободи,а да ни зароби,защото заробването е тяхната стихия…Вижте Прага какво прави – 120 000 на митинг срещу министър-председателя,а ние не можем 1200 да съберем…Мълчанието на агнетата точи зъби на вълците нападнали Родината ни..Затова всички цени ще скачат,за да плащаме прищевките на един луд обсебил България,затова младите ще бягат,затова бедните ще стават по-бедни…

    • Дядо Иван не е същият, оня, който беше, времената са други и дядо Иван е друг! Ние пак си го обичаме с надежда, де…

  4. САЩ ПРЕДНАМЕРЕНО УБИВАТ БЪЛГАРИЯ ИЗСИПВАЙКИ ОТПАДЪЦИТЕ НА ЕВРОПА ДА СЕ ГОРЯТ В БЪЛГАРИЯ В ЗАВОДИТЕ ЗА БОКЛУЦИ ИЗСИПВАТ ЕМИГРАНТИТЕ НА ЕВРОПА И ПРЕВРЪЩАТ ОТЕЧЕСТВОТО НИ В НАТОВСКА БАЗА СЪС ОРЪЖИЯ ЗА ПРИЦЕЛ СРЕЩУ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ НАРОДЕ ГЛАСУВАЙ МАСОВО ЗА БСП ДРУГ ИЗХОД НЯМАМЕ ЗА ДА ИЗХВЪРЛИМ НАТО ЕС САЩ СОРОС И ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕЦАТА НИ

  5. СЪС НАТО ЕС САЩ СОРОС И БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ СЪС МАФИОТСКАТА МУ ХУНТА ГЕРБ БЪЛГАРИЯ БЪРЗО И СИГУРНО ЛЕТИ КЪМ ПРОПАСТТА НА АДА

  6. НАТО И ЕС ЗАТВАРЯТЕ СИ ОЧИТЕ ПРЕД ФАЛШИФИЦИРАНАТА ПОРЕДНА ПОБЕДА НА БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА КОЯТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КРАДЕ ОТ БСП ВАШАТА ЦЕЛ НИ Е ЯСНА ДА УБИЕТЕ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ СИ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ И НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА Я ЗАМЕНИМ ДОКАТО НИ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ

  7. Благодаря за истината, която ни поднасяте, но ние и без подобни материали знаем, че САЩ комуникират с нас единствено, за да ни глозгат заради собствената си изгода. Повръща ми се, като чета за тия самолети! Единственото меродавно мнение по тоя въпрос, естествено, е на единствения ни уважаван президент, г-н Румен Радев! Не е нужно да обяснявам защо! Мнението на професионален, висш летец е пренебрегнато, какво да мъдруваме още? Една проста Тиква, ояден българоубиец, продължава да дерибейства над окаяния народ! Толкова ли свършиха мъжете в нещастната България, та го търпим още тоя тъп и нагъл простак? Избори… Глупости! Сопите ще решат проблема!

  8. Не мога да разбера, какво значи Натовска оперативна съвместимост на изтребител. Руските изтребители Су-57 (Т-50-Т) са няколко класи над рехабилитирания старец -Ф-16. Както разбирам Су-то е значително по-евтино. Защо по-дяволите някой решава как да харчи „моите пари“ по начин, който определям, като неразумен, защо?

    • Защото никой не му е забранил, защото протест с бране на гъби е трудно разбираем. Защото номерът минава по няколко пъти седмично – „Аз давам“.

    • Защото им е платено, за да направят тая идиотска сделка, затова! Единственият специалист с меродавно мнение е Президентът, но неговите права са толкова ограничени, че не може да направи нищо, за да не се осъществи тая черна сделка. Румен Радев прави абсолютно всичко възможно, което е в правомощията му, но ние сме парламентарна, а не президентска република.

  9. ЗАРАДИ Ф-16 МНОГО НАРОД ЩЕ ИЗМРЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ СТУД И ГЛАД И ТОЛКОВА ЩЕ ИЗБЯГАТ Ф-16 НИКОГА НЯМА ДА ГИ ПОЛУЧИМ

  10. АЙСИКТИР БЕ СЪБИ СЪБЕВ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСКАМЕ РУСКИ САМОЛЕТИ КОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА КОЙТО ПЛАЩА НАЛИ ТИ ПИТА ЛИ НАРОДА ПРЕДАТЕЛ

  11. УПРАВЛЯВАЩИ ПОЛИТИЧЕСКИ КУРВИ МАФИОТИ ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИ ДОКАЗА ЧЕ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ЕС И ПРОСТИТУТКИ ЕВРОДЕПУТАТИ ИСКАМЕ СИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ИСТОРИЯТА И ЧИСТА И СВЯТА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА СЪС НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ОТ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

  12. “ ГЛАДИО “ НАТО БЪЛГАРОУБИЙЦИ ЕС САЩ ГЕРБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ

  13. ГОСПОДИН ОБИЧАН ОТ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ОТНЕСЕТЕ НА РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ОБИЧТА БЛАГОДАРНОСТА ДОВЕРИЕТО И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ПРЕДАЙТЕ ИМ ЧЕ НАШИТЕ БРАТСКИ ПРЕГРЪДКИ СА ВЕЧНО ШИРОКО ОТВОРЕНИ ЗА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД И СЪРЦАТА НИ ЩЕ ТУПТЯТ ЗА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД ДОКАТО НИ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *