Макрон: След войната в Украйна Европа ще бъде по-слаба – голяма част от индустрията ѝ ще бъде убита

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция и други западни държави не се стремят към унищожаването на Русия. Френският лидер заяви това в интервю за американския телевизионен канал CBS, което беше излъчено вчера. Макрон подчерта, че руснаците винаги са били уважавани в страната му. Той отбеляза също „разсинхронизирането“ в последно време между САЩ и ЕС заради завишените цени, на които САЩ продават енергия на европейците. Френският президент разкритикува и инициативите на Вашингтон за намаляване на инфлацията в САЩ и стимулиране на нейната икономика. Действие, което буквално е нож в гърба на европейските „партньори“ на Америка, съобщава ТАСС.

Според Макрон Москва изпитва „известно възмущение“ и смята, че западните страни се опитват да „унищожат Русия“. „Не мисля, че това е нашият стремеж. Ние във Франция никога не сме имали такова намерение“, каза той. „Нещо повече, французи и руснаци имаме много близки културни и исторически отношения. Ние винаги сме уважавали народа на Русия“, увери френският президент.

В същото време след спирането на руските енергийни ресурси, сега потребителите в страните от ЕС са принудени да плащат много високи цени за енергията, която ни се доставя от Съединените щати. Това се отразява негативно на отношенията в нашето евроатлантическо семейство и на конкурентоспособността на европейските икономики спрямо американската и световната, заяви Еманюел Макрон.

„Мисля, че администрацията във Вашингтон и лично президентът Байдън са приятелски настроени към Европа. Но днешната ситуация създава напрежение и разсинхронизира отношенията между ЕС и САЩ. Защо? Заради енергията. Европа е купувач на газ и петрол. САЩ са доставчик. И ако погледнете ситуацията, нашата индустрия и домакинства купуват от САЩ тези газ и петрол на непосилни за нас цени. Това срива покупателната способност на населението в Европа и конкурентоспособността на европейската индустрия“, каза френският лидер.

Говорейки за опитите на западните страни да попречат на Русия да проведе специална операция в Украйна, Макрон подчерта: „Ние участваме пълноценно в тази война, заедно, в името на общите ни евроатлантически принципи. Но цената на тази война не е една и съща за САЩ и ЕС. Европа плаща непосилна цена. Трябва да разберете това много добре.“

Френският президент разкритикува инициативите на администрацията на САЩ за намаляване на инфлацията и стимулиране на американската икономика. „В настоящия момент, когато има война, това са убийци на нашата индустрия“, оплака се той. „САЩ решиха преди два месеца и половина да субсидират много повече нови, екологични проекти за батерии, водород и други неща. Това ниво на субсидии е два до три пъти по-високо, отколкото в Европа“, обясни Макрон. Той призна, че след разрешаването на ситуацията около Украйна „Европа ще бъде по-слаба“, защото „по-голямата част от нейната индустрия просто ще бъде убита“.

Макрон изрази и недоволство от факта, че резултатът от президентските избори в САЩ може да създаде непредсказуемост в отношенията на САЩ с Европа. „Искам да останем съюзници, искам да останем приятели, искам да сме партньори. Ние, французите и европейците искаме да продължим да си взаимодействаме със САЩ, но не искаме да сме зависими“, обясни той. Макрон даде пример, че американците не биха се примирили със ситуация, в която бъдещето и сигурността им „зависят от резултатите на изборите във Франция“. „Не, не мога да си го представя, че американският народ би приел страната му да е в подобна зависимост от друга държава“, подчерта той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НИМА? ТОЗИ ЛЬОЛЬО ВЗЕ ДА СЕ ВЪРТИ КАТО ГЮВЕНДИЯ!ТИЙ ЩЕ НАДМИНЕ И БАЦЕ ПО ПИРУЕТИ! РЕПЪРВА ЩЕ СЪРБАТЕ РУСКА ПОПАРА,ЧАКАЙТЕ,ОЩЕ НИЩО НЕ СТЕ ВИДЕЛИ!!!

  2. Омикрон е получил прозрение.
    Шефът му във фащ и ситито май започна да
    се разцепва. Сега се чуди на кой служи. Двуглава работа.
    Крепост, братя, се превзема отвътре.

    Като не искаш мира- на ти секира!
    Стара българска поговорка.

    П.П- дори не допускайте мисълта, че омикрон се е осъзнал.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *