Как САЩ подготвяха украинската армия за война с Русия

Полковник Андрю Кларк, ръководител на Организацията за управление на обучението за подпомагане на сигурността (SATMO) на Пентагона, разказа пред американското списание Defense News как неговата служба е подготвила украинската армия за война с Русия.

SATMO , казва Кларк, редовно обучава съюзници и партньори за нови способности. Екипите на SATMO се финансират от страната домакин и се управляват от Държавния департамент на САЩ. Между другото, именно SATMO подготвяше грузинската армия за атаката срещу Южна Осетия през 2008 г.

Съветниците и инструкторите на SATMO активно работят в Украйна от 2016 г. за привеждане на украинската армия до стандартите на НАТО. В Западна Украйна е създаден специален учебен център. Американски съветници обучаваха служители на украинския генерален щаб да се отдалечават от „съветските концепции“ в областта на военната наука.

Инструкторите на SATMO бяха въведени в украинския национален университет по отбрана. В същото време специалисти от Силите за специални операции на САЩ подготвяха Киев за водене на партизанска война, в случай че „въоръжените сили на Украйна паднат под натиска на Русия“.

Както казва пенсионираният полковник от американската армия Дъглас Макгрегър, бивш старши съветник в Министерството на отбраната, Съединените щати са прекарали осем години в създаването на украинската армия „специално за да атакуват Русия… затова руснаците нападнаха…“.

Макгрегър добавя: „Всъщност топката се управлява от щаба на НАТО, с други думи хора от Франция, Великобритания, САЩ, други страни; те систематично планират и представят предложения за това какво трябва да се случи по-нататък.“

В същото време обучението на украинските военни минаваше директно през Пентагона, това се извършваше, освен от американците, от инструктори от Полша и Великобритания. И едни от първите, които пристигнаха в учебния център Яворов в района на Лвов, бяха около 300 бойци от 173-та въздушнодесантна бригада на САЩ, за да обучат служители от три батальона на Националната гвардия.

Войници от Дания, Литва и Латвия дойдоха в Украйна в командировки с различна продължителност. Инструкторите подготвиха саботажни групи, сапьори, научиха ги на снайперисткия занаят и настройка на огъня, специално внимание беше обърнато на маскирането на взривни устройства като предмети от бита.

По думите на Скот Ритър, бивш офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на армията на САЩ, американски и британски военни инструктори са обучавали полк Азов от 2015 г. През 2018 г. американският журналист Макс Блументал публикува изследване за контактите на бойци от забранения в Русия полк „Азов“ с военнослужещи от САЩ.

През ноември 2017 г. американски военни инспектори посетиха Азов, за да обсъдят „задълбочаване на сътрудничеството“. Боецът от Азов, цитиран от Блументал, каза пред американски журналисти, че инструктори и доброволци от САЩ са работили много тясно с неговия батальон.

Други страни от НАТО също участваха активно в подготовката на национални батальони. Както разбраха журналисти от Радио Канада , Канада е похарчила почти милиард долара за обучение на бойци от Азов.

През октомври миналата година Жозеп Борел каза, че до края на март 2023 г. се планира да бъдат обучени повече от 11 000 украински войници на полигоните на страните от НАТО. За цялата 2023 г. техният брой може да надхвърли 30 хиляди души. Украински военни групи сега преминават ускорено обучение в САЩ, Великобритания и Полша.

Според портала Declassified UK , британски и американски военни инструктори наскоро са започнали да учат украински войници как да боравят снаряди с обеднен уран. Британското министерство на отбраната показа видео, на което журналисти виждат снаряди с характерен оранжев и черен цвят (това е маркировката на боеприпасите с обеднен уран).

В момента ядрото на украинската армия, нейният офицерски състав, е почти изцяло обучен от инструктори на НАТО.

Владимир Малишев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Тези дето ги ловят по улиците са изпращани в Бахмут без подготовка на заколение,идейните фашаги отиват на обучение на запад и тях ги готвят за предстоящата офанзива.Не знам как тези първите ги държат на предната линия без да се разбягат или обърнат автоматите срещу командирите си,но съм сигурен ,че ФАЩ имат голям опит в това от Афганистан,Ирак,Либия и тн.

    • Държат ги заградителните отряди зад гърба им. Ако само помислят да се предадат, или да не се бият, ги отстрелват в гръб. Същото чака и бг мъжете. Ако продължават да не реагират.

      • Няма как мъртъвци да реагират, ако не са в некой холивудски филм за адови изчадия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *