На Запад вече подготвят общественото мнение за Победата на Русия

„Пет причини, поради които Русия печели войната“. Статия с това заглавие бе публикувана на 28 юни във влиятелното немско издание „Велт“. Нейн автор е знаменитият професор Мартин ван Кревелд, виден изследовател на военни конфликти и специалист по стратегическо прогнозиране.

В публикацията си ван Кревелд отбелязва, че в началото на руската военна операция в Украйна той е смятал, че вероятността Русия да претърпи поражение, е голяма. Направих тази прогноза, отчитайки липсата на опит на руската армия през последните десетилетия в мащабни военни действия срещу редовни войски, както и голямата и гъсто населена територия на Украйна. Сега обаче, след по-подробно проучване на ситуацията, професорът е коригирал мнението си и вече е категоричен, че шансовете Русия да спечели въоръжения конфликт с Украйна вече отиват на 100 %. За това според авторитетния военен специалист има 5 причини, от които само три са от военен характер, а две от икономически.

Първата е, че украинската страна не води партизанска война. Ван Кревелд отбелязва, че при настоящия конвенционален подход към бойните действия (танк срещу танк, гаубица срещу гаубица, артилерия срещу артилерия и прочее) украинската страна има нулев шанс за успех, тъй като Русия има смазващо предимство във всички категории оръжия.

Втората причина е промяната в руската тактика. След първоначалното мащабно нахлуване на широк фронт и заграждането на Киев, руската страна рязко смени стратегията и започна да използва тактиката на бавно настъпление в Донбас с масирано артилерийско потискане на украинските войски. Поради това украинската страна търпи големи загуби, защото тъкмо в Донбас се намира най-боеспособната част от нейната армия, която представлява около една трета от ВСУ.

Третата причина са логистичните проблеми. Експертът отбелязва, че Русия се бие близо до границите си, следователно за нея е много по-лесно и евтино да поддържа линиите си за доставки, отколкото западните съюзници на Украйна. Последните трябва да доставят техника за въоръжените сили на Украйна през цяла Източна Европа.

Четвъртата причина е стабилността на руската икономика. Незабавният икономически колапс на Руската федерация, така горещо очакван на Запад заради санкциите, просто не се случи. Вместо това рублата се засили неимоверно и достигна максимални стойности спрямо долара, невиждани през последните десетилетия.

Петата причина са тежките икономически последици от конфликта в западните страни. Ван Кревелд посочва, че инфлацията от двете страни на Атлантика е на най-високото си ниво от началото на 80-те години на миналия век. Това излага европейците и американците на риск от „не просто нарастваща несигурност, а истинска трайна бедност“.

При такива обстоятелства идеята за подкрепа на Украйна от американските и европейските власти ще намира все по-малко привърженици сред гражданите на западните страни. „Ще поясня: както показва нарастващият брой мнения на анализатори, които предполагат, че тази война ще бъде дълга, победата ще е за тази страна, която мое да издържи по-дълго. И в това отношение Русия има по-големи шансове, защото зад нея плътно стоят мощната икономика на Китай и необятните пазари на Индия и Бразилия“, обобщава професорът.

В същия ден, 28 юни, американският телевизионен канал Си-Ен-Ен съобщи: съветниците на американския президент се съмняват, че Украйна ще може да си върне териториите, които вече са под руски контрол. Екипът на Джо Байдън скромно и с половин уста казва, че ситуацията ще бъде частично променена в хода на евентуална украинска контраофанзива към края на тази година.

Според Си-Ен-Ен, в Белия дом е започнала дискусия за това дали украинският президент Владимир Зеленски трябва да преформатира представата си за „победа“ (връщане на всички украински територии от преди 2014 г.) или трябва да се примири с най-вероятното – отстъпване на част от украинската територия на Русия. В същото време администрацията на Байдън подчерта, че няма да принуждава Зеленски към териториални отстъпки на Русия. И изразиха надежда, че шансовете на Киев ще растат пропорционално на предоставената от Запада военна помощ.

„Дали Украйна може да си върне изгубените територии зависи до голяма степен, ако не и изцяло, от това доколко ги подкрепяме“, Си-Ен-Ен цитира представител на Конгреса, който казва, че Украйна официално е поискала от Съединените щати да й доставят минимум 48 установки за залпов огън, но Пентагонът е изпратил само осем.

Въпреки че оценките на руските експерти относно информацията, публикувана от Си-Ен-Ен, са различни, то си заслужава да се отбележи, че не само САЩ, но и Германия доставиха на Украйна десетки пъти по-малко оръжие, от това, което Киев поиска. Освен това Берлин ефективно блокира прехвърлянето на съветски танкове от Словакия към ВСУ. А доставките на оръжие от Великобритания, чиито лидери иначе са най-активни в разпалването на военна истерия, също са до десет пъти по-малко от очакваното край бреговете на Днепър.

„Ако сравним реалното количество доставени оръжия от целокупния солидарен Запад към Украйна с войнствените изявления на лидерите на страните от Г-7 и формулировката на заключителния документ от неотдавнашната среща на върха на Г-7, то лъсва едно огромно разминаване. Но ако сравним тези скромни оръжейни доставки с цитираните по-горе публикации на „Ди Велт“ и Си-Ен-Ен, тогава всичко си идва на мястото. Предвид високото ниво на военна цензура, въведено в западните медии, заключението ми е, че западното обществено мнение в момента бива подготвяно да приеме победата на Русия във въоръжения конфликт в Украйна“, пише Мартин ван Кревелд.

И не става въпрос само за страните от Г-7. Статията на проф. Мартин ван Кревелд беше цитирана в различни нейни части от водещите медии в Източна Европа, а популярният полски портал „Онет“ публикува пълния й превод. Този интернет портал се спонсорира директно от Държавния департамент на САЩ, има ясно изразена проукраинска ориентация, той е крайно пропагандистки и дори е отворил специална секция с новини на украински… Така че подобна публикация в него е изключително симптоматична. Особено като се има предвид факта, че според неотдавнашно проучване на Европейския съвет за международни изследвания Полша е единствената страна в Европа, където броят на привържениците на мирното разрешение на конфликта е по-малък от броя на тези, които искат „да накажат Русия с кръвта на украинците“ – привържениците на мира в Полша са под 40%.

Олег Хавич

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. САДВАМЕ СЕ НА ПОБЕДИТЕ ВИ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ЖЕЛАЕМ ПОБЕДА НА БРАТСКА РУСИЯ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ИДИОТИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ ЕВРОПА ВЪН МРАЗИМ ВИ ОБИЧАМЕ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ГИ ПОСРЕЩНЕМ И ДА НИ СПАСЯТ

  2. Слава на непобедимата руска армия! Капитулация на подкрепящите украинските нацисти!

  3. Русия щеше да се гътне, ако Западът имаше управници като Путин. Не политици, а подлеци и страхливци, неуки и безотговорни. И с претенции да управляват света. Не стават.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *