Цветна Соросоидна Революция в Казахстан! Масови сблъсъци с полицията! Подпалени са Обществени сгради! Спряха интернет! Щаб квартирата на протестиращите е в Киев! (СНИМКИ + ВИДЕО)

Въпреки въведеното извънредно положение от президента на Казахстан Касъмжомарт Токаев и безусловното изпълнение на исканията на протестиращите, протестите там продължават с пълна сила.

„Искаме да живеем като в Швеция и Норвегия“, обясни пред журналисти казахстанец причината за демонстрациите в няколкото големи градове в страната. Протестите започнаха заради повишените цени на пропан-бутана, който така или иначе в Казахстан си е на традиционно възниски цени. Но от днес демонстрантите вече имат и политически искания – настояват за предсрочни избори. Представители на казахстански НПО с американско финансиране сравняват случващото се с протестите в Беларус преди няколко месеца.

https://youtu.be/CRX-gMy7yes

Президентът излезе с ново обръщение към народа в 21 часа местно време (15 часа българско). Токаев заяви, че силите за сигурност ще действат безмилостно срещу „платените демонстранти и хулиганстващите елементи“ и обеща скоро да предложи мерки за политически реформи в Казахстан. Токаев увери, че ще остане в столицата въпреки слуховете, че е напуснал страната. Бившият президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през 2019 г.

„Във връзка със сериозната и пряка заплаха за сигурността на гражданите и с цел осигуряване на обществената безопасност, възстановяването на законността и реда, защитата на правата и свободите на гражданите в пределите на столичния град Нур Султан се въвежда извънредно положение за периода от 16:00 ч. на 5 януари до 00:00 ч. на 19 януари 2022 г.”, се казва в указа на президента. За периода на извънредното положение в столицата ще действа и полицейски час от 23:00 до 07:00 ч. и ще бъде създадена комендатура. Властите ще засилят охраната на обществения ред, на особено важните стратегически обекти, както и на обектите, осигуряващи ежедневния живот на населението и функционирането на транспорта.

В столицата и в бунтуващите се още 5 градове са спрени интернет и телефонните връзки. Хората масово теглят пари от банкоматите, тъй като онлайн плащанията са невъзможни.

 От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход на търговията с втечнен нефтен газ (пропан бутан) чрез стоковите борси. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като газът се е продавал под своята себестойност.

Въпреки оставката на правителството от снощи и обещанието за намаляване на цените, протестите не стихнаха, а днес се стигна до сериозни сблъсъци между граждани и силите на реда.

 Протестиращи нахлуха в сградата на кметството в най-големият казахски град Алмати, а малко по-късно медиите съобщиха, че няколко хиляди граждани са опитали да проникнат на територията на старата президентска резиденция в бившата столица на Казахстан и в крайна сметка са я превзели. И кметството, и резиденцията са обхванати от пламъци. Над 300 сгради са били атакувани от бунтовниците в Алмати. В момента под обсада е старата резиденция на казахстанския президент.
 

190 души са пострадали през последните часове, 137 от тях са полицаи, съобщиха здравните органи.

„Властта няма да падне, не се поддавайте на провокации“ – с тези думи Токаев се обърна към народа на Казахстан снощи, след като след Нова година няколко големи града в казахстан бяха обпванати от протести срещу двойното увеличение на газа в бутилки.

Въпреки въвеждането на извънредното положение протестите продължават, независимо че в части на републиката цените на газа бяха свалени от 100 на 50 тенге (от 40 на 20 стотинки) за литър. Цена, която сама по себе си е смешно ниска на фона на доста добрия стандарт на живот на жителите на богатия на нефт, газ и други природни ресурси Казахстан. Демонстрациите са обхванали няколко големи градове.  Протестиращите са подпалили няколко полицейски коли, пострадали са над 100 полицаи, арестувани са над 200 граждани. Тази сутрин правителствто подаде оставка, за това, че е допуснало повишаване на цените на газа.

КОЙ ПРОТЕСТИРА:

За разлика от Русия, в Казахстан е позволена дейността на Неправителствени организации с чуждестранно финансиране. И в момента по улиците са тъкмо представителите и членовете на над 30 такива НПО със западно финансиране. Те са и гръбвакът на протестите.

Един от лидерите на бушуващите протести в Казахстан Мухтар Аблязов е свързан с Украйна, разкриха преди часове казахстанските медии. Цифрите, посочени в постовете му в социалните мрежи, съдържат кодове на украински оператори.

Цифрите на постовете му издават, че през последните месеци докато е агитирал и подготвял участниците за сегашните протести, Аблязов се е намирал в Киев, Украйна. А в една от публикациите му от лятото на 21 г. той препоръчва на един от координаторите на бъдещият протест да се свърже с „централата в Киев“. Разкритието е на сайта „Strana.ua“.

Медията отбелязва, че още тогава изявленията на Аблязов са за „планиране и координиране на протестни действия за“ сваляне на режима на Назарбаев.

„Ще общуваме само в тясна група и планираме да създадем поне 100-200 такива групи във всеки град на Казахстан. Тези групи ще се свързват само с мен и с централата в Киев, което гарантира конфиденциалност и сигурност “, пише Аблязов в съобщение до друг представител на НПО и бъдещ ръководител на днешните протести в Казахстан.

РЕАКЦИЯ

Русия призова за „диалог“ в Казахстан:

„Следим отблизо събитията в братската съседна страна – се казва в изявление на руското външно министерство. – Подкрепяме мирното решаване на всички проблеми в контекста на правната и конституционна рамка и чрез диалог, а не чрез улични безредици и нарушаване на законите. Надяваме се на възможно най-скорошно нормализиране на ситуацията в страната, с която Русия е свързана чрез стратегическо военно-икономическо партньорство и братски съюз.“ Говорителят на Кремъл Алексей Песков заяви, че до момента Казахстан не е поискал помощ от Кремъл. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. пУТИН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ СЛАБ АКО НЕ УНИЩОЖИШ КИЕВСКАТА КОХОРТА.НА КРАЯ АМЕРИКАНСКИТЕ ФАШИСТИ ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ И МОСКВА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *