Захарова: През април френският военен контингент ще бъде готов за разполагане в Украйна

Около 1500 френски войници ще бъдат приведени в пълна бойна готовност за разполагане в Украйна в края на април, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.

„Имаме нова информация: Париж подготвя военен контингент, който ще бъде изпратен в Украйна. За тази цел командването на Френския чуждестранен легион в началото на март е одобрило състава на батальонна тактическа група от около 1500 души. Очаква се в края на април групата да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност за бързо дислоциране на украинския театър на операциите“, посочи дипломатът, цитирана от ТАСС. Френският чуждестранен легион са военни части, съставени предимно от чуждестранни наемници, но са неразделна част от френските въоръжени сили.

Тя отбеляза, че „французите продължават онази част от своята история, която трябваше да бъде оставена в забвение – дело на техните предци, които са се занимавали с тайния износ на културни ценности от Украйна, включително с кражбата на антични византийски икони под предлог- по-доброто им опазване във Франция, както се изразяват“.

Думите на Захарова се потвърждават от редица публикации във френските медии и WallStreet Journal. Според изданието Еманюел Макрон е успокоил лидерите на Съединените щати и Германия, че ако руската армия удари френските части в Украйна, Франция няма да изисква намеса на НАТО (чл. 5 „за колективната отбрана“ няма да бъде активиран).

През март мащабни маневри се проведоха в района на Крьоз във Франция във военния лагер „Ла Куртин“. В учението, продължило от 8 до 14 март, е участвал 2-ри полк на Чуждестранния легион, базиран в Ним от 19 февруари. Близо 800 легионери, 120 превозни средства, включително 40 бронирани машини „Грифон“ са взели участие във военното учение в околностите и по улиците на Гере. В учението са участвали и изтребителна ескадрила, както и армейско подразделение за лека авиация (хеликоптери, бел. ред.).

На 5 март 2024 г. френското военно командване и командването на Легиона са одобрили числеността на личния състав на батальонна тактическа група, която да включва 1500 войници. В нея влизат: рота за материална поддръжка и две инженерни роти, до 6 моторизирани и бронирани пехотни роти, както и оперативният екип, съобщи La Montagne. Френската медия допуска, че целта на сформирането на тази рота е да бъде изпратена в Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Казват че ставал хубав чернозем от легионери. Дано още с влизането там да наторят земята.

  2. Макрон доказа , че е недоносче !Виждам, че иска да затрие цяла Франция.
    Малоумно джудже недоклатено

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *