Жозеп Борел: Грешка беше обещанието ни към Украйна, че ще я приемем в НАТО

В интервю за френския телевизионен канал LCI върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел определи като грешка обещанието към Украйна и Грузия, че ще бъдат приети в НАТО.

„Има моменти, в които е можело да се справим по-добре. Има неща, които обещахме, НАТО обеща, но не успя да изпълни на практика – например обещанието към Украйна и Грузия ще бъдат приети в НАТО. Това, че им дадохме обещание, което няма как да изпълним, е наша грешка“, подчерта Борел.

Върховният представител на ЕС призна още, че ЕС са допуснали грешки, които са объркали отношенията с Русия.

„Готов съм да призная, че направихме грешки и че пропуснахме възможности да привлечем Русия към Запада. В Европа има известно негодувание от днешната икономическа ситуация и разногласия между страните – членки, които Путин умело използва“, посочи още дипломатът.

И допълни, че все пак осъжда строго военните действия на Руската федерация в Украйна и ги определя като „напълно неоправдана и безпричинна война, която става все по-брутална и напълно неприемлива за цивилизования свят“. „Русия бомбардира безразборно“, добави Борел, очевидно индоктриниран със западни фалшиви новини и компютърно създадени репортажи.

Жозеп Борел съобщи и детайли от логистиката на оръжия, платени от Европейския съюз, които в момента се доставят на украинците.

„Там на терен в моите служби работят 200 офицери от цяла Европа. Те са под командването на френски адмирал. Украйна ни казва от какво има нужда и държавите- членки на ЕС изпращат оборудването, което могат да предоставят. Създали сме структура, която централизира търсенето и предлагането“, посочи върховният представител на ЕС.

А на въпрос дали Владимир Путин може да бъде съден пред Международния наказателен съд в Хага, Борел отговори, че такава хипотеза съществува. „При всички случаи отношенията с Русия ще бъдат коренно различни след случилото се“, подчерта още дипломатът. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А руснаците още не са ви спрели газа!

    Не виждам никаква причина Русия да ви снабдява с газ, който да препродавате с печалба и, за капак, да снабдявате Украйна с оръжия.

    Глобалистко нищожестео.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *