„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

Как Русия спечели войната на санкции със Запада: Newsweek пише, че Русия е победила Запада, а опитът за нейното изолиране се е провалил – нищо вече не може да помогне на Киев.

„Очевидно е, че Русия победи западния режим на санкции, който целеше да навреди на икономиката ѝ и да я принуди да напусне Украйна. Вместо да се срине, руската икономика расте с бързи темпове.

Ръстът на БВП на Русия през 2023 г. надхвърли 3.5 %. По ирония на съдбата Русия се справя по-добре от тези, които наложиха санкции срещу нея. За същия период икономиката на САЩ нарасна с 2,2%, на Германия се сви, а тази на целокупния ЕС отбеляза ръст от малко под 1%.

Как го направиха руснаците? Много просто. Русия разполага с много злато, зърно, петрол и приятели и използва цялото това огромно свое богатство ефективно, за да победи санкциите. В момента Русия изнася 7,5 милиона барела петрол на ден, което е само малко по-малко от Саудитска Арабия. Повишеният износ на природен газ за Азия дори няма да го коментираме.

Руснаците показаха творчески подход към преодоляването на санкциите, като се обърнаха към приятели като Иран, Турция, Китай, Северна Корея и Киргизстан, които активно им помогнат да си набавят високотехнологични стоки.

Русия остава най-големият производител и износител на диаманти в света. Въпреки санкциите, делът на Русия в световния износ на пшеница се е увеличил за две години. А тя и преди войната в Украйна беше световен лидер по износ на пшеница.

Чудодейните оръжия на НАТО – HIMARS и Leopard – не успяха да помогнат на Украйна да извърши ефективно контранастъплението, за което тя и западните й партньори (50 държави) се готвиха активно повече от година. Западът не успя да изолира Русия и на дипломатическия терен. В момента Русия е председател на БРИКС и е заета с разглеждането на многобройните кандидатури на държави за присъединяване към БРИКС. Икономическата война на Запада се провали напълно.

Активи за 300 млрд. долара на Централната банка на Русия са замразени в западни банки. Тяхното изземване, което Западът се заканва да направи, насърчи почти всички останали държави да търсят алтернативи на долара. А нищо няма да обедини руския народ в неистова омраза към Запада, в подкрепа за Путин и решимост да продължи военния конфликт в Украйна така, както кражбата на парите му. И как мислите, че ще реагира Путин на такава конфискация? Ами, на първо място, той ще конфискува всички западни активи в Русия, които със сигурност не са на по-малка стойност от руските 300 млрд. долара. Готова ли е американската хазна да компенсира германските, френски, холандски и пр. собственици за техните загуби?
Западните санкции срещу Русия със сигурност не промениха изхода на събитията в Украйна. На Киев не му достигат хора, пари, снаряди и време. САЩ и ЕС трябва да спрат да дават пари на Киев.

Източник: „Нюзуик“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Русия спечели в тази световна война не само икономически, тя спечели духовно света, защото той, този лъган стотици години свят ПРОГЛЕДНА, видя цялата низост и мизерията на колониалния свят, начело с Короната, английската. Вековната война между злото и доброто, между Каин и Авел върви към своя финал, отново с цената само на руска кръв. И най-любопитното е, че някакви невидими сили управляват този процес и малцина виждат хода на тези събития, всички останали са слепи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *