Мария Захарова: Демонтирането на руски паметници по чужда поръчка ще нанесе непоправима вреда на България

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България, като част от кампанията за разпалване на омраза към Русия, ще нанесе непоправима вреда на българския народ, каза на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Целта на тези варварски действия е по насилствен път да се измени съзнанието на българското население, то да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между нашите два народа. Тези действия копират онова, което се случи в Украйна. Същото се прави сега и в Молдова и в ред други страни и то ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България“, подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията със съветските и руски паметници в България и ще реагира на случаите на престъпни посегателства. „Жалко, че там не разбират, имам предвид част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си с това, че всъщност се отказват от собственото си минало. Обезценявайки своето минало, те всъщност обезценяват паметта на собствените си герои в полза на днешната западна конюнктура без бъдеще и по западна поръчка“, добави тя.

В средата на декември започна варварско рязане на фигурите от Паметника на Съветската армия в София, обявено от властимащите за „демонтаж“. Паметникът е антифашистки и е издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година.

След началото на демонтажа на паметника в София американската агентура от няколкото малки неолиберални партии в България започна натиск за събарянето и на неговия еквивалент в Пловдив – паметника „Альоша“.

Общинските съветници от „Демократи за силна България“ (ДСБ) – Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Двете 20-тина годишни голобради поамериканчени момченца предлагат паметникът да бъде премахнат по няколко причини:

– Сега пространството около паметника е занемарено.

– Паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия

– Самото му съществуване потиска националното достойнство на българските граждани

– Паметникът представя погрешно историческата реалност.

Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет в Пловдив за сесията на 17 януари. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Уважаема г-жо Захарова-знаем.
    Вие би трябвало също да знаете- че с нас няма начин да им се получи.
    “Няма сопа, която да избие любовта на българина към Русия”.
    Светла Памет на Капитан Петко Войвода.

  2. Аз като пловдивчанин се срамувам от скандалната занемара на града, на скапаните улици и тротоари, на старите дървета, които не се заменят с нови. Ромските квартали са отчаян рев срещу всяко бездействие на общинските власти. За кого събарянето на паметниците е толкова спешно,за американското посолство ли??Не е ли това абсолютно същия сценарии като в Украина, слепи ли са, тъпи ли са нашите пишман политици.

  3. Уважаема Госпожо Захарова.
    Моля да ни разберете, нас – обикновените хора от Народа на България.
    Моля не отъждествявайте нашата България с шепа ПРЕДАТЕЛИ, БЛЮДОЛИЗЦИ И ПОМИЯРИ които са монтирани във властта от вашите и нашите врагове.
    България не е забравила какво значи Русия за нас и какво е направиля Вашата Велика Страна за доброто на Българите.
    Тези предатели рано или късно ще бъдат изхвърлени на боклука на историята и Дай Боже да бъдат убити, а ние оставаме с Вас.

  4. „Православието е най-голямата пречка пред въвеждането на Новия Световен ред !“ `

    Збигнев Бжежински

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *