Нови руски ракетни удари – всички украински АЕЦ изключиха, много градове са без ток, Киев е без вода

Реакторите на всичките три украински атомни електроцентрали (АЕЦ Запорожие не се брои, защото е под руски контрол) бяха изключени след руските ракетни удари по територията на страната днес, става ясно от информация на украинския държавен ядрен оператор „Енергоатом“.

„Заради прекъснати връзки по енергийната система на Украйна“ е активирана аварийната защита в Ровненската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ, се казва в изявление на компанията.

„В момента (трите централи) работят в проектен режим, без да произвеждат електроенергия за националната енергийна система“, добави „Енергоатом“.

Украинското министерство на енергетиката обяви, че над 80% от потребителите в страната нямат ток след руските удари днес, предаде АП.

Всички блокове на Южноукраинската атомна електроцентрала са спрени. Причината е в множеството разрушения по електропреносната мрежа. Леонид Олийник, говорител на „Енергоатом“, потвърди това в коментар за медиите. „Да. Това се дължи на разрушаването на мрежите. По станцията няма повреди, но няма накъде да подава електричеството – електропроводите и цялата мрежа са разбити“, отбелязва той.

Заради безпрецедентно масирания руски обстрел няколко украински региона са напълно без електричество.

Украинската столица е частично без ток, в цял Киев няма вода, съобщи кметът на града Виталий Кличко. „Техниците на „Киевводоканал“ работят за възможно най-бързото възстановяване на водоснабдяването. Моля, запасете се с вода за няколко седмици“, призова Кличко.

Одеса е останала напълно без електричество, съобщи ръководителят от местната администрация Максим Марченко.

Харков, Хмелницки, Николаев и Запорожие също са частично без електричество, съобщават медиите.

Аварийни изключвания има във всички региони. Извънредните прекъсвания на електрозахранването в цялата страна ще продължат, съобщиха от Укренерго. По-рано компанията съобщи, че студът и леденият дъжд са затруднили ремонтните дейности.

„Заради прекъсването на електрозахранването в Харков е спрян целият електрически транспорт. Евакуираме хората от метрото. Допълнителни автобуси са изтеглени за маршрутите на наземния електрически транспорт“, пише кметът на Харков Терехов.

„Ремонтни екипи заедно с подразделения на Държавната служба за извънредни ситуации ще започнат да отстраняват щетите веднага след края на въздушната тревога. Но поради замръзване и ледения дъжд в някои региони спешните ремонти на съоръженията, повредени от ракетите, може да продължат по-дълго“, казват от Укренерго.

От украинските железници съобщиха, че без ток са участъци в столицата, Днепропетровска област, Николаевска, Лвовска, Виницка, Сумска и Харковска област.

Съседна Молдова също е засегната: Кишинев и редица молдовски райони останаха без електричество. Това съобщи вицепремиерът на страната Андрей Спину. Това вече се случи при предишния масиран руски обстрел на Украйна: един от далекопроводите, който доставяше електроенергия от Украйна към Молдова, беше автоматично прекъснат.

Президентът на Молдова – американската марионетка Мая Санду коментира прекъсването на електрозахранването в страната така: „Русия остави Молдова в бездна. Не можем да имаме доверие на режим, който ни оставя в тъмнина и студ, който умишлено убива хора от просто желание да остави други народи в бедност и унижение“, написа тя в Twitter.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Това е във всяка война страдат обикновенните хора,а на политиците малко им дреме. Така е картинката и у нас.Ние си произвеждаме електричествто пък ще го плащаме на международни цени,на бедните пък щели да дават компенсации, такава мащабна лудост не е запомнена от векове.Наивните украинци като нас плащат с кръвта си унищожаването на американската хегемония.

  2. ПАДА ВИ СЕ ЗАБЛУДЕНИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ ЗА 8 МЕСЕЦА РЕВНАХТЕ ОПИЩЯХТЕ СВЕТА 8 ГОДИНИ ТАКА ЖИВЯХА РУСКОЕЗИЧНИТЕ НИ БРАТЯ В ДОНБАС НО НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА ЧУЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *