Не САЩ, а Русия спечели Студената война! Анализ на глобалната картина в края на 2020 г.:

Преди време написах: „Социализмът не рухна по причина, че беше изчерпан, а защото го подкопаха отвътре и го предадоха отгоре“.

С тази оценка би могъл да започва всеки анализ след 1989 г. Защото рухването на социализма и разпадането на СССР беше наистина най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век и точно тя е определяща за бъдещето на планетата и днес.

Путин констатира истинските причини за краха на социализма през 2007 г., а ние го написахме още през 1994 г. Няма значение обаче кой и кога. Важното е, че с последиците от тази катастрофа навлизаме и в 2020 г., както във всяка предишна след 1990 г. и че те доведоха до колосално преструктуриране на света и до унищожението или изчезването на десетки държави. Ако това не е най-голямата геополитическа катастрофа какво е според вас?

Но дали наистина социализмът рухна заради „болната си икономика“ преди перестройката на Горбачов, както днес твърди неолибералния западен „консенсус“?! Глупости!

В икономиката на социализма нямаше никаква неизлечимост буквално до неговия крах през 90-та г. Имаше ръст, с различни темпове, но без признаци на криза.

Наивни са и твърденията, че СССР рухна заради спада на световните цени на нефта и заговора на САЩ и Саудитска Арабия за това. Нищо подобно. Търговията в СИВ се извършваше чрез координиране на народностопанските планове за 5-годишен период на клирингова основа или в преводни рубли. А износът на нефт пък имаше незначителна роля в икономиката на СССР. По-лошо обаче беше искането на някои страни от СИВ да преминат към разчети в долари вместо в рубли. Това беше и самоубийството на СИВ – да промениш разчетите на търговията на 500 млн. население (СССР + Източна Европа) към валутата на основния ти геополитически противник – САЩ.

Всъщност, използваните определения „рухване“, „унищожение“, „изчезване“ на социализма също е хитра тактика за манипулиране. Нямаше „унищожение“ или „изчезване“, имаше подкопаване отвътре и предателство отгоре.

Друг важен въпрос е днешния западен „консенсус“, че СССР и социализмът загубиха Студената война. Напротив. Разпадането на СССР и появата на Русия потвърдиха, че САЩ не са спечелили Студената война. Ако я бяха спечелили, днес НАТО щеше да е отдавна в историята. САЩ щяха да тръгнат по пътя на мира и просперитета на икономиката към изграждане на наистина нов мирен световен ред с чисти градове, биоферми, безплатна медицина и образование за всеки и т.н. САЩ щяха да използват така нареченият „мирен дивидент“ в свой интерес и в интерес на другите. Но нищо подобно не се случи.

Вместо „мирен дивидент“, САЩ и НАТО затънаха в блатото на милитаризма и военните престъпления от Косово до Ирак и от Либия през Украйна до Сирия. Като можем да споменем и расистката политика на Тел Авив на апартейд. САЩ създадоха Ал Кайда и Ислямска държава, организираха преврата в Киев, нападнаха Донбас.

Днес Пентагонът има военен бюджет по-голям от общия военен бюджет на всички развити държави по света взети заедно. Къде виждате победата им в Студената война?

Вместо това САЩ изградиха империя на терора с която започнаха нова Студена война. Но и нея не можаха да спечелят, а напротив – на път са да изгубят.

От друга страна виждаме, че Русия се възроди и печели все нови и нови пазари, печели все по-голямо влияние, печели територии, на които САЩ се провалиха. С една дума Русия днес е в точката, в която САЩ щяха да бъдат, ако наистина бяха спечелили Студената война. Но те са в системна криза, от която ще се опитат да излязат с нова голяма война на унищожение в пропорции, каквито не е имало в миналото.

Помня всички основни конфликти от втората половина на ХХ век. И в нито един момент те не са били по-опасни от сегашната ситуация – на безизходност за САЩ, на системна криза за финансовия капитализъм и на абсолютния политически крах на глобализирането.

Да направят нещо в рамките на сегашната система САЩ не могат. „Изходът“ им е да създадат извънредна ситуация – а именно Голяма война. Но срещу кого?

Откритата война срещу Русия отпада на мига, защото Русия, която през 1991 г. беше превърната в едно голямо нищо, само за 19 години стана първата във военно отношение държава и може да унищожи напълно САЩ за 5-6 минути, благодарение на новите си уникални хиперзвукови оръжия, без аналог в света. На тази основа Путин сега се опитва да върне международните отношения на нстара основа – а именно, основани на принципите на международното право.

Санкциите на САЩ имат и добра страна, тъй като Русия беше принудена да развие самодостатъчно производство в промишлеността и селското стопанство и постепенно да се връща към принципите на социалната държава с руска специфика.

И срещу Китай пряката война на САЩ отпада. Оказа се, че в наложеното от САЩ световно глобализиране, победителят е Китай, а не самите САЩ. Рухна голямата американска мечта, и още няколко мечти. А на тяхно място израсна голямата китайска мечта, която тръгна по колосалния проект „Един пояс, един път“, проект, който беше приет с ентусиазъм от бедните страни, но който среща свирепата съпротива на САЩ и Запада, които се страхуват от него и го саботират всячески.

Но в крайна сметка светът ще стигне до „социализма с китайска специфика“, съчетаваща пазарния механизъм с механизма на социалното разпределение.

На тази основа Китай вече е един от полюсите на новия многополюсен свят.

Значи, САЩ не могат да започнат пряка война нито срещу Русия, нито срещу Китай, нито срещу Иран, нито даже срещу КНДР.

Опитват се да воюват непряко и прокси срещу Русия чрез украинците, грузинците, прибалтийците, румънците и българите. Опитват и чрез германците, но с тях засега не им се получава. Въобще с чужда кръв е най-лесно. Срещу Китай – в Хонконг, чрез Тайван и в Южнокитайско море, срещу Иран – чрез Саудитска Арабия в Близкия Изток и т.н.

САЩ не се отказват, въпреки че похарчиха в новата студена война над 7 трилиона долара, които иначе биха били достатъчни да се заличи бедността по целия свят, да се спре унищожаването на околната среда, а човечеството да бъде изстреляно в Космоса…

Провали се и неолибералната глобална система, която предвиждаше 737 души да контролират над 90 % от транснационалните корпорации и около 85 % от световната икономика. Но дългът на тези мултинационални компании нарасна до 300 трилиона долара и сега се плаща от най-бедните 6,5 милиарда души по света.

Хората с острите вили съвсем не са метафора и вече са пред вратите на Запада. Защото от тези 6,5 милиарда бедняци по планетата 55 % са млади хора под 24 години. Така че… идва новата световна революция, която ще помете всичко и нищо не може да я спре.

Това е същността на момента: САЩ слизат от сцената, а моделът им е тотално изчерпан.

Китай и Русия се движат в противоположно направление – към икономически, политически и социален суверенитет. В контекста на променящата се глобална картина, за тях спасение има.

Това е голямата картина. Зад нея се крие най-голямото преформатиране на света зпрез последните 5 века. Става дума за такива мащаби, които досега не са били анализирани.

САЩ вече не могат да са световен жандарм. Техният еднополюсен свят заради който започнаха „войната без край“ или „войната срещу тероризма“, пропадна преди да се е състоял.

Шах и мат!

Но на голямата „шахматна дъска“ отдавна не се играе шах, а се стреля от и във всички посоки с всичко, за което можете да се сетите. Психари в тази област винаги е имало.

Заради това отново пишем, че днес /2019 г./, е вчера на утре /2020 г./, и че това утре може и да не настъпи.

Кой върви в правилната посока е ясно, но кой ще надделее, все още не е. Двубоят е исторически и космичен.

Останалото са подробности към голямата картина, които я допълват или оспорват, но не дотолкова, че да я оборят.

Можем само да си пожелаем дано оцелеем. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Да, ние се присъединихме към Европа малко преди тя да бъде размазана. Винаги е стоял въпросът, „Кой и защо отново направи това?“ Отговорите за предните катастрофи от части са ясни, от части са в сянка, за това пак настъпихме мотиката. За тази днешната, ПОСЛЕДНАТА катастрофа, СМЪРТОНОСНА за България, аз виждам виновните във всички алчни създания родили се по нашите земи, пълзели дълго под една и друга сянка, като комунистически и комсомолски активисти и после разкъсали държавата като глутница обезумели от глад вълци. Има обаче и едни други „пазили“ народната власт и нейната сигурност, за които също трябва да няма милост – ДС, бизнесмените от сой!!! Смеехме се на румънците, но те са били по-запознати от нас за схемата, която готвят подивелите кучета. За това при тях е различно. Има и още едни. Сещам се за лицето им Соломон Паси, с бясната, олигавена от злоба, крива муцуна. Той кого представлява? За мен е ясно, ТЯХ спасените!!! Да, България е трижди ухапана от бяс. Където и да идете, каквито и да станете, на чисто може да започнете, само ако Родината ни е отмъстена. Ново не вирее върху гнила основа. Бясът не трябва да се скрие!

  2. Авторът на тази тъпотия защо не е подписал статията си? Случайно попадам на този сайт и тази статия; отдавна вече избягвам да чета произведения на дълбоко и непоправимо промити комунистически мозъци.

    • Гойчо, авторът прави анализ от собствена гледна точка, ако Вие имахте такава, не е забранено да я споделите, но кръчмарските изявления, „избягвам да чета“ и „комунистически мозъци“, никому не са нито от полза, нито интересуват. В бъдеще може да си ги спестите!

  3. Симпатизирам на автора, а и на мен ми се иска да е така!
    Но! в Библията пише и е пророкувано, че Сатана и двата звяра /единият, излязъл от морето-папството и Папата и вторият, излязъл от земята, т.е. САЩ / ще направят подобие на Божието Триединство и ще заблудят хората, принуждавайки ги да си сложат „белега на звяра“. Тогава ще се случат язвите от Откровение и Христос ще слезе втори път на земята. Краварите и Папството /папата/, под ръководството на Сатана, който е Князът на земята, ще завладеят умовете на хората и ще ги заблудят. И ще се изсипе Божият гняв! Четете Библията! Всички пророчества са се сбъднали!
    ПИСАНО Е!

  4. Има верни неща,но има и неверни неща в статията.
    Първо американската армия е по-силна от руската, освен това американците владеят целия свят не само с оръжия,но и с модерна технология.
    Гледах и четох много по тази тема,източния блок не се е разпаднал нито заради долара,нито заради нефта,а отвътре,от чужди шпиони или наши хора,които също са били шпиони на западните държави,а също и с помоща на модерна технология.
    Русия не проявява агресия,напротив,тя се стреми да избягва конфликти,но най-страшното е,че искат да провокират държавите от Европа и ЕС да воюват с Русия,което ще се превърне в катастрофа за целия континент и в частност нашата държава,ккато и за Турция,която също е в НАТО.

  5. Навярно авторът на статията е прав, че от цялата тая работа сякаш най-спечели Китай. Донякъде спечели и Русия, че вече не носи на гърба си много от бившите си съюзни републики, Куба, България и другите развиващи се страни, а може да харчи пари единствено за себе си. Загуби и ЕС, защото с тези си санкции се лиши от много от суровините и пазарите на Русия. Това е донякъде победа за САЩ, щото в противен случай ЕС щеше да му е много по-голям конкурент. Каква беше грешката на СССР? Не даваха пари на правилните хора. Ето и пример. За периода 2009-2014 г. Русия е наляла в Украйна над 300 милиарда долара като отстъпки в цената на газта и петрола и други благини за Украйна. САЩ дадоха като позкупи малко над 5 милиарда долара. И спечелиха САЩ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *