“Ню Йорк Таймс”: Зеленски си тръгна от САЩ без танкове и ракети

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски, който посети Вашингтон преди два дни, не можа да се договори с американското ръководство за доставката на Киев на танкове и ракети с голям обсег, пише “Ню Йорк Таймс”.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон администрацията на Джо Байдън тържествено обяви, че ще достави на Украйна един брой система за противоракетна отбрана „Пейтриът“. Зеленски обаче поиска много повече и много други оръжия. Но такива му бяха отказани с аргумента, че САЩ рискуват ескалация на войната, пише в. „Ню Йорк Таймс“. Отстрани може да изглежда, че възприемането на рисковете от страна на администрацията се променя – например през първите месеци на войната доставките на HIMARS бяха щедри. Според източници на изданието обаче процесът на вземане на такива решения е различен.

Вашингтон следи променящия се характер на войната, а оттам и нуждите на Украйна, смятат източниците на вестника. Например реактивните системи за залпов огън HIMARS бяха предоставени, когато стана ясно, че Украйна се нуждае от оръжия с по-голям обсег от руската артилерия, за да унищожава руски щабове и складове с боеприпаси зад фронтовата линия. Въпреки това ракетите с най-голям обсег на действие на HIMARS, ATACMS, не бяха изпратени на Киев (и все още не са), тъй като се смята, че ако украинската армия изпадне в критично положение, тя може да започне да изстрелва тези ракети дълбоко в неоспорваната руска територия и по този начин да даде на руския президент Владимир Путин повод за ескалация на войната. „Пейтриът“ се вписва в тази логика, тъй като сега Украйна трябва да се защитава от ракетни атаки срещу обекти в тила. Но един брой от тази система е крайно недостатъчен.

В момента източниците на вестника посочват три основни вида оръжия, които Вашингтон не е готов да предостави. Първите са тези с голям обсег на действие, като например ATACMS.

Вторите са особено високотехнологични изделия като тежките безпилотни самолети MQ-1C Gray Eagle и MQ-9 Reaper. Пентагонът се опасява, че те могат да бъдат свалени или да катастрофират и да попаднат в руски ръце.

И накрая, третата група са оръжия, които изискват продължително обучение и усъвършенствана система за поддръжка. Те включват американски танкове „Ейбрамс“ и изтребители F-16. US администрацията смята, че Украйна все още има достатъчен брой танкове и самолети от съветски модели, които украинската армия познава добре.

Но Вашингтон не желае пряк сблъсък между Русия и НАТО и смята, че тази опасност по никакъв начин не е намаляла, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Междувременно в САЩ бе гласуван бюджетът за следващата година.

Конгресът на САЩ одобри бюджет от 1,7 трилиона долара, в който близо 45 млрд. долара са предвидени за помощ на Украйна.

В същото време в. „Вашингтон Пост“ пише, че слабостта на САЩ е недостигът на артилерийско оборудване от всякакъв вид.

Изданието цитира представителя на Пентагона Кристин Уормут, която казва, че в момента американската отбранителна промишленост може да произведе около 14 000 снаряда с калибър 155 мм за един месец. На свой ред военен източник разкрива, че украинските военни изстрелват такъв брой снаряди за два дни.

Уормут отбелязва, че дори американската военна промишленост да умеличи производството на гаубични снаряди, подготовката на този процес би отнела между половин и една година. Украинските въоръжени сили използват американски гаубици с голям обсег на действие M777 с калибър 155 мм. Германските самоходни артилерийски установки PzH 2000, полските Krab и френските CAESAR имат същия калибър.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Явно последните оценки на военните експерти са, че Украйна няма да запази нищо от интересуващото САЩ и единствената полза от тях ще е да горят в един пожар с Русия. Жертвите и от двете страни да са максимум, защото утре може всички те пак да са само руснаци и тогава ще трябва други да умират, за да се постигне същият резултат. Няма по цинична измет от самозабравилите се алчници. Наричам така хората, които са издигнали собствената си алчност в божествена и смятат, че са богове спрямо останалите хора. Такива има и у нас. Те нямат народност, защото не могат да се приравнят към никое простолюдие. Тези хора без угризение биха изпратили целият народ на фронта, защото смятат, че дори държавата да изчезне, другаде ще ги приемат с отворени обятия, заради това, което имат в банковите си сметки. За сега е почти така, но това почти е много непостоянна частица.

  2. преди няколко години откриха паметни на хан алцек,брата на аспарух в градчето Челле ди булгерия,област Саленто,южна италия..имаше и организатори българи от гр.велики преслав,побратим на градчето.Бяха органиирали кампания за набиране на средства за склуптурата на алцек от бронз..и казаха-дадоха средства много бедни и обикновенни българи-всички богати,към които се обърнахме..отказаха…те не се считаха за българи,а за европейци,част от англосаксонски,немски,френски и австрийски елити,избранници на съдбата..аз пък се запитах дали не тече еврейска кръв в жилите им..независимо от имената-като напр..николай свинаров,лидия шулева,георги пирински и т.н…

    • Няма какво да се питаш – Шулева, Пирински, Надка бивша Михайлова, са чифути. За Свинаров не знам.

    • Много си прав брат, затова и народа ги нарича антибългари, еничари, башибозук …….
      Подобни изроди ги търси само за заличаване на България.

  3. към изброените лица организаторите не са се обръщали,дадох ги само като пример като част от елит избран от сакса с преобладаващ брой лица с бг имена,но наполовина юдеи..какъвто е и сакса..което обяснява и защо баща му борис спаси бг евреи..и какво стана с принцеса матилда,сестрата на йоана-хитлер я прати в концлагера дахау..

  4. Защо им са на американците толкова оръжия, защо им е такъв космически военен бюджет. Кой е заплашвал краварите години наред. Защо изградиха такива самолетоносачи, които да обикалят всички морета и океани. Това е алчността , човешката ненаситна алчност, тая,която накара островна Англия да завладее света и да го СМУЧИ.От 70 г интересите на нейното отроче Щатите са навсякъде по света и естествено трябва да се пазят с оръжие.Цялата тази отвратителлна свинщина трябва да изчезне.Бедата е,че целият свят пак чака Русия да я спасява,с нейните синове и нейната кръв. Защо бе синове божии. А каква гнусотия цари в Отечеството,начело с най гнусния президент, чито талант досега бе да прикрива цялата си мръсотия за да погуби цял един народ, по чужда воля.

    • Демократизират масово света изродите, но това им се получава само защото има местни гниди, готови да продадат народа и родината си.

  5. До FuckEU_ И за Гнидите има лек,в буквален и преносен смисъл!Ама няма КОЙ?!Там е проблема.Проститутки-политици,прост народ,има някакви 10%,но никой не ги чува.Даже ни сочат,като Дамгосани.Както е казал Ботев-Свестните у нас,считат за луди! Това е истината,и за хората,и за територията.Щото държава няма.Има Кмисионери!

    • Иве, права си, но не си мисли, че другите народи ни превъзхождат в това. И там хората които разбират процесите са до 10%. Неолибералната сатанинска паплач проми мозъка на всеки по-цивилизован народ. Само арабите са неподатливи, сигурно щот си нямат горките ЦРУ ТВ-та и сега режат зелки проповядващи ценности. Иначе държавата е българският народ. Докато има истински българи ще има и България.

    • Това не се отнася само за българите, а за човечеството изобщо или поне за това, което наричаме цивилизовано човечество – 14-15% са хората, които биват определяни като т.нар. „мая“. Това са хора с непокорен дух и творческо мислене. Останалото е маса със стадно поведение.Някъде по време на Втората световна война японците взели в плен 10 000 американци. Естествено, че има опасност „маята“ да организира бунт или бягство. Японските психолози бързичко установили кой принадлежи към тези 14-15%, отделили ги от останалите в друг затвор и стадото вече мирно и покорно понася всичко.

  6. А ЗАЩО СЕ ВАЙКАМЕ И НЕ ГРЪМНЕМ НЯКОЛКО ТЕ СА И СТРАХЛИВИ ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ И ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ САМИ

  7. Е, поне Зелето е облизал за взаимно удоволствие приятелски задник!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *