Източник от НАТО потвърди: Американски водолази участваха във взривяването на „Северен поток“

Според анонимно писмо, придружено от снимки и други доказателства, получено от американския журналист Джон Дюган, в учението на НАТО „BALTOPS-2022“, проведено миналото лято край датския остров Борнхолм в Балтийско море, са участвали американски водолази с дълбоководно оборудване.

Дюган предостави текста на писмото на РИА Новости. Според разследващия журналист той има всички основания да се довери на анонимния източник, тъй като същият му е представил доказателства – снимки от учението и документи. Източникът обаче го е помолил те да не бъдат разпространявани, тъй като се страхува да не бъде разкрита самоличността му. Писмото е изпратено от имейл акаунт за еднократна употреба на 2 октомври. Дюган е опитал да се свърже с автора, но без резултат.

„Имам пълно доверие на писмото. То съдържа подробности, които би могъл да предостави само човек, запознат с ученията „BALTOPS-2022″ и дълбоководното оборудване. А документите са красноречиви. Всичко е вярно. Ще предоставя тези доказателства единствено ако американски или международен съд се заинтересува от случая“, заяви журналистът пред РИА Новости.

Авторът на писмото твърди, че е участвал в НАТОвското учение през юни миналата година. Според него на 15 юни хеликоптер е свалил група американци в цивилни дрехи.

„Първата ми мисъл бе, че приличат на група терористи“, се казва в писмото. Авторът обяснява, че прическите, мустаците и брадите им, както и липсата на табелки с имена, му се сторили странни.

Водолазите били посрещнати от вицеадмирал на Шести флот на ВМС на САЩ и група мъже в цивилни дрехи. Разговорът им не е чут от автора на писмото заради шума на хеликоптера. Свидетелят каза, че е забелязал, че американците са имали респиратори MK-29, които използват смес от хелий и кислород за дълбоководно гмуркане. Те имали и друго високотехнологично и скъпо оборудване, което не се използва от обикновените военноморски части. Същите донесли и малки кутии.

Самите водолази твърдели, че ще участват в учение по разминиране – трябвало да влязат с гумена лодка в определен район и да намерят и обезвредят противокорабни мини. Те обаче не разполагали с необходимото за това оборудване. След разговор с вицеадмирала, твърди авторът, те не отишли в района на учението и отсъствали доста дълго време.

„Напуснаха кораба с респираторите си и изчезнаха под водата за повече от шест часа. Не съществува автономно оборудване, което да позволи на водолаз да остане под вода в продължение на шест часа. С най-новите военни системи под вода можеш да останеш най-много три или четири часа“, се казва в писмото. Според автора американските военни са се върнали без кутиите. След операцията им хеликоптерът ги е прибрал .

На брифинг преди учението „Балтопс-2022“ командващият Шести флот вицеадмирал Юджийн Блек заяви, че програмата включва тренировки за работа с подводни мини. Но тъй като с автора на писмото не може да се осъществи връзка, Дюган не може да назове директно самоличността на вицеадмирала, посочен в писмото.

Миналата седмица американският журналист, носител на наградата „Пулицър“, Сеймур Хърш публикува статия, в която разследва аварията на руските газопроводи, положени на дъното на Балтийско море. Разследването му разкрива, че експлозивите под „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са заложени от американски водолази по време на военното учение на НАТО „Балтоп-2022“ в района. И три месеца по-късно норвежците са ги детонирали. А президентът Джо Байдън взел решение за саботажа след повече от девет месеца тайни обсъждания с екипа по национална сигурност, твърди журналистът. Според него причината за саботажа е страхът на Байдън, че Германия, която получава газ от Русия чрез „Северните потоци“, няма да иска да участва във военната помощ за Украйна. Вашингтон отрича каквото и да е участие по взривяването на газопроводите.

Атаката срещу руските експортни тръбопроводи стана на 26 септември, когато бяха открити течове на газ на четири места едновременно. Швеция, Дания и Германия провеждат разследвания, но те все още не са дали конкретни резултати. Кремъл определи инцидента като акт на международен тероризъм.

Източник: ria.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. САЩ НАТО ЕС СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ ОБИЧАМЕ БРАТСКА ВОВЕКИ СВЯТА РУСИЯ !

  2. Само и единствено в Скандално се появява тази информация. Има я и в английски и във френски источници.“Nord Stream Terror Attack: The Plot Thickens“ “ Hersh livre de nouveaux détails sur les explosions des Nord Stream“

  3. От кога ви казвам- ако искате достоверна независима информация-скандално е ЕДИНСТВЕНИЯТ известен ми до момента независим източник.
    Колкото повече българи го четат- толкова по-добре информирани ще бъдат.

  4. С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕПРЕКЪСНАТО НАСЪРЧАВА УКРО-ФАШИСТИТЕ И ДЕМОРАЛИЗИРА РУСКИТЕ ВОЕННИ.

  5. За всяко прасе, идва Коледа!
    Всички гадове по веригата, ще си го получат, въпрос на близко бъдеще!
    Християнството ще пребъде, въпреки сатанинските опити!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *