Бившият чешки президент Вацлав Клаус в Мюнхен: Украйна и Газа са свързани събития – Хегемонът си заминава!

Реч на Вацлав Клаус, бивш президент на Чехия, на конференцията по сигурността в Мюнхен, 15.02.2024:

Наш добър приятел ме помоли да кажа няколко думи за конфликта Русия-Украйна, както и за трагедията Израел-Газа с допълнителния въпрос дали тези две войни ще могат да приключат през следващите шест месеца. Тези две събития неслучайно се развиха по едно и също време. И двете са част от процеса по разместване на геополитическите пластове и преразпределението на властта в света. Свидетели сме на възхода на Китай и на другите страни от БРИКС, както и на държавите, които гравитират около БРИКС, виждаме консолидацията и възхода на Путинова Русия, както и все по- намаляващата сила на САЩ и Европа. Западът отслабва и то трайно за сметка на възхода на много страни от бившия Трети свят, а ние трябва да приемем този неприятен факт.

В началото на 90-те години на миналия век САЩ и Европа заедно съставляваха 70% от световния БВП, който сега е сведен до под 40%. Още по-големи промени се наблюдават в структурата на световното население. През 90-та година населението на САЩ и съюзните му държави наброяваше 1 млрд. души – т. нар. златен милиард, а населението на света беше 5 млрд. Днес златния милиард не се е увеличил демографски, докато на планетата вече живеят 8 млрд. души. Всичко това води до фундаментални геополитически изменения.

Това създава нова картина на света. Не харесвам историческите аналогии. Те в повечето случаи са неверни и често се правят с недобре скрити цели. Но въпреки това могат да бъдат насочващи. Високо уважаваният професор от Харвард Греъм Алисън (автор на статията „Капанът на Тукидид: Вървят ли към война САЩ и Китай”, публикувана в сп. „Атлантик” през септември, 2015 г.) преди десет години заключи, позовавайки се на Древна Гърция от пети век пр.Хр. – че бившият хегемон, когато започва да губи своята водеща позиция, използва своята залязваща, но все още голяма и неоспорена сила и влияние, за да разбърка картите, да изгради нови коалиции и да разруши старите, да усложни ситуацията, създавайки хаос и нестабилност. Подобно деструктивно и разрушително поведение може да предизвика пълномащабен конфликт, в случай, че някой от другите ключови играчи – противници на хегемона, си направи погрешни изводи (като изтълкува като акт на агресия действията на хегемона). Но както казах, аналогиите са подвеждащи.

Когато обсъждаме Украйна и Газа, не трябва да обръщаме внимание само на събитията след деня, в който тези конфликти са избухнали. Трябва внимателно да изучим периода преди това. Казвам го, защото войната в Украйна не започна на 24-ти февруари, 2022-ра. На тази територия нямаше мир и разбирателство в продължение на години преди това. Несъмнено мирът изчезна още след първия Майдан през 2004-та. Същото важи и за Израело-арабския конфликт. Помня, че се наложи да отменя свое държавно посещение в Израел (бях с огромна делегация, която буквално вече се бе настанила на самолетните седалки). Отложих пътуването малко преди да излетим, защото в същия момент от Газа бяха изстреляли ракети към Тел Авив. Това беше точно преди 12 години. 

Нахлуването на руската армия в Украйна, както и ужасяващата атака на Хамас не паднаха като гръм от ясно небе. Нито един от тези конфликти не трябва да бъде оправдан или пренебрегван. Те причиниха стотици хиляди цивилни жертви. И ако не бъдат спрени, ще доведат до милиони ранени и убити. Много силно вярвам, че останалата част от света – разбира се, в различна степен, носи своята отговорност за тези две трагични войни и огромното страдание на милиони мъже, жени и деца и от двете страни на конфликта. Страхувам се, че западната общност не направи много, за да предотврати тези конфликти. Както в дните, преди да избухнат сраженията, така и в дните след това. Ето защо сега трябва да се действа бързо. 

Незабавно трябва да стартират сериозни преговори. Европа и САЩ трябва да инициират тези преговори с ясното съзнание, че няма как да се върнем до изходната точка на двата конфликта. Това предложение звучи неприемливо за мнозина, включително за сегашното чешко правителство, но очевидно друг изход няма. 

Да се деескалират двата конфликта е необходимост. И задължение.

Източник: institutvk.cz

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А НАШИТЕ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ СА НАЛАПАЛИ ДУЛОТО НА ВОЙНАТА -СМЪРТА
    И УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *