Лавров: Специалната операция в Украйна ще сложи край на Господството на САЩ над Света

Предназначението на Специалната операция на РФ в Украйна е да сложи край на безразсъдните действия на САЩ през последните години в опита й да придобие пълно господство над света, каза външният министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.

„Нашата специална военна операция е предназначена да сложи край на безразсъдната експанзия и безразсъдния курс на САЩ и западните й съюзници към пълно господство на международната арена“, каза министърът.

Лавров подчерта, че грубите нарушения на международното право от Вашингтон са станали основа за неговите действия, докато правилата на така установената нова западна система не са ясни за никого и се разработват в Белия дом и Държавния департамент за всеки отделен случай.

В същото време той посочи, че отношението на САЩ и техните съюзници към Русия се е променило.

„Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло, под ръководството на Съединените щати, започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция, политика, която показва озлобление, а в някои отношения дори настървеност и ярост“, каза ръководителят на руската дипломация.

Той подчерта, че тази политика на Запада не се провежда с грижа за Украйна, а е провокирана от стремежа на Запада да превърне Украйна в трамплин за оказване на натиск върху Русия“ с цел нейното подчиняване на глобалната система, която Западът изгражда.

„Русия, разбира се, със своята история, със своите традиции е една от онези държави, които никога няма да заемат подчинено положение. Ние можем да сме членове на международната общност само при равни условия на сигурност“, добави Лавров.

Киев се превръща в трамплин за натиск срещу Русия

Изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел относно неговата ангажираност с военния сценарий в Украйна показва, че Киев се превръща в трамплин за натиск срещу Русия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Россия-24“, предава ТАСС.

„Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло, несъмнено под ръководството на Съединените щати, започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция. Политика, изпълнена с гняв, в някои отношения дори с ярост, извинете за недипломатичните изрази. Западът ползва Украйна като трамплин за окончателното сломяване на Русия и подчиняването й на тази глобална система, която Западът изгради. Въпреки края на Студената война, въпреки изчезването на Варшавския договор и Съветския съюз, през цялото време Солидарният Запад не спря да се домогва до нашите граници и да ги натиска, въпреки всички обещания да не разширява НАТО, въпреки увещанията му, че вече не сме противници, а даже приятели и партньори“, допълни още Лавров.

Според него, изявленията на Борел, че няма алтернатива на военното решение на ситуацията с Украйна, са необичайни и значително променят правилата на играта.

„Когато ръководителят на дипломацията на страната или съюз от държави, какъвто е случаят с Жозеп Борел – той представлява дипломацията на Европейския съюз, произнесе думите, че един конфликт може да бъде разрешен само с военни средства, това означава, че той или служи на военно-промишления комплекс или е полудял. Така или иначе, тези думи на Борел представляват много странно, безпрецедентно изявление за дипломат. И тези негови думи всъщност променят правилата на играта, защото Европейският съюз никога преди не е действал като военна организация“, заяви Лавров. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *