Зеленски каза на американски сенатори, че Украйна ще загуби войната без помощта на САЩ

Украинският президент Владимир Зеленски заяви на среща с американски сенатори в Киев, че Украйна ще загуби конфликта, ако Съединените щати спешно не им окажат помощ. Това съобщи в социалната мрежа X (бивша Туитър) ръководителят на въпросната делегация – лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър.

„Президентът Зеленски каза на мен и на нашата делегация, че без тази жизненоважна помощ Украйна ще загуби войната с тежки последици за украинския народ, за Съединените щати, за демокрацията и въобще за свободата“, каза сенаторът. Шумър отново призова председателя на Камарата на представителите (Конгреса) републиканеца Майк Джонсън и конгресмените да приемат законопроекта, одобрен през февруари от Сената, който предвижда 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Американската администрация по-рано изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 година, която започна в САЩ на 1 октомври. Въпросната помощ е предназначена основно за Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Група републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата помощ за Киев. Джонсън последователно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ.

На 13 февруари Сенатът, с подкрепата на група републиканци, прие алтернативен вариант на законопроекта, предвиждащ отпускането на общо 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. В пакетния законопроект обаче отново не бяха включени разпоредби за затягане на контрола по южната граница. На 15 февруари Камарата на представителите излезе в двуседмична ваканция, без да гласува законопроекта и по всичко личи, че няма да го направи и след като Конгресът поднови работата си. Конгресът е доминиран от републиканците, които са на мнение, че войната в Украйна трябва да приключи веднага с мирни преговори.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Е, как да ти не е кеф, когато видиш ИЗМАМЕН ЕВРЕИН?!
    Наистина ли този сбъркан наркоман е повярвал на обещанието за „безкраен“ поток от долари и оръжия?
    Шибаната ви нацистка БИВША украйна никога не е била в интересите на краварите като „държава“ (каквато всъщност никога не е била, след като престана да бъде част от СССР).
    Интересни сте като територия, като ресурси за заграбване от краварите и лично от дебила байдън чрез синчето му. Колко още живота трябва да погуби това нацистко-еврейско копеле преди да го убият?!
    Няма ли да е по умно за украиците ако обърнат оръжията, които още не са продали навън срещу нацистката клика, която ги управлява, вместо да гинат като овце за краварските интереси?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *