Лавров: Страните от ЕврАзийския икономически съюз спират да използват долара

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че вече е в сила споразумение за свободна търговия с Виетнам и Сингапур

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните-членки на Евразийския икономически съюз скоро ще преминат към изчисляване на търговската си статистика с други държави не в щатски долари, а в други валути, съобщават руски медии.

„Една от най-динамично развиващите се регионални асоциации е Евразийския икономически съюз. Тя обединява 185 милиона потребители, а общият й брутен доход е над 2 трилиона долара“, каза Лавров в сряда на международната междупартийна конференция: „Евразийският избор като основа за Укрепване на суверенитета“, организирана от Единна Русия.“

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че вече е в сила споразумение за свободна търговия с Виетнам и Сингапур.

„Водят се преговори за сключване за такива споразумения с Иран и Египет, планира се в началото на следващата година да започнат официални преговори за преференциална търговия и с Индия, Индонезия и ОАЕ. Поддържат се съответните контакти с Израел, работи съвместна група за проучване на възможността за сключване на споразумение и с друг съсед, Монголия“, каза още Лавров.

Лавров отбеляза, че страните от Евразийския икономически съюз работят заедно за повишаване на устойчивостта на своите икономики към всякакви външни влияния, по-специално за намаляване на негативните последици от разпадащият се глобализиран англосаксонски свят и мащабната и дългосрочна рецесия, в която постепенно изпадат САЩ и техните европейски сателити.

„Сред безусловните приоритети на ЕврАзийския съюз са осигуряването на продоволствена сигурност, формирането на вериги за доставки, реализацията на други проекти за сътрудничество. Цифровият технологичен дневен ред върви напред, бариерите пред търговията се премахват“, добави Лавров.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *