Асен Василев: България няма да преговаря за нов договор с „Газпром“! Отказваме се от Руския Газ!

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че преговори за нов договор с „Газпром“ няма да има. Старият договор изтича в края на тази година, но България няма да предприема стъпки за неговото подновяване. Тази позиция се изказва за пъви път.

„Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет от около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки. На нас ни трябват 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Отказа от доставките на руски газ е общоевропейска стратегия и ние се придържаме към нея. Да, цените на газа, който ще доставяме от други места, ще бъдат по-високи. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи“.

Новината бе отразена и от руските и американски медии: 

България няма да поднови договора с руската компания „Газпром“ за доставка на природен газ. Това съобщи радио Sputnik , позовавайки се на агенция Bloomberg.

Русия многократно е подчертавала , че въпреки санкциите от страна на Запада, тя продължава да изпълнява изцяло задълженията си за доставка на петрол и газ за Европа. Според Алексей Парамонов, директор на първи европейски отдел на руското Министерство на външните работи, Москва никога не е използвала износа на въглеводороди като инструмент за политически натиск.

Европа се приближава до Рубикона под формата на петия пакет от санкции срещу Русия, пише испанския вестник Politico. Киев изисква от Брюксел да въведе енергийно ембарго срещу Русия, но не всички европейски партньори на Украйна са готови за такава тежка и за самите тях мярка, защото по- евтин от руския газ няма. Да не говорим че и въобще излишен газ в момента на световния пазар няма. Gazeta.ru разговаря с експерти дали Европа ще отиде на пълно енергийно ембарго и каква цена ще плати не само Стария континент, но и световната икономика за това.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

12 коментара

  1. Тези спешно трябва да бъдат изметени. От ден на ден измислят по-големи глупости. Ще се разсее медийната пръдня и народа ще ги линчува за предателството им.

  2. Обречени сме!Тази държава ще загине в адска агония!

  3. Отказваме се от руския газ. Ура.Минаваме на екологичен био газ – Асенчо и Кирчо ще ядат боб и ще произвеждат,а ние ще потребяваме. тези трябва да ги изметем позорно, показно и незабавно. Иначе ще ни закопаят така, че и правнуците ни няма да могат да се оправят.

  4. Национални предатели. След Вас и управлението Ви да е потоп. Подлоги на САЩ и Европа, жалки слуги. Оставка за всички!!

  5. Чета и не вярвам на очите си! Тия луди ли са бе? С кого се посъветваха? Тия вървят срещу народа си. Нямам думи…да ги махаме веднага докато не са ни закопали!

  6. Тия са неспасяеми. Трябва да ги изметем. На каква цена ще купите въпросния газ, бе асанчо и с колко ще ни ощевите за елекричество по случая.

  7. ТАКА Е, КОГАТО ПРОСТ НАРОД ГЛАСУВА ЗА КИРЧО-ПРОСТОТО И ИЗМАМНИКА КОКОРЧО. ТА ОШЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НА ПЪРВАТА ИМ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ТЕ СИ ПРИЗНАХА, ЧЕ СА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО, КОЕТО ЗНАЧИ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, ЗАКРИВАНЕ НА МАРИЦИТЕ- ЗНАЧИ БЕЗРАБОТИЦА И СКЪП ТОК, ДА НЕ СЕ СТРОЯТ АЕЦ- СКЪП ТОК, ЗА НОВИ САМОЛЕТИ НА СУПЕР-СКЪПИ ЦЕНИ И Т.Н. А АКО НАРОДЪТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ИЗЛЪЖЕ И ГЛАСУВА ЗА КОРНИ- КОЯТО ПОДКРЕПЯ ИЗМАМНИЦИТЕ – ПОДЛОГИ ИЛИ ЗА ГЕН. ЯНЕВ, КОИТО Е СЪШАТА АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА- ТОГАВА ПАК СЕ СЪРДЕТЕ НА СЕБЕ СИ. СПОРЕД КАРМИЧНИЯ ЗАКОН ВСЕКИ НАРОД ПОЛУЧАВА ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВА СПОРЕД ОБЩОТО МУ СЪЗНАНИЕ. Т.Е ПРОСТ НАРОД – СЛАБА И БЕДНА ДЪРЖАВА.

  8. България въвежда енергийно ембарго над Русия. В резултат Русия въведе ебаго над България.

    Сега сериозно. Стига сте идентифицирали България и тази жалка, продажна измет.

  9. Изумен съм ,че България може да произвежда такива профани и лъжци!

  10. Запада държеше Бойко в клинч заради факти от мутренското му минало. А вие? Чисти и кристални като сълза. Впрочем, не знам с какво сте се занимавали в Харвард?72

  11. Засега няма друга алтернатива на тия клоуни освен Възраждане, но и те все още не са показали, че имат компетенцията да управляват. Засега изчакваме….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *