Ето как ще бъде Унищожено доставеното Американско Оръжие в Украйна:

Украйна ще получи наистина огромно количество военна техника от Запада през следващите дни. Какво точно ще бъде включено в този „хуманитарен” комплект, как ще бъде доставен в Украйна – и най-важното, как точно ще действат руските въоръжени сили, за да унищожат всичко това, преди да стигне до фронта?

Количеството на военната помощ на НАТО за Украйна изглежда много впечатляващо, особено по отношение на противовъздушната и противотанковата отбрана. Съединените щати са готови да предадат на властите в Киев тази седмица ново оръжие на стойност 1 милиард долара, включително 800 системи за противовъздушна отбрана, 9000 противотанкови системи, 7000 малки оръжия и 20 милиона броя боеприпаси.

С толкова оръжие може да бъде оборудвана цяла армия на малка държава. Но за въоръжените сили на Украйна това също може да бъде значителна подкрепа, особено след унищожаването на военните ѝ арсенали от прецизните удари с ракетни и въздушни средства на въоръжените сили на РФ.

Киев поиска от Запада да въведе зона, забранена за полети над Украйна, което неизбежно ще доведе до военен конфликт между НАТО и Русия. Тази перспектива не зарадва особено както Брюксел, така и Вашингтон. Такава помощ беше отказана, както и въвеждането на войски на НАТО в страната. На Украйна беше предложено да се защитава сама, но решиха да ѝ помогнат с оръжие.

Какво точно? Според Си-Ен-Ен, позовавайки се на свои източници в американското разузнаване, системите за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, включително С-300, С-300В, “Оса” и преносими “Стрела-3”, ще бъдат прехвърлени на Украйна в близко бъдеще. Тоест от редица страни, които сега са част от блока на НАТО, но все още притежават съветски системи.

Не говорим за американски системи “Пейтриът” или изведените от експлоатация системи “Херкулес” или “Хоук” които все още може да се съхраняват в малки количества. На Украйна са предоставени средства, с които военните страни са обучени да използват. По-евтино е и не е толкова натоварващо. ПЗРК „Стингър“ например струва около 70 хиляди долара, изстрелването на една ракета „Патриот“ се оценява на три милиона долара.

ПЗРК „Стрела-3“ с термична глава за самонасочване е доставен в повече от 30 страни и все още се намира в складове в страните от бившия Варшавски договор, а в Полша се произвежда по лиценз. Сега, с преминаването към стандартите на НАТО, той не се използва в тези страни, а в руската армия е заменен от ПЗРК „Игла“. Точният брой на комплексите “Стрела-3” не е известен, но има няколкостотин такива в Украйна.

Масово се произвежда и изнася съветската автоматизирана зенитно-ракетна система “Оса”. В сегашните страни от НАТО такава има в България, Гърция и най-масово в Полша, където има 64 пускови установки. Те все още са на въоръжение в Русия, макар и да е преминала масово към по-модерните системи “Тор” M1/2, “Панцир” С1/2, “Верба” и перспективните ПЗРК “Сосна”.

В България и Словакия има редица зенитно-ракетни комплекси С-300 “Фаворит”, два дивизиона заминаха за Гърция, които първоначално трябваше да бъдат доставени в Кипър. Голям брой С-300 има в самата Украйна – 250 инсталации, някои от тях бяха изтеглени от въоръжение и изпратени на съхранение. Повечето от останалите вероятно са унищожени от руски войски.

Сред тези вече остарели системи за противовъздушна отбрана обаче в Украйна може да се появят по-модерни ПЗРК “Старстрийк”, които Великобритания обеща да достави. Тази преносима зенитно-ракетна система е предназначена да унищожава ниско летящи въздушни цели на височина до пет километра. При скорост на ракетата 3 пъти скоростта на звука бойната глава се разделя на три части, които се насочват към целта по полуавтоматичен начин от лазерен лъч. Този многоцелеви комплекс се счита за ефективно средство за борба с вражески хеликоптери и самолети, но изисква съответната подготовка на екипажа.

Също така стана известно, че САЩ са готови да доставят на Украйна своите дронове-камикадзе “Суичблейд” като част от военна помощ. Това е лутащ се боеприпас, който може да виси над целта 40 минути, развива скорост до 180 километра в час и е способен да унищожи танк. Той е по-евтин от американските дронове “Хищник”, “Жътвар” или турските “Байрактар” TB2, но за успешното им използване все още не е особено известно.

След 24 февруари западните оръжия и боеприпаси се доставят в Украйна със сухопътен транспорт – предимно по шосе, отчасти по железопътен транспорт, но по море и въздух е е изключено. Логистичните складове на НАТО се намират в Полша, в непосредствена близост до украинската граница. От там те се транспортират до Украйна от самите украински военни, които наемат цивилни камиони за това – за да се маскират.

„Потокът от чужди оръжия се следи от наша страна дори на територията на Европа, в Полша и вече по-нататък в Украйна“, каза един от високопоставените офицери на Главното управление на Генералния щаб ВС на РФ. “Това не е най-трудната задача при наличието на агентурна мрежа и средства за космическо разузнаване. Можем да унищожим такива „кервани“, след като преминат границата”, допълни той.

Наистина, вече има примери за подобни удари. Достатъчно е да си припомним полигона “Яворов”, където бяха унищожени чужди наемници. Има основание да се смята, че руското разузнаване е получило предварително информация къде точно (включително в кои конкретни казарми) са били разположени наемниците. Тези координати са били въведени в системите за насочване на крилати ракети.

Има обаче и трудности. „Има такъв нюанс, който не позволява унищожаването на оръжията, доставени на Украйна по път“, продължава източникът. “Проблемът е в големия брой цивилни – бежанци, които се придвижват към границата с Полша. Сега има огромни задръствания, опашки на полските контролно-пропускателни пунктове, които често се организират изкуствено, за да се създаде един вид жив щит. Руснаците да не смеят да обстрелят с ракети колоните от камиони с оръжие. После камионите се пръсват по различни пътища по територията на Украйна и става неефективно да харчите боеприпаси, преследвайки всеки отделен камион. А и не е препоръчително да се разрушават такива съоръжения на транспортната инфраструктура като железопътни и пътни мостове, които се използват и от цивилни”, посочва той.

И все пак има начин да се унищожат западните оръжия, преди да могат да бъдат използвани от украинската армия:

„Идеални за унищожаване на чуждите оръжия изглеждат междинните бази за съхранение – Украйна не ги изпраща незабавно в зоната на военни действия“, обяснява източникът. “Необходимо е да има минимален инвентар, записи от типа „приход-разход“, разпределение на оръжието по конкретни военни части. Оръжията се съхраняват, като правило, на териториите на военните части. Съответно имаме и координатите на такива обекти, което ни позволява да ги унищожаваме прецизно. Тези оръжия, които все пак вървят в посока на провеждане на операцията, вече са унищожени от въздуха, от огъня на фронтовата авиация, ракетни и артилерийски удари, както и от действията на разузнавателно-диверсионни групи”, допълни той.

Като потвърждение за подобно противопоставяне на доставките на чуждестранно оръжие може да послужи неотдавнашен доклад за унищожаването на складовете на артилерийската база на въоръжените сили на Украйна в украинския град Сарни крой Ровно чрез ракетна атака. Тази военна част се намира близо до магистралата, свързваща Киев с полския град Люблин, където се намира щабът на литовско-полско-украинската бригада и има летище, което може да приема самолети “Бойнг” 737-800.

И това не е единственият случай на унищожаване на украински военни обекти, които се намират на разстояние от зоната на бойните действия. Между другото, на полигона “Яворов”, който се намира на 20 километра от полската граница, ударът е нанесен не само по чуждестранни наемници, но и по складове с оръжие.

Друг случай на „провал на доставките“ на чуждестранно оръжие за Украйна може да бъде фактът, че няма много съобщения за успешното използване на “Джавелин” и “Стингър” от украинските военни и националисти. Въпреки че има данни, че им беше изпратено голямо количество от тях. Често тези противотанкови и противовъздушни портативни ракети са сред трофеите на руската армия, като след това масово се прехвърлят на народните милиции на Донбас. Явно доставките им са унищожени на територията на Украйна, преди да стигнат до украинската армия.

Автор: Виктор Сокирко

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *