„Спасителният пояс от Пекин“: The Hill обясни защо Американските Санкции Няма да Засегнат Русия!

„Руското нахлуване в Украйна може да започне след като Китай хвърли икономически спасителен пояс на Русия“.  Това написа в свой специален коментар авторитетното американско списание The Hill. Благодарение на една дузина новоподписани специални договори между Китай и Русия, експортно ориентираната икономика на Москва ще може да устои на западните санкции. По мнението на вестника, поради тази причина всички заплахи на Вашингтон със санкции при евентуално нахлуване на Русия в Украйна, са безпредметни и сега Москва и Пекин вероятно ще изведат от равновесие САЩ, действайки от двата фронта – през Европа и в посока Тихия океан.

„Руското нахлуване в Украйна може да започне“, пише The Hill. „Тези дни Китай предостави на Владимир Путин единственият инструмент, който той нямаше и от който се нуждаеше, за да се справи със Съединените щати и западната общност. Изглежда, че руският автократ е убедил Пекин да му хвърли икономически спасителен пояс.

Много хора тук забравят, че Русия има нужда от външни пазари, на които да продава своя газ и петрол“, каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. – Една значителна част от бюджетът на Русия разчита на приходите от газ и петрол; това е единственото нещо, което наистина могат да изнасят. И ако бъдат лишени от своите енергийни пазари, те ще бъдат много наранени.”

Байдън имаше предвид „Северен поток 2“, газопровод, който ще доставя руски газ в Германия и други европейски страни, минавайки под Балтийско море. Ако обаче Русия нахлуе в Украйна, тогава Вашингтон ще положи всички усилия, за да не заработи този газопровод и ще лиши Русия от достъп до така важния за нея европейски пазар.

Но въпреки това руският автократ в последно време е една крачка пред американския лидер. На 4 февруари, на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин, Путин обяви сключването на нови петролни и газови сделки с Китай на стойност 117,5 милиарда долара.

Въпреки че тези споразумения няма да са от полза за Русия в настоящата криза, тъй като газът през новия тръбопровод ще започне да постъпва към Китай едва след две години, Пекин е готов да увеличи покупките на руски суровини с над 500 % още от утре съгласно вече подписаните между двете страни споразумения.

Това е послание на Пекин към САЩ и останалите западни страни и е пределно ясно: „Вие вече сте извън играта. Светът има нов ментор и това сме ние – Поднебесната“.

„Правителствата на Русия и Китай ясно заявяват на света, че тяхната конфронтация със Съединените щати е съчетана с общата им стратегия да си помагат“, казва Джонатан Уорд, автор на книгата „Как Китай ще спечели“. „След поредицата от стратегически икономически договори с Иран, Китай вече демонстрира желанието си да работи в тясна връзка със страни, които са жертви на западните санкции.

Китай събира съюзници за решаващата военно-икономическа битка срещу Запада за контрола върху планетата. Тактиката на Пекин е да използва конфликта в Украйна, за да затрудни максимално много САЩ на Източноевропейския фланг. И затова там е необходима решаващата намеса на съюзникът му Русия. По думите на Уорд, „руско-китайските отношения процъфтяват в широк спектър от области – военни, енергетика, инфраструктура и дори идеологически авторитарни. Затова е важно Западът да не си създава илюзии. Пекин хвърли стабилен спасителен пояс на своите партньори в Кремъл, защото докато Америка хвърля ресурси, фокусирана върху Източна Европа, Китай ще се опита да я извади от равновесие в Азия.

На фона на съобщенията за новите руско-китайски споразумения в петролния и газовия сектор, заплахите на Вашингтон със санкции изглеждат безсмислени. „Имаме – и когато казвам „ние“, имам предвид Съединените щати и нашите съюзници и партньори – имаме много инструменти, които можем да използваме, ако установим, че чуждестранни компании, включително и китайски, направят опит да заобиколят „санкционните действия за контрол на руския износ от страна на САЩ“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Решението на Китай, подпечатано с редица сключени наскоро договори, да купува в пъти повече руски петрол и газ, без съмнение е „заобикаляне на американските санкции“. Нали си спомняте, че самият Байдън каза, че продажбата на въглеводороди е гръбнакът на икономиката на Путин и следователно захранва неговата военна машина.

След разговорите си лидерите на Москва и Пекин направиха съвместно изявление, в което декларираха, че „новият тип междудържавни отношения превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война, а приятелството между двете държави няма граници, няма забранени сфери за сътрудничество.

Държавният департамент реагира бързо на това. „Нито едно партньорство“, каза Нед Прайс миналата седмица, „няма да може да компенсира огромните икономически загуби на Русия вследствие на наше ембарго… особено като се вземат предвид финансовите инструменти, с които разполагаме по отношение на санкциите и контрола на износа“.

Да, САЩ може и да могат да сразят Русия икономически, но то ще е след много дълга и изтощителна и за двете страни блокада. И само ако скъсат връзката на Русия с Китай“, подчертава The Hill. Всички американски политици от 79 г. до влизането в Белия дом на Тръмп, искрено вярваха, че тесните специални икономически връзки на САЩ с Китай ще доведат до това той да стане „отговорен участник“ в международната глобална система.

Но се оказа, че Вашингтон през цялото време, особено през последните 20 години, непростимо е подценявал действията на Пекин, затваряйки си очите за грубите нарушения от страна на китайската страна на различни американски санкции. Китай по никакъв начин не беше наказан за това, че открито и непрестанно нарушаваше санкциите на САЩ, наложени например срещу Северна Корея и Иран. А сега за подобно действие е вече твърде късно.

Пекин знаят, че американците биха могли да наложат това, което Уорд нарича „държавоубийствени санкции“, но са уверени, че администрацията на Байдън няма да го направи. защото икономиката им е добила такива размери, че едни западни санкции повече биха навредили на самия Запад.

„Затова Китай сега е тръгнал на война със САЩ и го прави типично по азиатски – с обходни маневри. Пекин смело и безразсъдно налива масло в огъня на руската агресия в Европа. Следователно Америка сега трябва да бъде готова за конфликти едновременно в двата края на ЕврАзийския континент с две твърде големи, силни и агресивни държави, които вярват, че са екип, който Съединените щати не могат да победят“, заключава The Hill. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Ако не заработи Северен поток 2 наранени ще бъдат единствено западно европейците защото ще стоят гладни и на студено.А те не са свикнали да понасят трудности.

  2. Сериозно е вниманието към лавинообразно нарастващите гафове на думи и дела на Канадският Швестер Кирето .
    . . . .
    Серията от гафове на премиера е симптоматична за неговото ментално и емоционално състояние и предполага влиянието и на странични фактори, като надрусване .
    . . . .
    Кирето май е с неврологично заболяване, при което демонстрира множество двигателни и речеви тикове .

  3. Ето я и Нова Конституция на България
    Чл.1. България е колония. Тя се управлява чрез колониалната адмиистрация. Народ, политическа партия или друга организация няма право да оспорва това.
    Чл.2. В колонията СЕ допускат автономни териториални образувания. Териториалната цялост на Република България е минало. Официалният език в колонията е английски, турски, иврит.
    Чл.3. Колония България е правова държава. Права имат само американски, еврейски, британски и турски монополи.
    Колония България участва в изграждането и развитието на инициативата Триморие, осигурявайки пушечно месо.
    Чл.4. Турци, цигани, евреи, британци и американци се раждат свободни и с равни права. Българите нямат права, защото са роби. Американските чифути пишат законите, а българската рая изпълнява.
    Чл.5. Пентагонът гарантира суверенитета на колонията.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *