От последните минути: Енергетиката на България се Срина! ЧАКА НИ БРУТАЛЕН РЕЖИМ НА ТОКА! Виж Тук:

„Има ток.  Не ни трябва много ток. България е намаляла с 2,5 милиона души. Наличните мощности ще ни стигнат и ще остане! Ще има и да изнасяме“.  С тези и други лъжи вече 9 години ни заливат управниците от ГЕРБ всяка зима.

Каква е обаче истината? Виж в статията по-долу:

Уж нямало никакви проблеми, но от Енергийният системен оператор (ЕСО) преди няколко дни са изпратили до правителството и парламента писмо, в което се обявява, че електроенергийната система на страната е в състояние на „ТРЕВОГА“.  Всички налични мощности са включени, паралелно се осъществява внос на 175 мегавата ток от Турция… и въпреки това има реална опасност и тази електроенергия да не ни стигне. И съответно да започне режим на тока.

Бившият енергиен министър Делян Добрев, пък непрекъснато си противоречи. Първо казва, че всички мощности се използват на макс. После твърди, че имаме свободна мощност от 2 300 мегавата. След това заявява, че  потреблението на страната е 7 700 мегавата за един час.

Ами в такъв случай, ако се стигне до използването на тази „свободна“ мощност от 2 300 мегавата, то тя няма да ни стигне и за 20 минути. Тоест, ако по някаква причина енергийната ни система се срине, ние няма запас от ток, който да ни стигне и за половин час.

В потвърждение на тези думи, вчера енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви, че енергетиката ни е на предела си. Според него, ако тази или следващата зима се окажат  по-продължителни и студени, съществуващата енергийна система в България просто няма да издържи. И ще трябва да минем на брутален режим на тока.

Енергийният експерт Проф. Атанас Тасев

Проф. Тасев твърди още, че проблемът не е дори само в недостигащите мощности. Проблемът е, че всички те са безкрайно остарели. Специалистът потвърди факти, известни на управляващите от години. Работещите все още ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове са от времената на социализма. Те отдавна са изчерпали своя ресурс на експлоатация. При това те зависят от въглищата и нивото на водата в язовирите, които не са постоянни величини и следователно използването им без прекъсване е невъзможно. Тоест, ТЕЦ и ВЕЦ са само поддържащи, а не основни мощности от енергийната система на страната.

Нека видим обаче, какво става с основната ни мощност: АЕЦ „Козлодуй“. Тя също се намира в плачевно състояние. Първите четири блока на атомната електроцентрала са изведени от експлоатация и не работят заради кефа на Брюксел. Останалите 5 и 6 блок на АЕЦ-а, според проф. Тасев могат да работят още малко с удължен срок на годност, но не повече от 5-6 години.

В задачата се пита какво ще правим после? След като нито ТЕЦ и ВЕЦ са в състояние да създадат нормален енергиен баланс, пък и трябва да се затварят, защото са много стари, нито АЕЦ-а ще работи? На практика, след краха на социализма ние нямаме нито една нова мощност, построена досега. И всичко в енергетиката се крепи на магия… и на наследеното от социализма.

Така стигаме до истината, че управлението на Борисов  не е просто нехайно и безхаберно. Нещо повече.  През десетте години управление на Борисов, по масмедиите стотици пъти са повтаряни невероятни лъжи за състоянието на енергосистемата в България. От Борисов и от неговите пудели. Че всичко било наред в системата. Че тя работела нормално. Че задоволявала нуждите на страната. Че не ни трябвали нови мощности… Лъжи, лъжи и само лъжи!

На практика, точно в тези 10 години управление на ГЕРБ срокът на годност на повечето ни енергийни мощности изтече. И ГЕРБ не си мръднаха и пръста да построят нови мощности. Нищо не се рехабилитира, затворихме четирите блока на „Козлодуй“, а последните два блока са с изчерпан ресурс…

Ето защо определението в писмото на българския Енергиен системен регулатор за състоянието на енергийната система като „ТРЕВОЖНО“ е твърде меко казано.

Положението е катастрофално. Нямаме мощности. Всичко е остаряло и трябва да се затвори. Ако не искаме цяла България да излети някой ден във въздуха.

С две думи: НЯМА ТОК! И  няма откъде да се вземе.

И ако продължи още една седмица студ, метрото, тролеите и влаковете може да спрат. Частично или изцяло.

Кой ни докара до това положение? На първо място –  министърката по евро-интеграцията Меглена Кунева, която лично затвори четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“.  С което заложи първата бомба под българската енергетика. А после за награда я направиха вицепремиер и министър на образованието в кабинета „Борисов-2“. А скоро може да стане и еврокомисар.

Втората бомба бе заложена от Иван Костов, който продаде две наши електроцентрали на търговци от САЩ и подписа заробващи 30 годишни договори с тях за изкупуване на тока на космически цени. (Нека сравним: Киловатчас ел. енергия, произведена в АЕЦ Козлодуй струва 2.4 стотинки, а произведената в американските централи ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 струва 31 стотинки.) Затова сега хем нямаме ток, хем го плащаме най-скъпо от всички  страни в Европа, че и от света.

И третата, най-голяма и ЗАГРОБВАЩА България бомба бе заложена от Бойко Борисов. Той, сияещ от щастие, че е изпълнил поръката на господарите си от Запада, спря три стратегически за България мащабни енергийни проекта: Южен поток, АЕЦ „Белене“ и Бургас – Александруполис.

Ако се бяхме включили в тези проекти, сега щяхме да имаме и ток и газ. Евтини и в огромно количество. Щяхме да сме енергиен разпределител за цяла Европа. Подчертавам: Ние, а не Турция. И щяхме  да печелим от всичко това милиарди.

Нямаше да се стигне и до плащането на милиарди неустойки, излизащи от джоба на оголелия и обосял българин, за спряната лично от Борисов АЕЦ „Белене“. Защото сега хем ще платим неустойките, хем няма да имаме атомна електроцентрала. Кажете какъв престъпник трябва да си, за да причиниш на народа си всичко това?

И не на последно място- щяхме да си осигурим финансовата, дипломатическа и военна подкрепа на най-мощната държава в региона – Русия.

Националният предател Бойко Борисов ни лиши от всичко това. И сега същия този банкянски охайбиден има наглостта да иска пак да управлява България.

По тази и по ред други причини ние от Skandalno.net вече 8 години повтаряме, че Борисов и ГЕРБ трябва да са на подсъдимата скамейка! И ще продължим да го правим, докато не стане факт! Защото в историята ни има много предателстви, но такъв крупен и нагъл българоубиец не е имало! Факт! Skandalno.net

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Късно, много късно. Имахме реактор но го продадохме за старо желязо и той вече дава ток. Реалността е такава: до първи бетон – 9 месеца ( за по- лесно 1 година ). Технологично време за изграждането на един блок – 60 месеца. Буфер между 1 и 2 блок 1 година. За въвеждане в експлоатация 1 – 2 години. Т.е. за построяването на Белене 12 – 15 години. Съвета е купувайте свещи. Има нарушения но на кого му трябва да ги търси, по-добре да викаме че е гьол и че са окрадени едни пари. Кой изкопа гьола, кой го зарови след спирането на централата, кои фирми бяха оторизирани и още и още… На кого му трябва истината? Питаха се всякакви но не и знаещи. Викаха се експерти които не бяха стъпвали на площадката и дори не знаеха къде се намира. Не не ми се пише повече за това предателство.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *