Киев забрани всички съветски символи, прекръства градовете, насърчава доносниците

Украйна доноснициСлед като  Върховната рада на Украйна прие закон, с който осъжда комунистическия режим в страната си, вече е  въведена забрана за използването и пропагандата и  символиката

Ще бъде променено името на град Днепропетровск, който до 1926 г. е бил Екатеринослав и е бил преименуван в чест на съветски революционер. Под ножа отиват  и градовете Днепродзерджинск, Артьомовск, Иличовск и други.

Спешно ще  бъдат преименувани улици, булеварди, площади и квартали, кръстени на Ленин, Сталин, СССР и всякакви партийни дейци.

Махат се сърпът и чукът от символите, като се уточнява, че сърп е допустим, но чук не.

От вчера  в Украйна е абсолютно забранено и изработването, продажбата и използването на съветска символика. Това засяга герба и знамето на СССР ,  съюзните му републики, както и старите гербове на всички соцстрани.

Със санкции  са застрашени всички, които споменават лозунгите на КПСС, или пък  цитати на държавни дейци от съветските времена.  Забранено е да се носят дрехи с герба на СССР или с изобразени  сърп и чук, ордени с лика  на Ленин и медали с изображението на Сталин. Нарушителите могат за получат до 10 години затвор  и конфискация на имуществото.
Има и още  забрани, които включват всички военни филми,  филмите за гражданската война, а също така и документалните филми, в които има положителни отзиви за съветските вождове, включително за Горбачов и Сталин.

Заедно с тези забрани се насърчава и доносничеството. Дълг за всеки украинец е да сигнализира, ако чеу някой да хвали Русия, да цитира руски фирми или фрази на съветски дейци. На големи билбордове са дадени телефоните за доноси.

 На горещи линии на Службата за сигурност на Украйна може да се съобщава за неблагонадеждни граждани, които харесват Русия и  не харесват сегашната украинска власт.

Този акт предизвика бурни протести у руснаците, които живеят в Украйна. В същото време неофашисти снощи събориха тайно няколко паметника на Ленин в Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *