Байдън обяви, че ще използва военна сила, за да защити Тайван! Ето отговора на Китай:

Американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван. По време на посещението си в Токио днес той изрази готовността на САЩ, Япония и други техни съюзници от тихоокеанския регион да направят невъзможно за Китай да превземе Тайван, предаде Ройтерс.

„Това е ангажиментът, който сме поели пред Тайпе“, каза Байдън.

Президентът на САЩ допълни, че с периодичното пращане на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван, Пекин си играе с огъня.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия.

В началото на март бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да признае независимостта на Тайван и да стане военен гарант за неговото съществуване. Самопровъзгласилата се островна държава не е член на ООН и тъй като е законна част от Китай, е призната единствено от 15 страни, като Гватемала и Парагвай.

Китай счита острова за суверенна част от своята държава. От 2016 година Пекин провежда учения, за част от които се смята, че тренират за инвазия на острова. Китайската авиация редовно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и ПВО отбраната на острова.

Пекин: Не е полезно за САЩ да подценяват способността на Китай да защити суверенитета си

В отговор на заканите на Байдън, че за да защитят Тайван от китайска инвазия, САЩ възнамеряват да използват военна сила, външният министър на Китай Ван И каза следното:

„САЩ трябва да спрат да подценяват решимостта и способността на Китай да защитава своя суверенитет и териториална цялост, част от която е и остров Тайван“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на КНР. „Китай няма да позволи на никоя държава да се намесва във вътрешните му работи, включително и по тайванския въпрос.“ Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Да ритнеш кошер си е глупост, но ако ритнеш два, вече е патология. Не се съмнявам, че лицето Байдън е болен човек, но тези които му пишат изказванията съвсем са тръгнали „ва банк“. Не ми е известно къде подобна тактика им е помогнала да парират нечии желания, но с надигналият глава Дракон, си е чисто самоубийство. Все пак има много голяма вероятност да се разиграва ПР танц между двете страни и изказването да е насочено за привличане на евентуален съюзник в лицето на Япония, която за сега не е много активна, а може да създаде доста проблеми и на Русия и на Северна Корея. Китайците гледат единствено и само собствените си интереси, което не е лошо по принцип. За тях една показана твърдост пред САЩ ще мотивира собственото им население и ще успокои „партньорите“.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *