Западът замрази сметките на Нигер. Протести срещу Франция и западните военни бази в страната! Хиляди протестиращи веят руски знамена и скандират „Путин“. Обзор:

Хиляди нигерийци се включиха в масова демонстрация пред френското посолство в столицата на Нигер вчера. Много от протестиращите развяваха руски знамена, а множеството скандира „Путин“.

Според френската информационна агенция AFP протестиращите активно са скандирали анти-френски лозунги и са поискали закриване на всички френски и американски военни бази в страната.

Те демонстрираха своето недоволство и пряко противопоставяне на Франция, като събориха табела с надпис „Френско посолство в Нигер“. След това стъпкаха в калта табелата и я замениха с руски и нигерийски знамена.

Тези протести са част от общото нарастващо недоволство от присъствието на западните военни бази в Нигер, както и от продължаващото колониално-експлоататорско отношение на Франция и САЩ към африканските държави.

Междувременно, днес стана ясно, че САЩ и ЕС са наложили строги санкции срещу групата военни, които извършиха държавен преврат в Нигер, сменяйки прозападното правителство с такова, което най-вероятно ще включи страната в геополитическата орбита на Русия и Китай. Според официални лица санкциите включват замразяване на активите на Нигер в централните банки на държавите – членки на общността, ограничаване на дейността на нигерийските дружества и пълно затваряне на границите им за нигерийски граждани.

Икономическата общност на страните от Западна Европа  е поставила на пучистите ясно искане да възстановят конституционния ред в страната и да върнат на власт сваления президент Мохамед Базума. Отбелязва се, че военните разполагат с една седмица, за да изпълнят тези искания. В противен случай западните държави начело с Франция заплашват да приложат допълнителни мерки, включително и военна намеса.

Изпълняващият длъжността президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно беше изпратен в Нигер като посредник за преговори с пучистите. Заслужава да се отбележи, че срещу самият Мохамед Итно през последните години бяха направени 3 опита за преврат с широка народна подкрепа, оставането му на власт в Чад се дължи основно на военната подкрепа на Франция.

Източник: Avia.pro

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Много лошо развитие за Европа, че и за Франция. Свършиха и колониалните благини. До сега макар и след приключване на колониалното и господство през 60 г. Франция си ползуваше урана с огромни ценови преференции. На 25 милионното население, само 20% от което се радва на електричество му ПИСНА. Авторитетът на Русия РАСТЕ, досущ по предсказанията на нашата Ванга. Само ние в нашата мила татковина все още не си даваме сметка на къде върви светът, заменяме евтините суровини от Русия, с такива от Щатите и другаде, МНОГО ПО–СКЪПИ. Идиоти ли сме , дебили ли , съвсем скоро така ще цъфнем, че ще завиждаме и на африканците. Жизнено важни за нас са Шенген, Еврозоната , махането на националния празник и разбира се освобождаването от руската зависимост.

  2. Сметките са ги замразили, което си е чист обир, изнудване и намеса във вътрешните работи на друга държава, но без уран Франция буквално ще бъде замразена. А от сметките на Нигер в чужбина едва ли е имало някаква полза за населението, те са за феодалите и прозападното колониално правителство на Нигер.

  3. Всеки любоптен може да надникне в историята на коя да е африканска държава за ДА СЕ УЖАСИ ОТ АБСОЛЮТНИЯ БАНДИТИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ, НАЙ-ВЕЧЕ НА АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ. ЕДИН ПОЗОРЕН ПЕРИОД ОТ ИСТОРИЯТА, КОЙТО НИ НАЙ- МАЛКО НЕ БЕЗПОКОИ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТЕЗИ РОБОВЛАДЕЛЦИ. Този период съвпада и със сегашния модерен колониализъм. Погледнете колко държави са доведени до просешка тояга от натиска и санкциите на Щатите-Куба, Сирия, Венецуела, Либия, Афганистан, и толкова други.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *