Мълчанието на Байдън за Съдбата на Източна Европа СИЛНО РАЗТРЕВОЖИ Брюксел!

Колкото повече Байдън говори за „решителна подкрепа“ на Украйна, толкова по-очебийно става загадъчното му мълчание относно съдбата на Централна и Източна Европа. От една страна, това може да се интерпретира като дипломатически маньовър в хода на предстоящите сложни преговори с Русия, но от друга – европейците се тревожат, че Вашингтон вече е решил да отстъпи Източна Европа като „зона на влияние“ на Москва.

Белият дом пусна кратко съобщение за телефонния разговор между президента на САЩ Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски. Нека го цитираме: „Президентът Байдън даде да се разбере, че Съединените щати, техните съюзници и партньори ще реагират решително, ако Русия извърши нова инвазия в Украйна. Двамата президенти изразиха подкрепата си за дипломатическите усилия, които започват следващата седмица с двустранен диалог за стратегическа стабилност в НАТО, чрез Съвета НАТО-Русия и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Президентът Байдън подчерта ангажимента на САЩ и техните съюзници и партньори към принципа „нищо за вас не се обсъжда без вас“. Той отново потвърди ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Байдън изрази и подкрепата си за мерките за изграждане на доверие, за деескалация на напрежението в Донбас и активна дипломация за напредъка в изпълнението на споразуменията от Минск в подкрепа на Нормандския формат“.

Вашингтон не за първи път подчертава, че САЩ и техните съюзници и партньори се придържат към принципа „нищо не се обсъжда за вас без вас“. Това е едно клише, което американската администрация използва под път и над път с цел да убеди колониите и васалите си, че ги брои за нещо и поема към тях някакъв ангажимент. Вярват ли обяче на тези думи европейците? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Четирите години от управлението на консервативния Доналд Тръмп направиха толкова шокиращо впечатление на западните неолиберални и глобалистки елити в ЕС, че те и до сега не могат да се отърсят от него и продължават да възприемат инициативите на администрацията на новия президент с недоверие. Трябва да отбележим, че ЕС има основания за това. Та нали колкото повече Байдън говори за „решителна подкрепа“ на Украйна, толкова по-очебийно става загадъчното му мълчание относно съдбата на Централна и Източна Европа. От една страна, това може да се интерпретира като дипломатически маньовър в хода на предстоящите сложни преговори с Русия, но от друга – европейците се тревожат, че Вашингтон вече е решил да отстъпи Източна Европа като „зона на влияние“ на Москва.

Немският вестник „Зюддойче Цайтунг“ написа: „Владимир Путин е проницателен тактик, който иска да натовари Европа и САЩ с проблем, който всъщност не съществува: той иска да промени архитектурата на сигурността на Стария континент. Президентът на САЩ Джо Байдън отговори на представените от Путин заплахи за сигурността на Русия в два телефонни разговора. Така Путин вече постигна своята първа цел: САЩ се съгласиха с руските претенции и се подчиняват на логиката на Москва. Европейските държави не играят никаква роля в плана на Путин, той цели само тяхното разделение. Сега започва втората фаза на операцията „Архитектура на сигурността“, в която Путин има намерение да възкреси световния ред от времето на Студената война, включително и разделянето на Европа между САЩ и Русия зони на влияние, а на Байдън ще му се наложи да защитава суверенитета на европейските държави“.

Последната фаза, в която става въпрос за намеренията на Байдън, не е безспорна. Преди всичко, трябва да се определи до каква степен и дали въобще все още Вашингтон разглежда своята досегашна зона на влияние Европа в нейната цялост. Преди време един от американските държавни секретари заяви, че САЩ вече третират Стария континент като няколко различни Европи, игнорирайки ЕС и неговия властови център Брюксел. Факт е че с всеки от тези различни региони на Европа от няколко години насам САЩ работят поотделно. В този контекст Байдън обясняваше думите и действията си със съществуването на „вакуум“ в Централна и Източна Европа, който „могат да запълнят руснаците или китайците“. С други думи, една такава диагноза поставя под съмнение постулата на Брюксел за безспорната принадлежност на страните от Централна и Източна Европа към ЕС, а ги позиционира в друга, „сива зона“. Възможността за реализацията на такъв сценарий – за поделянето на Централна и Източна Европа между САЩ и Русия, вече започна да изглежда реална.

Опасенията на Брюксел за предстоящия разпад на ЕС и поделянето на Европа между САЩ и Русия се потвърждават и от последния анализ на известният френски експерт-геополитик, професор по история в Сорбоната, Франсоа Том. В статията си „Какво означава руският ултиматум за Запада“ той пише, че  „инициативата на Русия може да помогне на американците спокойно да напуснат Централна и Източна Европа“. Той защитава тезата, че изтощените САЩ така или иначе мислят да се оттеглят. По-нататък в статията си професор Том пише: „Лишените от американска подкрепа русофобски държави, в които кристализира съпротивата срещу хегемонията на Москва, ще бъдат принудени да се преклонят пред неизбежното – Русия настъпва на запад и връща зоната си на влияние в Източна и Централна Европа“.

Разбира се, Полша и балтийските държави (които са по-скоро про-вашингтонски, отколкото про-брюкселски) няма да са особено доволни, но те вероятно ще са единствените, които ще ронят сълзи за оттеглянето на американците от Централна и Източна Европа. Защото останалите „младоевропейски“ държави се ориентират съобразно позициите на „ядрото“ на Евросъюза (Германия и Франция), а при тях не се наблюдават устойчиви антируски комплекси. В тази връзка професор Том предлага ЕС да отговори на Москва и Вашингтон чрез започване на нова Студена война, напомняйки между другото, че първата също беше започната от европейците. Той цитира френския министър на отбраната Флоранс Парли, която наскоро заяви, че „западните страни трябва да избягват ескалация на отношенията с Русия, за да не провокират нова Студена война“. По-нататък проф. Том добавя, че „докато оставаме в тази концептуална рамка, Русия ще побеждава. Трябва да си спомним, че Студената война започна през 1946 г., когато Западът престана да отстъпва пред Сталин, оставяйки страните от Централна и Източна Европа на произвола на съдбата. Тогава, благодарение на Студената война, страните от Западна Европа запазиха свободата си“.

Това мнение на професор Том е потвърждение на страховете на европейците-изолационисти, които са готови да се откажат от концепцията за изграждане на единна Европа от Лисабон до Владивосток, само и само регионът на Централна и Източна Европа да остане монополно владение на Евросъюза с център Брюксел. Много е вероятно някои държави от Централна и Източна Европа да предпочетат по-тесни връзки с Русия и Китай, тъй като това ще им даде по-голям суверенитет, от този, който имат днес, когато са лишавани от права и пълномощия на независими държави от никого неизбрани чиновници в Брюксел. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. И за да потвърдя, че ние сме ахмаците на Европа, че и на света, ДОКАЗАНИ, цената на наи-модерния им самолет Ф-35А е 80 милиона за 2021 г, ние платихме за нашите Ф-16, съвсем излишни за нашите условия, по 200 милиона.“ Le prix d’un avion de combat F-35A devrait passer en dessous de la barre des 80 millions de dollars en 2021″ Нещо повече, понеже и тези авиони имат куп недостатъци, Японците, които са поръчали 40 бройки се отказват от покупката и спират от използуване закупените вече 24 броя, а ние ще се откажем ли от нашата идиотска покупка. „La force aérienne sud-coréenne immobilise sa flotte d’avions F-35A “ Някой да пише в нашите медии такива неща ????

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *