Проф. Иво Христов: Българин значи Пасивен! Това обяснява защо ни управлява Хунта!

В момента огромна част от българското население стои и пасивно чака да види какво ще се случи. Винаги в цялата човешка история света се е променял вследствие усилията на малки активни групи. И когато такива направят пробива, останалите просто са тръгвали подире им. В момента всички българи са недоволни от Диктатурата, но малцина са на площадите. Останалите се спотайват и чакат да видят накъде ще задуха вятъра. Това което казах за света, за българите важи с тройна сила. Народът ни е социално пасивен и отчужден от каквато и да било публична работа.

Това каза днес пред БНР депутатът от БСП проф. Иво Христов, който сподели, че не храни напразни илюзии, че протестите ще свалят правителството. Припомняме, че през изминалата седмица негово изказване пред бТВ накара първо ГЕРБ-младежи, а после и същинския ГЕРБ да поискат депутатската му оставка. Като основание за искането Хунтата изтъкна квалификацията към българския народ, която проф. Христов отправи, а именно че „народът ни е политически инфантилен“.

„Положителното от резолюцията на Европейския парламент за България е, че вече ГЕРБ не могат да пропагандират, че режимът им представлява Европа у нас. Европейският съюз се намира в тежка политическа, икономическа, духовна и системна криза. Съюзът е пред разпад, който за жалост може да продължи и цяло десетилетие. А това означава агония“, каза още проф. Христов.

„Българската държава беше създадена през 1878 г. с решаващата роля на Русия и това създаде траен комплекс на нашия народ. Създаде ни чувство за малоценност и трайна убеденост, че генералните проблеми на българското бъдеще се решават отвън. Хората у нас са твърдо убедени, че това накъде ще върви България и накъде ще се развива зависи не от нашата народна воля и целеустременост, а от външнополитическите ни ментори. Такива през годините за нас бяха първо Германия, после СССР, а сега САЩ и Западна Европа…“.

„Този комплекс е много лош отпечатък върху нашето поведение, защото блокира потенциала на българите сами да решават собствените си проблеми“, каза още депутатът от левицата.

„Проблемът не е в това кой ще спечели изборите в САЩ, проблемът е, че който и да вземе властта във Вашингтон, разпадът в тази страна ще продължи до тоталното й маргинализиране. Причините за това са две – 1) Системата на американския капитализъм се изчерпа и 2). Америка тепърва ще сърба горчивата чаша на жестокото вътрешно раздвоение на американското общество, а това неминуемо ще рефлектира в глобален мащаб.“ , допълни проф. Христов.

„България е в процепа на геополитически разлом, вследствие на което въобще не е сигурно, че ще оцелее. И за съжаление в този сюблимен кризисен момент, страната ни е в едно от най-лошите си състояния – политически, икономически и ментално народът ни е в тежка криза“, каза още той.

Проф. Иво Христов подчерта, че Турция никога не се е отказвала от своите икономически, социални и властови амбиции да контролира бившата османска периферия, където е и България.

„Турските елити са твърдо убедени, че България е едно историческо недоразумение и рано или късно нашата територия, която те продължават да наричат Румелия, ще им падне като зряла ябълка в краката… Там се работи методично, грамотно в това направление. А ние, както винаги, чакаме някой друг да дойде да ни оправи“.

Според проф. Христов БСП ще спечели следващите избори, но само ако те са честни. Но управляването на страната след ГЕРБ ще е много трудно. „Всички структури на властта са в насипно състояние, цели ресори от структурите на държавата са унищожени“, коментира Христов.

А на въпроса как стана възможно един посредствен и аморален пожарникар цели 11 години да е несменяем ръководител на държавата, проф. Христов отговори така: „Борисов и ГЕРБ са функция на една голяма част от българското поселение. Нямаше как Борисов да оцелее толкова години на власт ако не беше активната и пасивна подкрепа на една немалка част от населението. Кой създаде питателната среда за тази крадлива мафиотска шайка с мълчанието, със страхливостта, с глупостта си, с мързела и наивитета си?“, попита риторично професорът. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Ами така е! Но забележете! До медиите НЯМА да бъде допуснат човек, който ще предложи АЛТЕРНАТИВА на сегашната престъпна власт. И професор Христов е един от тях, които само приказват.

    • И кой според теб е алтернативата на сегашната власт, който няма да бъде допуснат до медиите? А колкото се отнася до професор Иво Христов, това е един от малкото хора в България, който като си отвари устата, говори само истината, колкото и страшна да е тя за бъдещето на страната ни.

      • Случайно избрани от улицата 20 души ще са алтернатива на сегашната власт.Един от тези 20 души ще е в пъти по добър от пожарникаря.

  2. Това е най ерудирания и умен човк в България и трябва да бъде лансиран и избран поне за премиер,сравнете го с банкянското говедо,спирам а вие мислете.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *