Направих всичко възможно, но те притиснаха Унгария, каза Орбан, след като прие споразумението за помощта на ЕС за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е „направил всичко възможно“, но е бил притиснат да одобри споразумението за финансова помощ за Украйна, предаде Ройтерс. „Не изпращаме оръжия, получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна“, подчерта Орбан. Той каза отново, че трябва незабавно да започнат мирни преговори между Украйна и Русия, като добави, че „времето работи за руснаците“.

Вчера лидерите на ЕС одобриха единодушно отпускането на 50 милиарда евро нова помощ за Украйна, изпращайки послание на САЩ, припомня агенцията. Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната, а отношенията ѝ с Киев са помрачени от напрежение във връзка с „репресиите“ според Будапеща, на които Киевския режим подлага 150-те хиляди етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В интервю по държавното радио в обръщение към гласоподавателите си, Орбан определи постигнатото споразумение като добро. „Направих всичко възможно, но Унгария беше притисната“, заяви Орбан. „Ако това споразумение не беше постигнато, ако Унгария отново бе използвала правото си на вето, както досега, тогава останалите 26 страни-членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и без нас и щяха да отнемат европейските средства, предназначени за Унгария, давайки и тях на Украйна… какво щеше да е доброто в това?“, добави унгарският премиер.

През декември Брюксел разблокира част от европейските пари за Унгария, но все още задържа 20 милиарда евро, предназначени за Будапеща под предлог, че Орбан е отслабил демокрацията в страната си по време на 13-годишното си управление. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Такава развита „демокрация“ нямаше и по време на СИВ – Съвет за икономическа взаимопомощ! Май се връщат масово към комунизма и то тези които най-много го плюеха. Дали ще ги следваме? Много политици от най-високите етажи на властта ще се гътнат по този път обратно към комунизма. Но все още има хора които са били въртени и на червен и на демократичен ръжен – нашата е лесна!

    • Господине, тъй наречените стопанства тип ТКЗС-та, са създадени в Германия, не са руско, не са социалистическо или българско изобретение, за да се укрупни земята и се изхранят след ВСВ! Ама , моля ви се, заинтересувайте се и вижте фактите!

  2. Европейския съюз е по зле от СИВ, защото е новото СССР. На мен най много ми прилича на империята от филма Star wars, дори и риториката е като от филма. И за всички, които помнят 1989 г вижте до къде я докарахме – първото, което оплюха тогава е киселото мляко, частника щял да направи по хубаво. Е сега го прави, ама не е от мляко, тогава си беше от мляяко. За останалите фалшиви храни няма да коментирам. тогава ни беше виновен СИВ, че не сме можели да правим каквото си искаме, а сега заради ЕС дори и ток не произвеждаме. И да знаете = не случ1айно искат да ликвидират фермерите в ЕС, че да може купилия земята в Украйна да може да си избие разходите.

  3. Няма никакво значение дали ги наричате комунисти, фашисти, демонократи, десни, леви, социалисти-или както се сетите.
    Тези понятия и етикети са създадени от тях с цел да ни разделят и владеят.
    А “те” са едни и същи-няколко потомствени банкерски фамилии, собственици на фед.
    Четете.
    За да не ви манипулират.
    И стига се делихте по етикетите им.
    Те това целят.
    Всички “държави” до преди две години бяха управлявани от “тях”- вкл. Русия, САЩ и България.
    Четете Никола Николов.” Маските на величията”, “Световната конспирация”.
    За да не спите в самозаблуди.
    Нема лево, нема дясно-всичко е в л@йното прясно!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *