Тагарев обсъждал в САЩ разполагане на още US-войски на наша територия

Увеличеният бюджет за отбрана на България дава възможност на страната ни да повиши капацитета си за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите си във Вашингтон с треторазредни американски чиновници от Пентагона. Обсъждани са планове за действие на многонационални формирования от НАТО и разполагане на още американски военни на наша територия, ако това се наложи, съобщава БНР.

„Целта на посещението на министър Тагарев е била да обсъди задълбочаване на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието – това ни дава възможност увеличеният ни бюджет за отбрана. Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия. Също така обсъдихме евентуално разполагане на войски на наша територия и строителството на съответната инфраструктура. Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на военния капацитет на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъдихме настаняването на наша територия на още многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др. Друг акцент беше помощта за Украйна, която е основен елемент от нашата политика, тъй като помагайки на Украйна, ние защитаваме и себе си. И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат „Рамщайн“. Помагайки на Украйна, ние получаваме и възможност да увеличим капацитета на отбранителната си индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим“, заяви Тагарев в интервю за БНР.

На въпроса има ли искания от американска страна да окажем допълнителна военно-техническа помощ за Украйна, след като Конгресът на Съединените щати сложи пауза на финансирането на Украйна, Тагарев отговори: „Искания има още от началото на мащабната агресия на Русия срещу Украйна. Допълнителни искания от тяхна страна не е имало, но както казах, в наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решения, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници“.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Така и не разбрах защо БНР и подобни “медии” не наричат нещата и престъпните елементи и субекти с истинските им имена.
    Може би е време да прочетат стихотворението на Вазов за крякащите жабки.
    Каквито са.
    Какъв “министър на отбраната” е магаренко, БНР?
    Вие легитимирате ли го като такъв?
    Наричате го такъв.
    Значи го признавате като такъв- от мое име.
    Не-не се произнасяйте повече от мое име.
    Забранявам ви!
    Кои сте вие, да легитимирате тоя елемент от чуждо име?!

  2. Шибаното копеле трябва да бъде разчекнато на площада да го шибат негрите от „приятелските“ щати. Няма ли някой да се самосезира в тази територия че този изрод върши неща които са само във вреда на България или от Сополството са забранили. Оня клепар- президента, където ни ги натресе тези изроди няма ли да направи нещо? Конституционен съд нямаме ли?? За народа е ясно- простак до простака жули ракия вечер и е на дъното на собственият си жалък живот!!

    • Като го гледа човек, на челото му е написано с големи букви, МРЪСНИК, та дрънка!!!

  3. Тагаренко, трябва да се маха, двойни граждани да нямат право да управляват в България, паразит, всяващ раздори и негативи, да не говорим и за грабежа+рекета за Украйна и колко загуби България от това!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *