Обявиха Велико народно въстание 5! Протестът днес Ескалира! Сблъсъци с Полицията! (09.10) ГЛЕДАЙ НА ЖИВО:

Пореден национален протест под надслов ”Велико народно въстание” ще се проведе в столицата. Демонстрацията е обявена за идния петък с начален час 17 ч.

Избраната дата отново не е случайна. НА 16 октомври стават 100 дни от избухването на гражданското недоволство.

Адв. Николай Хаджигенов обяви, че по време на петото Велико народно въстание изненади ще има, но те няма да бъдат предварително обявявани. (ВИДЕО НА ЖИВО ОТ ТЕЧАЩИЯ С ПЪЛНА СИЛА И КЪМ ТОЗИ ЧАС ПРОТЕСТ ПРЕД СГРАДАТА НА БНТ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ПО-НАДОЛУ В СТАТИЯТА. ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕОЖЕНИЕТО И СБЛЪСЪЦИ С ПОЛИЦИЯТА!)

Това е петият национален протест срещу управляващите. Припомняме, че Велики народни въстания се проведоха на 2 септември, 6 септември, 22 септември и 3 октомври. По-сериозни ескалации имаше при първото и третото велико народно въстание. При първият национален протест имаше десетки пребити и напръскани със сълзотворен газ, сред които и журналисти. Полицията задържа над 200 протестиращи. Ранени бяха и служители на реда.

И днес, към този час се провежда протест срещу управлението на Борисов с настояване за оставката на кабинета му и тази на главния прокурор Гешев.

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО:

Ето хронология на събитията:

20.00 ч.:

Хиляди демонстранти скандират „Оставка“ и „Мутри, вън“!

„Днешната опорна точка на управляващите мутри е, че с тази резолюция ЕП наказал България. Не! Тази резолюция наказва и дискредитира единствено властта на мутрите“, каза от трибуната Арман Бабикян и допълни:

„Щом ги посочиш с пръст, че крадат, шайката веднага те обявява за родоотстъпник“.

20.45 ч.

Част от протестиращите поеха към сградата на Българската национална телевизия, където се провежда инициативата „Гражданска панорама“.

„Има интерес гост в Панорама от ГЕРБ. Ще свършим по-бързо и отиваме да го посетим“, обърна се към протестиращите адв. Николай Хаджигенов.

21.00 ч.:

Множеството от „Триъгълника на властта“ стигна до сградата на БНТ точно преди началото на предаването „Панорама“.

В момента в ефир са евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков и Йордан Цонев от ДПС.

Пред телевизията обаче има паралелно протестно събитие – „Гражданска панорама“.

При предишния своеобразен форум миналата седмица се стигна до ескалация на напрежението. Гражданите не позволяваха на гостите в предаването да си тръгнат и дори замеряха с яйца политологът доц. Стойчо Стойчев.

По цялата ул. Сан Стефано ехти яростно скандиране „Оставка!“.

21.10 ч.:

Група протестиращи се преместиха и пред задния вход на Българската национална телевизия, за да попречат на гостите в предаването „Панорама“ да напуснат сградата на обществената медия.

Има и засилено полицейско присъствие. Оформили са се кордони навсякъде.

Има коли и на жандармерията.

21.30 ч.

Дебатът в студиото между представители на парламентарните партии дебатират в студиото на „Панорама“ резолюцията на ЕП, която вчера бе приета от евродепутатите.

Парарелно с дебата в студиото обаче граждани скандират „Кошлуков – позор, оставка и затвор!“ пред сградата на обществената медия.

В ефир се показват и кадри от протеста.

Протестиращи сложиха и клони на улицата, за да запречат задния вход на телевизията.

21.35 ч.

Напрежение между протестиращи и полиция. Граждани се опитаха да завлакат контейнер за боклук, но униформени ги спряха. В момента няколко демонстранти са от едната страна на кофата за боклук.

В крайна сметка унифрормените образуваха кордон пред портата на телевизията, за да не могат протестиращите да блокират изхода.

Последваха още по-бурни викове „Оставка!“.

21.40 ч.:

Два контейнера блокираха улицата, за да попречат на преминаващите автомобили.

22.00 ч.

Напрежение пред сградата на Българската национална телевизия, след като протестиращи блокираха евродепутатът Андрей Новаков. Той бе изведен от полицията минути след като бе притиснат от протестиращите. Въпреки обтегнатата обстановка и силните викове, все пак имаше известна форма на диалог. Новаков отговори уклончиво на някои въпроси, но не изпадна в конкретика.

Очаква се сградата на обществената телевизия да напусне и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Не се знае обаче нито откъде, нито кога ще излезе от сградата. Възможно е протестиращите да не успеят да достигнат до него.

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ЕП прие резолюция, с която:
    – Се заклеймява „езика на омразата“, който български политици използвали срещу ромите. „Езика на омразата“, който български политици използвали срещу „хората с различна сексуална ориентация“. Значително по-голямата от на Запад свобода на словото, защото водела до „основано на пола насилие“. Неприемането на Истанбулската Конвенция. „Дискриминацията срещу хора с различна сексуална ориентация“ по отношение на „човешките им права“, ерго бракове и осиновяване на деца.
    – Легитимира се искането на ОМО Илиниден за регистрация, ерго признаването на македонско малцинство у нас. Както винаги всички тези неща се прокарват зад завесата на някаква консенсусно добра тема, в случая борбата с корупцията. Поздравления на градските демократи за победата на най-гнусния и разбиващ едно общество прогресивизъм и политика на идентичностите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *