Ето кои командири на “Азов” предстои още да бъдат Заловени и Наказани

Специалната операция в “Азовстал” е завършена – бойците и командирите на на нацисткия батальон “Азов”, които бяха там, се предадоха. Въпреки това, все още е рано да се смята това за окончателна победа над най-противната войнствена група украински националисти – “Азов” има обширна мрежова структура в цяла Украйна, обхващаща над 20 хил. бойци. Кой от лидерите на тази неонацистка мрежа вече е заловен и ще бъде изправен пред междунаридния военен трибунал в Донецк и кой все още не е хванат?

Освобождаването на Мариупол е завършено – територията на завод “Азовстал” е напълно прозчистена от бойците на националистическото формирование “Азов”, които бяха блокирани в индустриалната зона от 21 април до 21 май. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин. Подземните съоръжения на „Азовстал“, където се укриваха бойците, вече са под пълния контрол на руските военни. Общо 2439 нацисти от Азов” и военнослужещи от ВСУ са се предали, каза Шойгу.

Предал се е и командирът на “Азов” Денис Прокопенко. Това съобщи кореспондентът на “Първи Канал” Ирина Куксенкова в нейния “Талеграм” канал. По-рано Прокопенко публикува в социалната мрежа видеообръщение, в което потвърди, че украинското командване е издало заповед за прекратяване на „отбраната“ на Мариупол.

По-рано имаше информация, че заместник-командирът на “Азов”, един от най-известните бойци на това подразделение, Святослав Паламар (с прякор “Калина”), се е предал. Напусна катакомбите на „Азовстал“ и се предаде също и Сергей Волински („Волин“) – командирът на остатъците от 36-та бригада от морската пехота на ВСУ. И той се счита за „азовец” – на 13 април в съвместно видеообръщение с Паламар Волин заяви, че е „обединил” хората си с националния батальон „Азов“.

В четвъртък руското МВР обяви за издирване двама командири на “Азов”, които не са сред пленниците в “Азовстал”, защото действат в друг регион – Сергей Величко (“Чили”) и Константин Немичев. Следственият комитет на Русия повдигна задочно обвинения срещу двамата екстремисти за убийството на осем руски пленени военнослужещи в Харковска област, за което те могат да получат доживотен затвор по член 317 от НК на Русия. Величко и Немичев са командирите на подразделението „Кракен”, набрано от амнистирани престъпници – те са част от харковския „клон” на “Азов”.

Как е създаден Азов

“Азов” е сложно организирана структура, напомняща мрежова схема“, обяснява Александър Казаков, директор на Центъра за изследване на Донбас и Украйна и съветник на първия ръководител на ДНР Александър Захарченко. Заради събитията в Мариупол и тяхното широко медийно отразяване много останаха с впечатление, че бойците на “Азов” са разположени изключително и само в Донбас. Но това е погрешно. Казаков отбеляза, че в Харков има повече „Азовци“, отколкото в Мариупол. „Азов е мрежова структура и нейни бойци има из цяла Украйна“, добави Казаков.

Де юре „Азов“ е отделен отряд на специалните сили в състава на 12-та (Мариуполска) бригада за бързо реагиране на Националната гвардия на МВР на Украйна. През май 2014 г. поделението е оформено като батальон, а през септември същата година се разраства в полк.

„Понятието „полк“ в този случай е също толкова условно, колкото и понятието „батальон“, отбелязва Казаков. “По численост “Азов” не отговаря нито на понятието полк, нито на батальон. Според различни източници неонацистката групировка наброява около 5000 души. Но толкова бяха само в Мариупол. В действителност в мрежата на „Азов“ са около 20 хил. въоръжени и организирани в отряди бойци, съсредоточени в различни точки на Украйна”, разяснява той.

Противно на „географското“ наименование (поради факта, че подразделението е регистрирано на 4 май 2014 г. в Мариупол и е преминало бойна подготовка в съседния Бердянск – и двата града са на Азовско море), „Азов“ има предимно харковски корени. Гръбнакът на организацията е съставен от активисти на неонацистката („социал-националистическа”) организация „Патриоти на Украйна”. Създадена е още в дните на „Оранжевата революция“ през 2005 г. от Андрий Билецки от Харков. В Харков беше и „централният офис“ на организацията. В онези години тя се радваше на покровителството на Арсен Аваков, който от 2005 до 2010 г. беше губернатор на Харковска област, а през 2014-21 беше вътрешен министър на Украйна.

Освен от съратниците на Билецки, “Азов” се създаде и от активисти от Евромайдана, от киевски футболни ултраси и национал-радикалите от обкръжението на Игор Мосийчук, един от фюрерите на Социал-националното събрание и бивш депутат от украинската Рада.

През 2014 г. е одобрен символът на Националния батальон „Азов“, заимстван от „нацистите“ на Хитлер – изображение, идентично със символа „Вълча кука“ , която се използва широко в нацистка Германия, по-специално като емблема на 2-ра СС танкова дивизия „Дас Райх“.

Основният покровител и спонсор на “Азов” е олигархът, съосновател на “ПроватБанк” и губернатор на Днепропетровска област през 2014-15 г. Игор Коломойски. Чрез лидера на Радикалната партия Олег Ляшко в „Азов“ има влияние и друг олигарх – „господарят на Донбас“ и най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов. Помощ на „Азов“ оказва и трети приказно богат украински олигарх – заемащият челни места във “Форбс”, бивш губернатор на Донецка област Сергей Тарута. Идеологическата обработка на бойците в духа на бандеровската нацистка идеология се извършва от съоснователя на УНА-УНСО Дмитро Корчински.

„Азов“ е най-елитното подразделение на съвременна необандеровска Украйна. Той е нещо като дивизиите „Принц Ойген“ и „Адолф Хитлер“ в Третия Райх“, отбелязва журналистът Андрей Медведев. Спонсорите на нацисткия полк само потвърждават думите на Георги Димитров: „Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал“.

„Днес в мрежовата структура на Азов могат да се разграничат две ядра – паравоенно и гражданско-политическо“, казва още Казаков. Паравоенното подразделение, официално интегрирано в Националната гвардия от същия Арсен Аваков, докато е министър на вътрешните работи на Украйна, има право да носи оръжие и да притежава тежко въоръжение. По-специално, от януари 2016 г. в състава на полка е сформирана танкова рота, оборудвана с машини Т-64Б1М. Азовци имат няколко БРДМ-2 и поне две гаубици Д-30. Гражданската част от мрежата „Азов“ е представена от партия „Национален корпус“, ръководена от харковския създател на организацията Билецки, която партия си сътрудничи с други неонацистки структури – в частност „Десен сектор“, обясни Казаков.

С какво се прослави националният батальон

За първа „бойна“ операция на „Азов“ условно може да се счита прочистването на Мариупол от привържениците на ДНР и окупирането на града през май-юни 2014 г. Показателно е, че един от ръководителите на тази „операция“ е европейският колега на азовците, известният шведски неонацист Микаел Скилт. Тогава, през лятото на 2014 г., се случи първият скандал – заместник-командирът на батальона Ярослав Гончар и още 15 бойци напуснаха батальона. „Вместо да се бият с армията на сепаратистите, командирите и бойците от „Азов“ „се занимават с грабежи, изнасилвания и безсмислени мъчения на мирното население“, каза Гончар пред местните медии. Втората причина да напусне батальона била откровеното пропагандиране на хитлеризма. Това е шокирало дори радикален активист от Майдана като Гончар. Гончар е изненадан, че от едно известно време в батальона се приемат само националсоциалисти.

Добавяме, че по същото време, през 2014 г. британският вестник “Телеграф” заяви, че участието на „Азов“ и други подобни формирования в „антитерористичната операция“ за овладяване на размирния Донбас трябва да ужаси европейците, тъй като „източниците им на финансиране са неясни, подготовката на бойците е примитивна и отнема само две седмици, а идеологията им буди тревога.“

Социал-националистът Мосийчук, който през 2015 г. е заместник-командир на батальон “Азов”, заяви, че бойците са се отличили в битките в Иловайския котел. В официалните доклади на ВСУ се споменават заслугите на националния батальон в битките за Мариинка и Широкино край Мариупол. Според многобройни свидетелства обаче във всички тези битки с опълченците на ДНР идеологически мотивираният „Азов“ е играл единствено ролята на заградителни отряди за бойците на ВСУ. „Азов“ са имали за главна задача да разстрелват всеки обикновен украински войник, който откаже да воюва срещу донбаското опълчение, реши да се предаде в плен или да дезертира от фронта.

През първите години на войната в Донбас – 2-14-2016 г. Службата на Върховния комисар на ООН, както и руски и европейски активисти за правата на човека, съобщават нееднократно за грабежи, извършени от бойци на “Азов”, мъчения, отвличания и убийства на цивилни, групови изнасилвания, отвличания на жени, побои, изтезания и грабежи. Например в доклада на ООН за януари 2015 г. се споменават показанията на жител на Мариупол, „арестуван“ от екстремисти, който е бил настанен в мазето на спортно училище № 61, превърнато в камера за изтезания – жертвата споменава за убийства на цивилни чрез задушаване с найлонова торба, чрез удавяне в леген и вследствие на изтезания с електрически ток.

Такива зверски убийства са широко практикувани от членовете на всички национални батальони, формирани след Евромайдана, отбелязва Казаков. „Същите кланета на цивилни привърженици на Русия се случиха и в Харков. Освен “Азов” има още няколко нацистки батальона – като например “Десен сектор”, „Айдар“ “Лвов”, “Днепър-1”, “Днепър-2” и други. Но в Мариупол, от бившите национални батальони, там беше само “Азов”.

Главните лица на националния батальон „Азов“

Арсен Аваков, ръководител на областната държавна администрация в Харков през 2005-2010 г., министър на вътрешните работи на Украйна през 2014-2021 г. Още като губернатор той активно „работи“ с националистите – привлича радикали от откровено нацистката организация „Патриоти на Украйна“ за контрол на нелегалната миграция.

След като заема поста ръководител на МВР след преврата през 2014 г., той е инициатор за създаването на доброволческите батальони. Създава ги от активисти по самоотбрана на Майдана и бойци от радикални бандеровски организации. Той помогна на Билецки да излезе от ареста (вкаран там по обвинение в убийство) и да получи статут на политически затворник. През есента на 2014 г. осигурява държавно финансиране на полка „Азов“.

Активистът на „Патриотите на Украйна“ и заместник-командир на „Азов“ Вадим Троян заема високи постове в Министерството на вътрешните работи (става началник на централния отдел на националната полиция в Киев през 2015-16 г., заместник-министърът е на вътрешните работи през 2017-19 г.). Пряко участие във формирането на структурата на “Азов” взима и съветникът на вътрешния министър Антон Геращенко.

Андрей Билецки, известен още като „Белият лидер“. Както бе споменато по-горе, е създателят, идеологът и политически лидер на “Азов”. Няколко месеца преди да заеме поста си през 2014 г., той напуска следствения арест, докато тече разследване срещу него и е образувано наказателно дело за съучастие в брутално убийство украинец, който се е изказал срещу нацизма в социалната мрежа.

От 2014 до 2019 г. Билецки е депутат във Върховната Рада, където неспирно призовава украинската армия да извършва терористични атаки в Русия, да взривява полицейски участъци в Москва и Санкт Петербург.

Игор Михайленко с прякор „Черкас“. Той е втори по ранг в „Азов“ след командира Билецки. Преди 2014 г. е постоянен участник в сблъсъци с полицията на бандеровските „маршове на героите на ОУН-УПА”, през 2011-14 г. – лицето е замесено в случая със стрелбата в харковския щаб на „Патриоти на Украйна”. Освободен е от следствения арест по време на Майдана. Командир е на една от щурмовите групи при превземането на проруския сепаратистки град Мариупол през юни 2014 г., за което получава титлата почетен гражданин на този град от проукраинските власти.

Денис Прокопенко, с прякор „Редис“ (ряпа). Изпълняващ длъжността военен командир на “Азов”, подполковник от ВСУ. В едно от своите видео обръщения по време на обсадата на “Азовстал “Прокопенко съобщава, че няколкостотин цивилни, включително жени и деца, са под контрола на националния батальон в тунелите на комбината, което може да се разглежда като признание, че държи цивилни като заложници.

Святослав Паламар, известен още като „Калина“, по собствените му думи, заместник-командир на мариуполския „Азов“. Участник в „Оранжевата революция“ през 2004 г. и във военните действия в Донбас, при които нац. батальоните доказано целенасочено избиха над 14 хил. цивилни. През 2014 г. Паламар е съден за жесток побой на двама сънародници за това, че са проруски настроени. По време на руската спецоперация и боевете при “Азовстал” той си изпуска нервите и заплашва Зеленски, че ако незабавно не „деблокира“ Мариупол, ще му се случи „най-лошото“. Два дни по-късно в ново видеообръщение обаче го моли да „направи поне нещо“.

Максим Жорин, началник на централния щаб на Националния корпус. Открито подкрепя масовите и целенасочени убийства на цивилни и най-вече на руски деца. През март той публикува снимки на шестима активисти на проруското движение “Патриоти за живот” от Северодонецк, които са брутално убити – с обезобразени тела и простреляни в главите.

Престъпленията на националните батальони трябва да бъдат показани на света и най-строго наказани

„Трябва да се установи самоличността на всички бойци на “Азов” и останалите национални батальони без изключение, те трябва да бъдат разпитани от руските следствени органи и наказани за цяла лавина извършени от тях военни престъпления. Вероятно сред тях има и лица, които не са замесени в престъпления, но и те ще бъдат разпитани в качеството им на ценни свидетели. След това Москва може да обсъди въпроса за размяната на оправданите срещу руски военнопленници, държани в Украйна“, подчертава политическият анализатор от Донецк Владимир Корнилов.

Онези, които са виновни за военни престъпления, обаче ще бъдат осъдени, добави той. „Освен това искам да отбележа: колкото повече доказателства има срещу тези лица, толкова по-публичен трябва да бъде процесът. Вижте как само Киев прави шоу от процеса срещу 21-годишния руски военнослужещ Вадим Шишимарин и никой на Запад не крещи за нарушения на международните конвенции. Защо и ние да не направим същото?” – казва събеседникът.

Всеки заловен или предаден боец от “Азов”, „Айдар“, Десен сектор“, Днепър- 1 и 2″… трябва да бъде разследван индивидуално за степента му на участие във военни престъпления, подчерта на свой ред Казаков. „След това ще има градация на присъдите по категории. Има основни престъпници, има просто престъпници, има „съучастници“ в престъпленията, има и спонсори на тези престъпления. На теория споменатите по-горе и други украински олигарси спадат към последната категория, защото финансирайки националните батальони, те всъщност спонсорират тероризма“, завършва Казаков.

Артур Приймак

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Този Азов е пуснал попалата си и в България. Бойко, Простокиро и прочая сволоч са на заплата при тях.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *