Лавров: Украйна обстрелва жилищни квартали, а не военни обекти, но ако България, като приятел на киевския режим, има други данни да ги разкрие

Руската армия никога не избира граждански обекти за мишени на територията на Украйна, всички удари целят разрушаване на военната инфраструктура, съобщи на онлайн брифинг руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос, зададен от български журналист от БНР, предадават ТАСС и БТА.

„Повтарям отново, нашата армия никога не избира съзнателно за цели граждански обекти и никога не стреля просто ей така, всички удари се насочват срещу обекти от военната инфраструктура“. подчерта Лавров. Той заяви, че украински подразделения неведнъж са разполагали тежка военна техника в дворовете на жилищни сгради и на територията на различни граждански обекти.

В същото време украинската страна цели на първо място разрушаването на чисто граждански обекти, добави руският външен министър:

„Моля, да не забравяте, че от началото на специалната военна операция има множество факти, когато украинските военни подразделения са разполагали тежка техника в дворовете на жилищните сгради, на територията на училищата и даже в помещенията“.

„Ако в България, като приятел на сегашния (киевски) режим има някакви сведения какви военни обекти Украйна е поразила на руска територия, за да оправдае киевския режим поне частично непрекъснатите си обстрели по жилищни квартали у нас, бих бил много признателен“, добави той, обръщайки се към българския журналист.

Попитан дали може да потвърди официалните данни на ООН за броя на цивилните жертви в Украйна, Лавров отговори:

„Нямам информация откъде ООН взема своите сведения. Към нас те не са се обръщали да им съдействаме по този въпрос“.

По последни данни на върховния комисар на ООН за правата на човека цивилните жертви в Украйна от началото на руското военно нахлуване са 9083 души.

Западът няма нужда да се безпокои за националните интереси на Русия, тя е излизала по-силна от всички премеждия, заяви още руският външен министър Сергей Лавров.

„Благодаря, че се безпокоите за нашите национални интереси, но няма нужда“, заяви Лавров в отговор на журналистически въпрос. Говорейки за опита за бунт на Пригожин, Лавров отбеляза, че „Русия винаги от всички премеждия е излизала по-силна“. „Така ще стане и този път“, увери той. „Освен това, ние вече усещаме, че този процес на засилване е започнал“.

Лавров добави, че въпросният „опит за бунт“ в Русия не изисква по-експресивна квалификация от „премеждие“, цитира го БТА.

Той отбеляза с ирония думите на западни представители, които коментирайки кризисната ситуация в Русия с действията на Пригожин, са заявили, че „фасадата на руската власт се е пропукала“.

Освен това Лавров напомни думите на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, че Западът постъпва напълно правилно, като въоръжава Украйна.

„Това е косвено, но много ясно, очевидно признание за това, кой всъщност воюва срещу Русия“, подчерта Лавров.

„Така че благодаря за грижата, но ще се справим“, обобщи той.

Руският външен министър добави, че Москва също се съмнява във възможностите на много западни политици.

Руският външен министър увери още, че експертите на МААЕ в Запорожката АЕЦ прекрасно знаят кой обстрелва тази централа, но не говорят за това в докладите си. Москва моли тези експерти да посочват в докладите си поне посоката, от която идват обстрелите срещу нея, отбеляза той, като окачестви като „чиста проба лъжи“ твърденията на Киев, че Русия готви провокация на контролираната от нея Запорожка АЕЦ.

Освен това Лавров призова да се разшири съставът на Съвета за сигурност на ООН, за да се даде повече представителна сила на азиатски, африкански и латиноамерикански страни и да се разчупи сегашната структура на ООН, която в сегашното й състояние той определи като инструмент на западното господство над света.

„По-голямата част от света не иска да живее според западните правила“, отбеляза руският външен министър. Той призова Западът да се отнася към страните от Азия, Африка и Латинска Америка „като към възрастни“, но отбеляза, че представители на африканските държави съобщават за силен западен натиск, на който са подложени в опит на същия да ги отклони от приятелството и връзките им с Русия и Китай.

Лавров добави, че Русия е евакуирала деца в сиропиталища от военни зони в Украйна. Москва ще покаже истината за правата на децата в Украйна, като се опира „на свое обективно разследване, което няма да е подложено на влиянието на които и да било заинтересувани страни, особено от тези, които подкрепят киевския режим“, добави той, коментирайки доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в който Русия е обвинявана в нарушения на правата на децата на територията на Украйна.

Москва се е обърнала към Гутериш, напомняйки му за съдбата на децата на украински бежанци в Европа, отбеляза Лавров.

Една от причините за започването на конфликта в Украйна беше неспазването на споразуменията от Минск, добави Лавров, като заяви, че преди това „ежедневно, въпреки тези споразумения от Минск и резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, който ги одобри, украинската армия неспирно бомбардираше граждански обекти: училища, болници, детски градини и уби стотици деца в Донбас“.

Поведението на западните страни по отношение на Арктика, включително опитите за разпространяване на влиянието на НАТО над този регион, не предизвиква оптимизъм и изисква ответни мерки от страна на Москва, предупреди руският първи дипломат. „Ще отчитаме (тези процеси) в нашите военно-технически действия“, добави той.

Руският външен министър подчерта, че Москва не е била инициатор на прекъсването на връзките с Финландия и е готова да ги поднови, но вече отчитайки присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Лавров обеща, че Русия ще разширява възможностите на своя Северен морски път и със сигурност ще гарантира безопасността му.

Износът на руски торове и хранителни продукти продължава, въпреки спънките от страна на Запада, които Москва заобикаля, отбеляза външният министър. В същото време няма доводи в полза на удължаване на сделката за износ на украинско зърно, която Западът ни представи като хуманитарна – в полза на бедните страни от третия свят. Но всъщност от тази сделка се облагодетелства самият Запад, изкупувайки 97 % от украинското зърно. Тоест, компромисът който направихме със зърнената сделка, отдавна вече не е хуманитарен жест, а търговска сделка от Украйна към Запада и обратно, добави той.

За Русия няма неприятелски народи.

„Вероятно ще е по-точно да се каже, че срещу нас има неприятелски правителства, а народите – никога не сме имали с тях никакви проблеми“, подчерта Лавров.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СЛАВА ЛАВРОВ ВЕЛИК НАШ БРАТ !

    ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ОБИЧАМЕ ТЕ СЕРЙОЖА ,
    НАЙ ВЕЛИК ДИПЛОМАТ НА СВЕТА !
    ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ !
    БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН !
    ИМАШ ОБИЧТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАЗНАЧЕНИ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ И ПЛАТЕНИТЕ ОТ СОРОС МЕДИИ !
    СЛАВА БРАТСКА ВЕЛИКА И СВЯТА РУСИЯ ТИ СИ НАШАТА БЪЛГАРСКА НАДЕЖДА И МЕЧТА !
    НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !

  2. Мъдър е този човек, доказал го е многократно.Хубав намек ни прави,да не изпадаме за пореден път в историческа грешка,но нашите генетични подлоги нямат разум да го проумеят. Светът усеща целия ужас на Запада,справедливото възмездие за столетия на бесен колониализъм.Африканските държави,чието развитие беше стопирано от векове разбират сегашното развитие, тъпите български политици не вдяват.

    • Колев, няма български политици и освен това много добре разбират плановете на британоварварите и действат според тях.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *