Историята е отпаднала от преговорната рамка на Северна Македония с ЕС

Спорните исторически въпроси между Северна Македония и България са отпаднали от преговорната рамка на РСМакедония за членство в ЕС. Това са последните промени в предложението на френския президент Макрон.

Излъгаха ни за Северна Македония: Макрон разкара двустранния протокол с „исторически теми“ часове преди да сдаде председателството.

В последните часове преди сдаването на председателството френският президент Еманюел Макрон е „модифицирал“ предложението си за Скопие, като е изключител прословутия двустранен протокол от преговорната рамка.

Французите ни прецакват, след като на практика вдигнахме ветото.

Македонският премиер Ковачевски вече се е похвалил: „нашите забележки са приети, историческите въпроси не са част от преговорната рамка!“

Сега да му мислят всички български политици, които се подведоха и дадоха рамо на РСМ без да е изпълнила РЕАЛНО българските изисквания.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис, предаде БНР. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза: „Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор“.

Промененото френско предложение за преговорната рамка с Евросъюза е „солидна основа за изработване на сериозна и отговорна позиция“ на Република Северна Македония, заяви от своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски след съвещание с партиите от управляващата коалиция.

„Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно – нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено“, каза Ковачевски.

Часове по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и тревогите на всяка от страните. Тя допълни, че ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албания, който е следващата стъпка по техния европейски път.

Също в Туитър премиерът на Албания Еди Рама призова Скопие да приеме условията. Според германския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е възможност, която не бива да се пропуска. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Туитър приключилото френско председателство с предложеното решение на спора, което според него адресира всички изразявани опасения.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ съобщи, че внася в парламента искане да се отмени решението от миналата седмица, с което НС вдигна ветото над РС Македония. Той твърди, че „корекцията на Макрон“ нарушава решението на българския парламент.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Розовите умните и красивите одобряват далаверата за Арнаут македония .
    Пуделчето Наско и павиана Ристю са възхитени от това тяхно гласуване .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *