Защо Западът прикрива Саудитска Арабия за зверското убийството на Хашоги, а Разкъса Русия за „Скрипал“?! Отговорът ще ви шокира:

Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика експлозивните реакции на САЩ и ЕС, познати ни от случая „Скрипал“?

Джамал Хашоги беше убит и разчленен в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул

Случаят с убития в саудитското посолство в Истанбул журналист Джамал Хашоги така и не се превърна в „новия Скрипал“. Въпреки че за разлика от Скрипалови, които останаха живи, Хашоги бе убит. Въпреки това сега нито САЩ, нито Великобритания, нито ЕС бързат да налагат санкции срещу кралския двор в Рияд и дори не им хрумва да изгонят саудитски дипломати от столиците си. Защо е този двоен стандарт на Запада и по какво толкова се различават случаите „Скрипал“ и „Хашоги“, та първия доведе до тежка и брутална антируска кампания, а втория мина срамежливо и мимоходом по медиите и набързо отшумя?

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул предизвика доста скромна и обрана реакция по света, особено в САЩ и Европа. И това, при положение, че по традиция всяко едно убийство на разследващ журналист, където и да е по света, винаги е предизвиквало бурни реакции и осъждане на деянието от цялата планета. В случая с Хашоги извършителите са ясни – спец. отряд на пряко подчинение на краля на Саудитска Арабия. Ясен е и поръчителя – същия този крал на Саудитска Арабия. Но този път ни вопъл, ни стон не пророни иначе чувствителния на тема „убийства на журналисти“ Запад.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган категорично заяви, че служители по сигурността и разузнавачи на служба при саудитския крал Салман са пряко ангажирани с убийството на Хашоги. Но света остава глух и сляп за разкритията на Ердоган. Нищо че думите му бяха подкрепени с категорични доказателства, събрани от турските специални служби.

Да, Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от обясненията на Рияд за смъртта на Хашоги. Имаше новини, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е участвала лично в разследването на убийството на журналиста. И дотам! Не последваха враждебни дипломатически ноти към Саудитска Арабия, нито пък координирано експулсиране на дипломати, както след случая „Скрипал“. Когато Великобритания, целия Европейски съюз, САЩ и Австралия прогониха няколко стотин руски дипломати от страните си.

Никой така и не поде инициатива за налагане на санкции на СА. Въпреки че делото „Хашоги“ хич не изглежда да е съшито с бели конци, за разлика от „изнасиления“ случай „Скрипал“.

Нещо повече: Днес ЕК официално обяви, че няма да налага ембарго на Саудитска Арабия, за да не пострада износа на оръжие на някои държави от ЕС. 

И към днешна дата „отровените“ от руските служби с бойното отровно вещество „Новичок“ Скрипалови- баща и дъщеря, са живи, здрави и видимо щастливи!

Възмущението и протеста на Европа се изчерпва само с отделни реакции на отделни компании и неколцина интелектуалци на свободна практика.

Немският „Deutsche Welle“ например критикува отказа на началника на Siemens Джо Кезер да се включи в саудитския проект „Давос в пустинята“ и припомни, че същия наруши ембаргото и отиде в Русия през 2014 година, малко след като тя присъедини Крим. Явно убийството на Хашоги е впечатлило повече ръководителя на Сименс, отколкото анексирането на Крим, пише язвително немската медия.

Тоест, дори онези, които се възмутиха от жестокото убийство на саудитски журналист и на своя глава бойкотираха кралския двор в Рияд, на Запад биват критикувани и осмивани.

Темата за убийството на саудитския журналист е много сложна за западните страни. Най-вече заради факта, че зад Саудитска Арабия твърдо стои САЩ. Нещо повече- Саудитска Арабия е създадена едва през 1939-та година от частните владения и територии на фамилията Сауди – по инициатива на САЩ. А причината САЩ да създадат тази държава е че две години по-рано там е открит петрол- в огромни количества. А отделно, Испания и Франция имат сключени сделки с Рияд за стотици милиарди долари за износ на военна продукция. Договорите им са железни и за следващите 20 години. Е, как да се лишат от тези средства?!?

В Щатите дори най-отявлените лобисти като Линдзи Греъм правят двусмислени изявления. Във Великобритания лейбъристите ще се възползват от ситуацията, за да притиснат своите консервативни противници по някои въпроси.

Но така или иначе… „Санкции срещу Рияд няма да има. Саудитците са най-големият потребител на американски оръжия в брутно изражение. Освен това Съединените щати няма да могат да започнат пълноправна анти-иранска кампания без подкрепата на Саудитска Арабия, а Израел няма да се откаже от саудитската тежест и подкрепа в региона“, смята политическият анализатор Дмитрий Абзалов.

Абзалов обясни и интереса на Ердоган по този въпрос. Както съобщи вестник “Взгляд“по-рано, турският президент предложи убийците на Хашоги в Истанбул да бъдат съдени в Турция.

„Турското разследване твърди, че екипът за мократа поръчка, който пристигнал от Саудитска Арабия, е имал за задача да отстрани журналиста. Или ако случайно е сговорчив, да му окаже силен натиск. Вторият важен аспект е, че трупът е открит в кладенеца на саудитското посолство. Т.е.- Рияд се е опитал да укрие следи. Сега Саудитска Арабия ще се опита да замаже ситуацията- тези 15-18 души от посолството ще бъдат арестувани и най-вероятно ще бъдат обвинени в надвишаване на допустимите граници „, предложи Абзалов.

Турция, която заедно с Иран е основният противник на Саудитска Арабия в региона, ще раздухва историята и ще пречи на саудитите да я покрият, тъй като това е полезно за Анкара. Затова и Ердоган предложи замесените  в убийството на Хашоги да бъдат съдени в Турция.

„Разликата в двата случая е, че за САЩ Русия е Враг № 1, докато Саудитска Арабия е най-близкият съюзник на янките и буквално тяхно отроче. И отделно, Рияд е финансово много и дори фундаментално важен за целия Запад“, каза Николай Добронравин, професор по световната политика във Факултета по международни отношения в Държавния университет в Санкт Петербург. „Затова, независимо от случилото се в Истанбул, ужасяващият кървав сюжет около Саудитска Арабия ще бъде смекчаван от западните медии и политици до максимум… докато не се забрави. Без абсолютно никакви последствия за Рияд. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Западът има девиз: „Може да е кучи син, но е НАШ кучи син!“ Това е двойният аршин, с който Запада проповядва „демокрация“!

    • Чухлев, 100 % си прав. И за наш Боко така се бяха изразили, според грамите на „Уикилийкс“

  2. „Турция, която заедно с Иран е основен противник на Саудитска Арабия…..“ Това изобщо не е вярно!Турция заедно със СА, Израел и САЩ (и останалите американски пудели от ЕС) са основните подбудители, организатори и логистици на войната в Сирия! Само поради брилянтния ход на руснаците (Вл. Путин) да спасят кожата на Ердоган, който щеше да плати с живота си за известното неподчинение на командите идващи от САЩ извадиха поне за сега Турция от тази коалиция!Далеч съм от мисълта, че САЩ са се отказали от саморазправата с Ердоган, колкото и последния да се опитва да балансира между интересите си, тези на Турция и на т. н. Западна коялиция (разбирай на Израел, САЩ и СА). А това, че той изкара на показ случая е най-вече поради неговите опасения, че това убийство може да му се припише на него и той да отнесе политическите последствия вместо истинските извършители! (примери за подобни ситуации, колкото щете-например опита за убийство на Папа Йоан Павел, убийството на Георги Марков, т. н. опит за убийство на Скрипал и много други)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *