Какво стои зад плана с референдумите и мобилизацията?

На 20 и 21 септември 2022 г. президентът Путин извърши поредните свои четвърто и пето Велики дела. Първото такова беше връщането на Крим и Севастопол, второто беше признаването на ДНР и ЛНР за независими държави – действие, което закъсня с осем години, а третото беше началото на Специалната военна операция на 24 февруари 2022 г.

Решението за провеждане на референдуми за присъединяването на Донбас и областите покрай Азовско море към Русия, както и обявяването на частична мобилизация в Руската федерация, ще променят безвъзвратно историята на нашата страна, Украйна и останалия свят.

В „родното пристанище“

Приемането на четири нови субекта в състава на Руската федерация – ДНР, ЛНР, Херсонска област и Запорожка област – е абсолютно правилно решение, но също така и позакъсняло. Присъединяването на тези + още 4-5 области от Южна и Източна Украйна към Русия трябваше да се извърши още през 2014 г., когато Кремъл реши да върне Крим и Севастопол.

И бегъл поглед върху картата показваше, че полуостровът, откъснат от континентална Русия и свързан по суша единствено с враждебна Украйна, се явява за Русия „куфар без дръжка“.

Напомни ни го и режимът в Киев, когато още през 2014 г. заприщи Кримския канал с вода от Днепър и остави полуострова без достъп до прясна вода и електричество. А отделно организира и транспортна блокада.

През февруари-май, 2014 г. беше жизнено необходимо заедно с Крим Русия да си вземе и поне Донбас, Запорожка и Херсонска област, които осигуряваха надежден сухопътен коридор към полуострова и гарантираха водоснабдяването му.

Референдумите, които ще се проведат в следващите дни, са това, което трябваше да се направи преди 8 години, когато въоръжените сили на Украйна не представляваха никаква реална сила и нямаше санкции срещу Русия. Но, както се казва, по-добре късно, отколкото никога.

Никой не е заслужил повече от ДНР и ЛНР правото да се върне в родината си. Донбас плати това с реки от собствената си кръв. Жителите на Приазовието (Херсон и Запорожие), които сега гледат с ужас на случващото се след отстъплението на руските сили в Харковска област, най-сетне ще могат да си отдъхнат. Стават част от Русия и никой никога няма да ги изостави.

Всичко това ни дава основание да приветстваме решението за провеждане на нови референдуми в Югоизточна Украйна.

Шегите свършиха – „руската мечка“ се събуди

При това развитие на нещата трябва да се знае, че при сегашното отделяне на нови територии от Украйна без съгласието на официален Киев и неговите западни куратори автоматично изключва възможността за каквото и да е мирно „споразумение“ и ескалира конфликта на принципно ново ниво.

Буквално след седмица четири бивши украински области, населени с руснаци и руски украинци законно ще влязат в състава на Руската федерация, което ще се превърне в „червен флаг“ за врага.

Дмитрий Кулеба, министър на външните работи на Незалежная (иронично руско название на Украйна- б.р.), потвърди, че Киев ще продължи борбата:

„Украйна има пълното право да освободи териториите си и ще продължи да ги освобождава, каквото и да говорят в Русия.“

Германският канцлер Олаф Шолц заяви Кремъл да не се надява, че Европа ще признае референдумите за легитимни:

„Украйна има пълното право да защитава целостта и суверенитета на своята страна и нейната демокрация, ние подкрепяме Украйна в това. Ясно е че няма как да приемем резултатите от тези фиктивни референдуми, защото те са в разрез с международното право и договореностите, постигнати от световната общност.“

Помощникът на президента на Съединените щати по националната сигурност Джейк Съливан коментира решението за провеждането на плебисцит в Донбас и Азовските региони по следния начин:

„Ние никога няма да признаем тези територии за нещо друго, освен за част от Украйна. Ние категорично отхвърляме действията на Русия и ще продължим с нашите съюзници и партньори да работим, за да гарантираме, че Русия ще си плати цената. Ние ще предоставим на Украйна безпрецедентна историческа подкрепа.“

Всичко тези изказвани на западни ръководители означават само едно: след като присъединим четирите нови субекта към Руската федерация, се преминава към ново ниво на конфронтация с Украйна, която с подкрепата на колективния Запад ще продължи яростно да ги атакува и да води военни операции на територията на Донбас.

Затова най-правилното и логично решение на Путин беше да направи това, което и направи – промяна в законодателната рамка относно преминаването на военна служба и решението му да се започне частична мобилизация във въоръжените сили на Руската федерация:

„На наборна военна служба ще подлежат само граждани, които са в запаса и преди всичко такива, които са служили във Въоръжените сили, притежават конкретни военни специалности и боен опит. Призованите за военна служба преди изпращането им в частите ще преминат задължително допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид спецификата на настоящата Специална военна операция.“

В същото време президентът подчерта, че повиквателно ще получат само професионалисти с подходяща подготовка и опит. Ръководителят на Министерството на отбраната Сергей Шойгу говори с колко ще се увеличи числеността на въоръжените сили на РФ:

„Ще бъдат мобилизирани общо 300 000 резервисти. Но това няма да се случи наведнъж, а поетапно.“

Очевидно е, че подобно непопулярно решение в обществото е причинено от трудната ситуация на Източния и Южния фронт в Украйна, където просто няма достатъчно сили за успешни операции едновременно във всички направления, както и от заплахата, която представлява очакваното скоро широкомащабно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна. Припомняме, че вече 7 месеца целият боен състав на въоръжените сили на Русия в Украйна наброява 100 хил. души. Те са подпомагани от опълченските милиции на ДНР и ЛНР, които заедно с казашките доброволци не надвишават 50 хил. души. Докато украинската армия заедно с мобилизираните резервисти и териториалната отбрана наброява около 1 млн. души.

След планираното териториално разширение на Руската федерация ще бъде необходимо не само окончателно да се освободят ДНР и ЛНР, но и да се защити огромният участък от новата граница, който е около 1000 км.

Логиката на войната предполага, че за това е необходимо да се тласкат ВСУ все по на северозапад. Обявената в Русия частична мобилизация ще позволи да се реши проблемът с недостига на участващите в специалната операция сили и да се организира не само успешна отбрана, но и по-нататъшно широкомащабно настъпление на Въоръжените сили на РФ.

В средносрочен план демаркационната линия изглежда оптимална, минаваща от Подолск до Кременчуг през Первомайск на десния бряг и от Кременчуг през Полтава до Харков (Суми?) на левия бряг.

Много е важно на един следващ етап не само целият чисто руски юг покрай Черно Море до Одеса, но и всички територии на изток от Днепър да бъдат включени в Руската федерация- целият руски свят. За Киев вече е късно- той отдавна е овладян културно от хората, които се самоназовават западни украинци. Така че останките от тази полско-някаква си Украйна да бъдат превърнати в държава „пън“ – напълно демилитаризирана и денацифицирана.

Сергей Маржецкий

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ НИКОГА СЪС НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ ИМАШ ОБИЧТА И ПОДКРЕПАТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ 33 ГОДИНИ ФАШИСТИ

  2. Не казвай „хоп“ преди да си скочил. Как се мобилизират хора при отворени граници е въпрос с повишена трудност. И други трудни въпроси има, а в материала само „ще“, „ще“. Мисли в бъдеще време, но говори в минало време – не „ще направим“, а „направихме“ – мобилизирахме, присъединихме, отстояхме новоприсъединените територии, най-важното.

    • Знаете кое е най-силното оръжие на глобалистите, нали? Интернет! Той е създаден като оръжие и днес силата на това оръжие най-силно се усеща. Вярно е, достъп има до всякаква информация, но както при потоп, вода има, но няма какво да се пие. За да разпознаеш истината, трябва да я познаваш в лице. Нормално е хората да са объркани. Нормално е да виждат само до собственият си хоризонт. Нормално е да не вярват. Това, разбъркано и изсипано върху тях, като кален поток върху спящо село, ги връща към животинското и бягат. Овчарят може и да познава стадото си, но ако то изпадне в паника, трудно се организира. В Китай да си жител е трудно, но държавата Китай е твърд орех, те са готови да завладеят света и то като Китай, а Русия не е. Червейчето влезе в ябълката още през 1985г., а в 1991 ябълката тупна на земята. Важно е семето да не е изгнило или изядено, дървото пак ще се вдигне. Остава да им стискаме палци, защото ако те загубят или евреите или китайците ще управляват света.

      • Стискам аз палци и на ръцете и на краката. Евреите управляват света от край време и ще го управляват задкулисно и в бъдеще – няма ръководител на държава, който е управлявал дълго и който да няма еврейска жилка, без значение от коя народност и раса. Китайците ще са следващия икономически хегемон и победата на Русия няма да промени това.Трябва да стискаме палци Русия да победи защото иначе лошо ни се пише на нас, но в бъдещото преразпределение на света Китай, за съжаление, ще бъде хегемонът, а Русия оръжейния щит на коалицията, която сега се заформя – Русия, Китай, Индия и др. Хората не са объркани, хората виждат, чуват и съпоставят – по време на Великата отечествена война синовете на първите ръководители на държавата са воювали – синовете на Сталин, на Хрушчов, на Микоян. А днес на фронта гинат синовете на обикновените хора или се връщат от украински плен с отрязана дясна ръка и отрязани тестиси, а децата на олигарсите качват снимки в инстаграм и видео в тик ток как яко си прекарват на Лазурния бряг или на други злачни места по света.С каква мотивация хората ще изпращат децата си да воюват – да гинат за охолния живот на олигарсите?!?, трудна работа, когато Родината се е превърнала в частна олигархична собственост.

  3. ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И САМОЖЕРТВАТА НА РУСКАТА АРМИЯ! ТЕ СЕ СРАЖАВАТ ЗА РОДИНАТА СИ! А НИЙ,НИЙ СМЕ ИДИОТИ! БОТЕВ ГИ Е КАЗАЛ!

  4. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА СПАСИТЕ БЪЛГАРИЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ВЯРА И ОБИЧ ПОБЪРЗАЙТЕ БРАТУШКИ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *